često meta napada / Potresna ispovijest profesorice: 'Bilo je i oštećivanja automobila i raznoraznih prijetnji od strane učenika!'

Image
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Više od 10 tisuća učitelja i profesora potpisalo je peticiju kako bi ih se dodatno zaštitilo, jer tvrde posljednjih su godina sve češće meta napada

14.6.2018.
19:00
Davor Puklavec/PIXSELL
VOYO logo

Najveći pritisak događa se upravo u ovo vrijeme, pri zaključivanju ocjena.

U dvadeset i dvije godine rada pamti samo najljepše, no priznaje da učiteljima i profesorima danas nije lako.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Malo boli kad u 6. mjesecu dobijete pritisak koji nekad ide na nivou, ah ja ću obavijestiti različite službe inpekcijske'', kaže nam profesorica matematike Ariana Bogner Boroš.

Osobno se susrela i s prijetnjama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Bilo je i oštećivanja automobila i raznoraznih prijetnji i 12 tisuća kuna štete na automobilima. Kad vam dijete kaže da zna koji je vaš automobili ili koja je vaša privatna svojina onda se malo nelagodno osjećate'', dodaje.

Zbog prijetnji kojima su sve češće izloženi, u Sindikatu traže iste kazne za počinitelje nasilja nad učiteljima i liječnicima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Mislimo da je sad pravi trnutak da sve one sankcije dvije godine zatvora, tri godine zatvora, nanošenje tjelesne ozljede prijetnja silom da to sve bude na neki način precizno određeno i za ljude koji rade u prosvjeti'', jasno će predsjednik Sindikata Preporod Željko Stipić.

Izmjenama Kaznenog zakona prije tri godine - učitelji, zdravstveni radnici i drugi javni službenici više ne trebaju podnositi privatne tužbe za prijetnje jer se progon pokreće po službenoj dužnosti. No, problem nije u potpunosti riješen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Ne samo da je ugrožen njihov autoritet od napada roditelja često pred kraj školske godine kad je riječ o zaključivanju ocjena i za vrijeme školske godine. Često se protiv njih pokreću anonimne prijave inspekcijama tu dolazi do različitih prijetnji izravnih ili neizravnih'', govori Ana Tuškan iz Sindikata hrvatskih učitelja.

Takve situacije žele izbjeći i zakonskom zaštitom osigurati poštovanje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC 18
Gledaj užvio 13.srpnja
VOYO logo

Još iz rubrike