DIVIDENDE AGROPIROTEHNIKE / Povjerenstvo: Grliću Radmanu je još 2019. rečeno da mora upisati dividende

Image
Foto: Sanjin Strukić/Pixsell

'Radi se o mišljenju iz listopada 2019. godine. Ono je javno dostupno, i u njemu je navedeno da je dividenda podatak koji se prijavljuje u imovinsku karticu', istaknula je predsjednica Povjerenstva Jurinić

22.9.2023.
14:28
Sanjin Strukić/Pixsell
VOYO logo

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa u petak je preporučilo ministru vanjskih i europskih poslova Gordanu Grliću Radmanu da što prije ispravi svoju imovinsku karticu, dodavši kako su mu još 2019. rekli da je dužan u nju upisati i dividende od udjela u Agroproteinki. 

Istaknuli su to u mišljenju kojeg su, po zakonskoj dužnosti, u petak donijeli nakon ih je to tražio Grlić-Radman, a u vezi s isplaćenim dividendama koje od 2019. godine do danas, nije upisao u svoju imovinsku karticu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Povjerenstvo je na ovoj sjednici dalo mišljenje Grliću Radmanu koji ga je zatražio. Njegov zahtjev je išao u smjeru da, ukoliko je pogriješio i pogrešno ispunio neke podatke u imovinskoj kartici, na koji način ih treba popuniti i može li mu povjerenstvo pomoći u ispunjavanju imovinske kartice, kako više ne bi došlo do nenamjernih previda u budućnosti, kako je on to rekao”, rekla je glasnogovornica povjerenstva Mia Jurinić

Image
saga o imovinskoj kartici /

Most prikupio 37 potpisa za opoziv Gordana Grlića Radmana: 'Ministar ne može biti netko tko laže'

Image
saga o imovinskoj kartici /

Most prikupio 37 potpisa za opoziv Gordana Grlića Radmana: 'Ministar ne može biti netko tko laže'

No, ističe kako je samo Povjerenstvo u današnjem mišljenju -  osim podsjećanja da je zakonski obvezan istinito ispuniti imovinsku karticu, navelo da je Grlić Radman još 2019. zatražio i dobio mišljenje od tog istog tijela da je dividendu Agroproteinke, dužan uredno godišnje prijavljivati u imovinskim karticama. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Radi se o mišljenju iz listopada 2019. godine. Ono je javno dostupno, i u njemu je navedeno da je dividenda podatak koji se prijavljuje u imovinsku karticu”, istaknula je predsjednica Povjerenstva Jurinić. 

Ministru Grliću Radmanu stoga su preporučili da za godine koje prethode sadašnjoj, što prije podnose jednu novu imovinsku karticu sa svrhom ispravka, a da je prihode koje je ostvario u aktualnoj, 2023., dužan unijeti do kraja siječnja sljedeće godine, rekla je Jurinić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve se to događa nakon što je Povjerenstvo prošlog tjedna otvorilo predmet zbog imovinske kartice ministra Grlića Radmana i poslovanja tvrtke u njegovom suvlasništvu, Agroproteinke, s Ministarstvom poljoprivrede.

Jurinić isitče da je taj predmet još uvijek otvoren i da se sakupljaju dokazi, te da naknadne isprave imovinske kartice, neće utjecati na njega. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ukoliko postoji, povreda će se utvrditi u svakom slučaju, neovisno je li obveznik naknadno ispravljao imovinsku karticu ili nije”, rekla je. 

Prema pisanju medija, Grlić Radman nije prijavio dividende koje je godišnje primao od suvlasništva u Agroproteinki. Zaključno s 2022., navode mediji, riječ je o 2,11 milijuna eura dividendi koje su mu isplaćene otkad je na funkciji ministra, a nije ih upisao u svoju imovinskoj kartici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je 2019. dobio informaciju da je dividende trebao upisati, ministar je prošlog tjedna izjavio kako je neupisivanje dividendi “tehnički propust” i “pogreška” zbog koje mu je vrlo žao.

POGLEDAJTE VIDEO: Zbog lsičnog 'malog administrativnog propusta' niz ministara već otišlo iz Vlade. Hoće li i Grlić-Radman?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo