EMILE, ODMORI SE / Čitavih 27 godina povezivao jedini naš naseljeni riječni otok sa svijetom: 'Najradije bih ostao, ali vrijeme je za mirovinu'

Prema posljednjem popust stanovništva u Križnici živi oko 70 ljudi. A o skeli i skelarima ne ovise samo oni nego i brojni ribiči, turisti i poljoprivrednici

1.3.2023.
21:06
VOYO logo

Desetljećima je s kopnom povezivao jedini naseljeni riječni otok u Hrvatskoj, no skelar Emil Čor odlazi u zasluženu mirovinu. Pa se traži njegov nasljednik, a stanovnici Podravine složni su: Emil je nezamjenjiv. I po kiši i po suncu, zimi i ljeti, skela je njegov život 27 godina. Sada je došlo vrijeme za mirovinu.

"Ja bi tu najradije ostao, ali godine čine svoje, ne možete stalno raditi. Teško mi je, teško mi se rastati", kazao je skelar Emil Ćor za RTL, prenosi Danas.hr. "Kiša, snijeg dok je, voda dok je velika, pa dok je velika, morate doći malo prije tu morate čistiti skelu, pripremiti jer ljudi odavde idu na posao", govori Emil.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
BILI SMO NA 'NIČIJOJ ZEMLJI': /

Naš najveći riječni otok nestaje, dogovora sa Srbijom još nema, a građani najavljuju očajnički potez

Image
BILI SMO NA 'NIČIJOJ ZEMLJI': /

Naš najveći riječni otok nestaje, dogovora sa Srbijom još nema, a građani najavljuju očajnički potez

Skela ide svakih sat vremena, nakon toga jedina je opcija pješačenje drvenim mostom.

Prema posljednjem popust stanovništva u Križnici živi oko 70 ljudi. A o skeli i skelarima ne ovise samo oni nego i brojni ribiči, turisti i poljoprivrednici .Putnika je sve manje, nekada ih je bilo stotine. Selo izumire, ali ima i onih koji su svoj mir pronašli baš ovdje. "Doselili smo se iz Zagreba prije godinu dana i sada skelu koristimo svaki dan", govori Sabina Klemenčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Već se pobrinuo za nasljednika

Emil će se pobrinuti da situacija na Dravi bude pod kontrolom i nakon što one ne bude za kormilom. Željko je njegov mogući nasljednik. Danas mu je prvi probni dan, ali Dravu i skelu dobro poznaje jer i on je odrastao na riječnom otoku. "Poznamo se od prije, super su. Poznam, ljude, poznam sve oko sebe", kazao je Željko Vučeta.

Spomenko je već prošao Emilovu školu. "Ja kad sam došao mene je isto obučavao, dva mjeseca sam delao po cijele dane. Žalio sam se direktoru. Stavio me je umjesto svoje i moje smjene. Malo me je nasamario", govori skelar Spomenko Cetina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Emil je stari lav, ali zaslužio'

Pred njima je težak zadatak, jer Križnićani kažu da je Emil nezamjenjiv. "On je maher stari, budemo vidjeli kako bude. Bude se netko naučio, ali je on stari lav, ali zaslužio je, neka doma malo dela", govori Josip Pintarić. Nemaju poštu, školu, dom zdravlja ni trgovinu, ali imaju jedni druge pa zato Emilov odlazak svima teško pada.

Imam sina, imam snahu kuću, suprugu, unuku, malo ću s unukom uživati", kazao je Emil Ćor. S Emilom u mirovinu odlazi i ova skela. Stiže nova, moderna na kojoj će ploviti znatno više automobila, nego na ovoj čiji je šef je bio Emil i koja je desetljećima povezivala riječni otok s kopnom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo