slučaj Agroproteinke / Povjerenstvo za sukob interesa provjerava ministra: U imovinskoj kartici nije prijavljivao milijunske dividende?

Image
Foto: B. Ščitar/Večernji list/M.Lukunić/Pixsell

Grlić Radman prenio je vlasništvo nad firmom kad je postao ministar no primao je svake godine po nekoliko stotina tisuća eura dividendi. Agroproteinka u većinskom je vlasništvu njegove obitelji. Iz Ministarstva navode da ministar 'transparentno ispunjava imovinsku karticu'

13.9.2023.
12:51
B. Ščitar/Večernji list/M.Lukunić/Pixsell
VOYO logo

Protiv ministra vanjskih poslova Gordana Grlića Radmana otvoren je postupak pred Povjerenstvom za odlučivanje o sukobu interesa zbog toga što je od tvrtke Agroproteinka primao stotine tisuća eura (ukupno 2.11 milijuna eura), a nije ih prijavljivao u imovinsku karticu.

Kako donosi Index, skupština tvrtke Agroproteinka na kraju svake poslovne godine donosila je odluku da se dobit isplaćuje vlasnicima, a Grliću Radmanu za 2019. godinu navodno je isplaćeno 343 tisuće eura, potom za 2020. godinu 432 tisuće eura, za 2021. godinu 668 tisuća eura, a za 2022. godinu 670 tisuća eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uplate za 2019., 2020. i 2021. godinu ukupno iznose 1.44 milijuna eura, a ukupno s 2022. iznos se penje na 2.11 milijuna eura.

Image
otvorili predmet /

Iz 'Centra' prijavili HDZ-ovce Povjerenstvu za sukob interesa zbog sudjelovanja na rođendanu Slobodne Dalmacije

Image
otvorili predmet /

Iz 'Centra' prijavili HDZ-ovce Povjerenstvu za sukob interesa zbog sudjelovanja na rođendanu Slobodne Dalmacije

Iznos koji je dobio 2022. godine Grlić Radman još može prijaviti u imovinsku karticu do kraja ove godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tvrtka Agroproteinka u većinskom je vlasništvu njegove obitelji i bila je zadužena za zbrinjavanje više od 12 tisuća lešina zbog afričke svinjske kuge.

Najveći pojedinačni dioničar društva je Branko Ivković , a sam ministar Gordan Grlić Radman ima 20.56 posto dionica. Grlić Radman je, nakon što je postao ministar, prenio upravljačka prava na odvjetnika, sukladno čl. 16. Zakona o sprječavanju sukoba interesa. Povjerenstvo je potvrdilo da je otvorilo istragu protiv ministra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Povjerenstvo je 12. rujna 2023. g. otvorilo predmet u kojem će ispitati okolnosti. Sukladno uputama objavljenim na mrežnim stranicama Povjerenstva obveznici Zakona o sprječavanju sukoba interesa (Narodne novine, broj 143/21) su dužni prijaviti dohodak od kapitala", napisali su iz Povjerenstva.

"Odmah po stupanju na dužnost ministra vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman prenio je udio poslovanja obiteljske tvrtke Agroproteinka na odvjetničko društvo. Od prvog dana to je i vidljivo i transparentno navedeno u imovinskoj kartici. Kao dužnosnik, nema zakonskih prepreka za isplatu dividende obiteljske tvrtke, koja je stečena jasnim i zakonitim poslovanjem tvrtke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar Grlić Radman transparentno ispunjava imovinsku karticu, te su podatci o poslovnom udjelu, dionicama ili vrijednosnim papirima, udjelima u društvima osoba te poslovnim subjektima samostalne djelatnosti sukladno tome i navedeni. Oni su javno dostupni te nije bilo namjere skrivanja isplata dividende, s obzirom da je jasno naznačen udio ministra u obiteljskoj tvrtki Agroproteinka.

Ministar Grlić Radman obratit će se o navedenom slučajuPovjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa te postupiti sukladno njihovoj odluci i po potrebi nadopuniti imovinsku karticu. Zaključno, ministar Grlić Radman ni na koji način nije uključen u poslovanje tvrtke Agroproteinka. Kada je 2017. sklopljen ugovor o koncesiji s tvrtkom Agroproteinka, ministar Grlić Radman nije obnašao tu dužnost", poručili su iz Minsitarstva za RTL Danas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, Agroproteinka je 2017. dobila desetogodišnju koncesiju za odvoženja i zbrinjavanja lešina uginulih životinja.

Kroz deset godina Agroproteinka je od države dobila 60.15 milijuna eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodajmo i da je Agroproteinka dobila koncesiju Ministarstva poljoprivrede odlukom od 7. studenog 2017. godine, a ministrica poljoprivrede Marija Vučković ne vidi ništa sporno, da je Agroproteinka jedina tvrtka u Hrvatskoj koja može obaviti taj posao te da je 10-godišnju koncesiju za to dobila 2017. godine na javnom natječaju, kad ni ona ni Grlić Radman nisu bili ministri.

POGLEDAJTE VIDEO Novaković o odlasku s čela Povjerenstva o sukobu interesa: 'Moja nasljednica ima potpuno drugačiju koncepciju'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo