udruga franak / Potrošaču pravomoćno dosuđeno 50.000 kuna preplaćenih kamata

Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

"Presuda je izvrsna i zbog toga jer nakon prihvaćanja žalbe tužitelja nije vraćena na prvi stupanj na ponovno suđenje, nego je viši sud odmah riješio slučaj konačnim pravorijekom", poručili su iz Udruge Franak

27.8.2019.
14:12
Sanjin Strukic/PIXSELL
VOYO logo

Udruga Franak u utorak je izvijestila da je Županijski sud u Rijeci preinačio prvostupanjsku presudu i potrošaču pravomoćno dosudio 50.000 kuna preplaćenih kamata uz pripadajuće zatezne kamate za konvertirani kredit.

Najprije je Općinski sud u Splitu odbio tužbu kao neosnovanu, obrazlažući to konverzijom i tvrdnjom da je potrošač potpisivanjem aneksa ugovora izgubio pravni interes, no riječki Županijski sud takvu je presudu preinačio i dosudio 50.000 kuna preplaćenih kamata potrošaču uz pripadajuće zatezne kamate, priopćila je udruga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Presuda je izvrsna i zbog toga jer nakon prihvaćanja žalbe tužitelja nije vraćena na prvi stupanj na ponovno suđenje, nego je viši sud odmah riješio slučaj konačnim pravorijekom", navode u priopćenju.

Ističu da u presudi stoji kako dodatak ugovora iz konverzije nije od utjecaja na tužiteljevo potraživanje razlike kamata, kao i da zakonskim odredbama za konverziju nije riješeno pitanje ništetnosti odredaba o promjenjivoj kamatnoj stopi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nadalje, navode da je glavni motiv zakona bio izjednačavanje položaja dužnika u švicarskim francima s položajem dužnika iz euro kredita, a ne vraćanje preplaćenih kamata za vrijeme korištenja nepoštene ugovorne odredbe.

U presudi stoji i da se konverzija odnosi isključivo na obveze proizašle iz osnovnoga ugovora, a ne i na izvanugovorne odnose među strankama te da konverzijom nije prestala izvanugovorna obveza vraćanja svega što je stečeno bez osnove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Potrošač tužitelj može novom tužbom zatražiti i tečajne razlike po odluci Vrhovnoga suda RH o revizijama banaka, odnosno u skladu s odlukama Vrhovnoga suda RH može zatražiti i kompletnu ništetnost kompletnoga ugovora te obeštećenje na temelju te ništetnosti, u dogovoru s odvjetnikom koji ga zastupa", ističu u udruzi.

Podsjećaju i da je Sud EU svojim trima odlukama "zacrtao obvezujuća pravila za sve članice EU" prema kojima svi ugovori u švicarskim francima imaju ugovorenu ništetnu valutnu klauzulu. "Osim toga Sud EU smatra i to da su takvi ugovori onda kompletno ništetni", priopćila je Udruga Franak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo