'UČINAK BI BIO VEĆI' / Potražni psi i dalje pokušavaju pronaći Mateja Periša: 'Da su ih koristili od početka, dobili bi više tragova'

Image
Foto: Zeljko Mrsic/PIXSELL

Komentirao je i koji još psi mogu pomoći u potrazi, s obzirom na to da je prošlo 13 dana od nestanka mladog Splićanina

12.1.2022.
14:53
Zeljko Mrsic/PIXSELL
VOYO logo

Trinaesti je dan potrage za Splićaninom Matejem Perišem koji je u noći s 30. na 31. prosinca nestao u Beogradu. Stjepan Kos, bivši policijski voditelj Odjela za potražne pse, komentirao je kako potražni psi mogu pomoći u potrazi.

"Vide se tamo psi njihova MUP-a, čak sam vidio i pojedince koji šetaju i traže nešto sa psima. O kakvim se psima radi, ne znam. U okruženjima ovdje, na području bivše Jugoslavije, još službeno koriste pse koji rade kao tragači po vučjem tragu. To znači da je njihova učinkovitost na samom korištenju negdje oko 24 sata. Kad bismo krenuli s tim psima što prije, imali bismo veći učinak", rekao je Kos za N1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kaže i da su se psi koristili od početka potrage da se moglo dobiti više tragova, a objasnio je i što je otežalo potragu.

Image
ŠEF KRIM POLICIJE /

'Osoba odjevena kao Matej ušla je u vodu, ali ne znamo je li to on. Nema indicija o nasilju'

Image
ŠEF KRIM POLICIJE /

'Osoba odjevena kao Matej ušla je u vodu, ali ne znamo je li to on. Nema indicija o nasilju'

'Mirisna slika je nekoliko puta promijenjena'

"Očito nije prijavljeno na vrijeme, mirisna je slika nekoliko puta bila promijenjena tako da i u toj situaciji psi tragači bi imali doista otežan zadatak", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentirao je i koji još psi mogu pomoći u potrazi, s obzirom na to da je prošlo 13 dana od nestanka mladog Splićanina.

"Jedino još psi koji rade na temelju individualnog mirisa. To je druga kategorija pasa tragača. Oni rade tako da izolirate mirisnu sliku i date im da pokušaju u toj zoni traganja prikupiti taj miris. Njih ne zanima toliko miris s tla nego iz zraka. Kad bi imali još bolji efekt? Kad bi službe došle do nekog zadnjeg viđenja, da je on doista viđen tamo. Onda se vraćate na početak priče i takvi psi bi onda imali više efekta nego ovi prvi", pojasnio je Kos.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Bellator Dublin
Gledaj uživo 22.lipnja od 20 sati
VOYO logo