FIJASKO: / Aplikaciju za praćenje kontakata skinula je samo jedna zaražena osoba u Hrvatskoj; Potpuno je jasno u čemu je najveći problem

Image

U narednim tjednima i Europska komisija radi na tome da umreži aplikacije pa će se informacije razmjenjivati i preko granice

25.8.2020.
22:26
VOYO logo

U mjesec dana mobilnu aplikaciju za praćenje kontakata i potencijalne zaraze koronavirusom, koju je Hrvatska predstavila među prvima u Europi, skinulo je tek 50 tisuća ljudi, a samo jedna osoba podijelila je da je zaražena.

"To je oko 1 posto. U rangu smo Poljske, Austrija i Italija imaju od 7 do 10 posto. Irska čak 30 posto", rekao voditelj službe e-zdravstvo Ministarstva zdravstva Hrvoje Belani za RTL.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Svakom novom instalacijom raste pretpostavka za uspjehom. Naravno da ako se vozimo tramvajem ili idemo u šoping centar mi ne možemo znati s kim smo se susreli, a aplikacija će na jedan benevolentan način evidentirati i omogućiti razmjenu informacija", pojasnio je.

Image
STOŽER JE OBJAVIO NOVU MJERU: /

Hrvati koji žive u ovom kraju neće biti sretni; Odluka stupa na snagu 31. kolovoza

Image
STOŽER JE OBJAVIO NOVU MJERU: /

Hrvati koji žive u ovom kraju neće biti sretni; Odluka stupa na snagu 31. kolovoza

'Nemamo tu svijest o tome da smo svi odgovorni'

Psihologinja vidi nekoliko problema: od informatičke pismenosti do fenomena koji se zove difuzija odgovornosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je možda će netko drugi zašto bih ja. A ako je anonimno to nema veze. Isto vam je kada je tulum u kvartu. Svi znaju da netko treba zvati policiju, ali misle da će netko drugi. Nemamo tu svijest o tome da smo svi odgovorni", rekla je psihologinja Sandra Puljiz Vidović.

„Aplikacija covid-19 razvijena je u APIS-u. Pod pretpostavkom da dvije osobe imaju instaliranu aplikaciju, da razgovaraju na udaljenosti manjoj od dva metra dulje od 15 minuta njihovi će telefoni razmijeniti tzv ključeve. Tu informaciju pamtit će idućih 14 dana. Isto vrijedi i za sve ostale kontakte.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja kažem aplikaciji da imam covid na temelju pozitivnog nalaza i verifikacijskog koda tako da ne postoji način da se s tim manipulira. Kontakti će dobiti obavijestrda ste dana toga i toga bili u kontaktu s osobom koja ja je zaražena", rekla je voditeljica komunikacija APIS IT-a, Juliana Štrbić.

U Ministarstvu zdravstva nadaju se da će s vremenom aplikaciju ljudi više koristiti. U narednim tjednima i Europska komisija radi na tome da umreži aplikacije pa će se informacije razmjenjivati i preko granice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo