zajednički pristup /

Potpisana zajednička izjava o suradnji između hrvatskog i njemačkog ministarstva zdravstva

Image
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Kujundžić i Grohe podržavaju suradnju suradnju u područjima zdravstvenog osiguranja, ekonomije, turizma i mnogim drugim aspektima zdravstva

4.7.2017.
13:00
Marko Lukunic/PIXSELL
VOYO logo

Njemački i hrvatski ministri zdravstva Hermann Gröhe i Milan Kujundžić potpisali su u utorak u Zagrebu Zajedničku izjavu o namjeri kojom ta dva resorna ministarstva žele osnažiti suradnju u području zdravstva, s ciljem unapređenja zdravlja stanovništva u svakoj od tih zemalja.

Dogovoreno je da će, s namjerom daljnjeg promicanja korisne i pojačane suradnje, sudionici razmjenjivati iskustva i surađivati u područjima zdravstvenog osiguranja, zdravstvene ekonomije, zdravstvenog turizma, upravljanja u zdravstvu, poslijediplomskog obrazovanja, upravljanja kvalitetom, procjeni zdravstvenih tehnologija te sigurnosti pacijenata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Provedba suradnje održavat će se putem razmjene stručnjaka i zdravstvenih djelatnika, stručnih znanja, informacija i iskustava vezanih uz organizaciju, strukturu i reforme u području zdravstva, putem izravnih kontakata između povezanih zaklada, ustanova i organizacija, kao i sudjelovanjem obiju strana na seminarima i konferencijama iz različitih zdravstvenih disciplina za znanstvenike i zdravstvene stručnjake obiju zemalja.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić istaknuo je da je potpisana izjava značajan poticaj promicanju korisne suradnje u području zdravstva između dviju prijateljskih zemalja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Problemi koje danas imamo i koji će se samo pojačavati, počevši od rezistencije bakterija, prevelike pojavnosti tumora i drugih bolesti su problemi koji nadilaze bilo koju naciju i na tom tragu ćemo pojačati suradnju gdje smo dogovorili razmjene timova ljudi i stručnjaka koji će se susretati i razmjenjivati iskustva, znanja i raditi na zajedničkim projektima u cilju promicanja zdravlja svih ljudi", kazao je ministar Kujundžić. Dodao je da su dogovorili napraviti zajedničke timove od osiguravajućih društava, eksperata, ali i udruga pacijenata.

Dvojica ministara razgovarali su o temama globalnog zdravstva, zdravstvene sigurnosti, problematike antimikrobne rezistencije, kriznog menadžmenta u zdravstvu, sigurnosti pacijenata, transplantacijskog programa i doniranja organa te problematike iseljavanja zdravstvenih radnika. Kujundžić je istaknuo i da su dotakli temu preseljenja Agencije za lijekove iz Londona u Hrvatsku te potrebe reformi Svjetske zdravstvene organizacije.

"Međunarodna zdravstvena politika dobiva na važnosti, možemo puno toga naučiti jedni od drugih, a mnoge izazove samo zajednički rješavati, pogotovo kad se radi o borbi protiv rezistencije na antibiotike i bolestima koji se ne zaustavljaju na granicama jedne države", naglasio je njemački ministar zdravstva Hermann Gröhe.

Dobrim je ocijenio to što će se između Hrvatske i Njemačke sada intenzivirati suradnja i u pitanjima sigurnosti pacijenata, osiguranja kvalitete, zdravstvene ekonomije i zdravstvenog osiguranja. "Naš je zajednički cilj nastaviti raditi na sve boljoj medicinskoj skrbi dviju zemalja na korist pacijenata", naglasio je njemački ministar zdravstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska je važan partner Njemačkoj, a i saveznom ministarstvu zdravstva jer, rekao je, slijedi zdravstvenu politiku koja je usmjerena prema budućnosti i nudi brojne točke za suradnju. Ministar  Gröhe dodao je da se to odnosi na područje transplantacijskog sustava, gdje Hrvatska, napominje, bilježi uspjehe i vodi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo