jesu li mjere dovoljne? / Potiče li Vlada poslodavce da zapošljavaju na minimalac? Pavić za RTL Danas: 'Svjesni smo da minimalac nije za dostojan život'

U ovom trenutku službeno bez posla je 188 tisuća 617 građana, a dio onih koji rade u industriji jedva preživljavaju

7.12.2017.
18:45
VOYO logo

S Markova trga kreće novi paket mjera za bolji život hrvatskih radnika. Cilj je podignuti cijenu rada, ali i povećati zaposlenost. U ovom trenutku službeno bez posla je 188 tisuća 617 građana, a dio onih koji rade u industriji koju sada Vlada pokušava spasiti, jedva preživljavaju.  

U drvnoj industriji, baš kao i tekstilnoj i metaloprerađivačkoj, trgovini - većina zaposlenika preživljava s minimalnim plaćama pa svaka kuna povećanja dobro dođe, ali za dobar život - nedovoljno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od iduće godine minimalna će plaća porasti za 131 kunu neto, pa će iznositi 2752 kune. Sindikati smatraju - nedovoljno.

"Treba postaviti pitanje onima koji su donijeli odluku, mogu li oni preživjeti s 2.752 kn. Sasvim sigurno da ne mogu", smatra Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Veća minimalna plaća poslodavcima neće značiti povećanje izdataka jer je Vlada donijela paket kompenzacijskih mjera. Tako će se onima koji posljednjih godinu dana isplaćuju minimalce osnovica  za obračun doprinosa za zdravstveno osiguranje za minimalnu plaću smanjiti za 50 posto. 

"Takav potez Vlade je sulud iz prostog razloga jer kompenzacijske mjere će dobiti svi oni koji su zakidali radnike isplaćivajući im asmo minimalnu plaću, a sad će biti nagrađeni,a  svi drugi koji su nastzojali isplaćivato veće plaće biti će oštećeni", tvrdi predsjednik Saveza Samostalnih Sindikata Hrvatske Mladen Novosel.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar financija smatra da ta kompenzacijska mjera neće destimulirati one koji isplaćuju plaće više od minimalca. 

"Sve je usmjereno dizanju životnog standard, plaća, olakšavanja uvjeta poslovanja poslodavcima", nabrajao je ministar financija Zdravko Marić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A ono što je sigurno je da će zdravstvo zbog manjih doprinosa dobiti manje novca, no ministar je optimističan. 

"Vjerujemo da će taj kratkoročnu gubitak biti nadoknađen I rebalanskom I prihodovnom stranom gdje će se ljudi više zaposliti", kazao je ministar zdravstva Milan Kujundžić (HDZ).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Planira se zaposliti i više stranih radnika. Vlada je, naime, povećala kvote za zapošljavanje stranaca pa će se dogodine moći izdati 31 tisuća radnih dozvola, od čega oko četiri i pol tisuće za turizam.

"Što se tiče radne snage, to je rezervna solucija, nadam se da ćemo riješiti s našom radnom snagom, koja je najbolja i najkvalitetnija, ovo je prvi dio koji otvara mogućnost da ne dovodimo sezonu u pitanje", rekao je ministar turizma Gari Cappelli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No prije svega Hrvatski zavod za zapošljavanje provest će intenzivnu kampanju nuđenja poslova hrvatskim građanima.  

"Posla ima, tko želi raditi, a tko ne želi raditi I to je ključna poruka. I zato vas molim da sa tom kampanjom potaknete što veći broj nezaposlenih da iskoriste prigode koje postoje na tržištu rada", izjavio je premijer Plenković.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, velike strukturne promjene koje je Vlada obećala tek bi trebale nastupiti, a najavljivalo se čak 220 reformskih aktivnosti.

U RTL-u Danas gostovao je ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić (HDZ). Cijeli intervju možete pogledati u prilogu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Minimalac je prenizak - podigli ste za 130 kn neto, kada će radnici dobiti osjetniju povišicu?

Svjesni smo da minimalac u omjeru u kojem je nije dostatan za dostojan život. No podsjetio bih da je Vlada Andreja Plenkovića, po drugi put, podiže za pet posto i da smo ukupno, kada gledamo prošlu i sljedeću godinu podgili plaću za 319 kuna. U cijelom periodu od 2013. do 2016. za 135 kune. Sljedeće godine idemo u korak dva jer ne želimo ugroziti radno intenzivnu industriju, a to su drvo, prerađivačka, tekstil i metal - ne želimo ugroziti ta radna mjesta. Trenutačno radimo program potpora prema Europskoj komisiji jer smo unutarnje tržište, nismo to mogli sad to samostalno napraviti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potičete li isplaćivanje minimalne plaće?

Naravno da ne, uveli smo osigurače, poreznu olakšicu moći će dobiti samo oni koji su zadnjih 12 mjeseci to isplaćivali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A oni koji su isplaćivali, recimo, sto kuna više? Oni neće dobiti olakšicu?

Oni će sljedeće godine dobiti program potpora upravo za te industrije i taj program potpora će omogućiti sačuvanje tih industrija i omogućit će nam da krenemo u značanije podizanje minimalne plaće. To će biti sektorske potpore. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo