Potpredsjednica Europske komisije prozvala Milanovića

1.7.2013.
22:19
VOYO logo

''Povjerenica Viviane Reding razgovarala je s premijerom Zoranom Milanovićem. Ponovila mu je da je zabrinuta, kazala mu kako taj postupak ne šalje dobar signal u trenu kad Hrvatska pristupa EU. Premijer je poruku primio na znanje'', kaže izvor Večernjeg lista.

Napomenula je usto da će pričekati odgovor na pismo koje je u četvrtak poslala hrvatskom ministru pravosuđa Orsatu Miljeniću. U pismu se spominje da će poduzeti 'odgovarajuće mjere' koje predviđa članak 38 Ugovora o pristupanju Hrvatske EU u slučajevima kad Hrvatska ne ispunjava obaveze preuzete u pristupnim pregovorima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako sankcije nisu definirane, EK je dosad u slučajevima kršenja obveza pribjegavao tužbama Europskom sudu, diplomatskim sankcijama i zamrzavanju fondova.

Tako je Francuska odlukom suda platila 77,7 milijuna eura jer je kršila ribolovne propise. Austriji su, kao prvoj državi u povijesti, nametnute diplomatske sankcije kad je 2000. u vladu ušla ekstremistička stranka Jorga Haidera, a Mađarskoj su ministri financija EU lani u ožujku blokirali 495 milijuna eura iz europskih fondova nakon što su izgubili strpljenje tražeći da se pridržavaju fiskalnog pakta i srede deficit.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo