Postaje li Hrvatska balkanska oaza za sklapanje istospolnih brakova?

Pretpostavlja se da bi istospolni parovi iz zemalja u okruženju, primjerice iz Srbije i BiH, mogli dolaziti u Hrvatsku kako bi formalizirali svoje partnerstvo.

20.2.2015.
11:01
VOYO logo

Sedam je mjeseci trebalo da se, nakon što je Hrvatski sabor donio Zakon o životnom partnerstvu, u Matičnom uredu Osijek vjenča istospolni par. Dogodilo se to prije nekoliko dana, kada su pred matičarku stale dvije državljanke Makedonije.

Kako bi što bolje razumjele tekst koji im je matičarka pročitala, angažirale su ovlaštenog sudskog tumača za makedonski jezik Jagodu Treneski-Cvetičanin, koja je, kako je jučer rekla, pritom zamoljena za veliku diskreciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Velika ljubav

"U Makedoniji nije dozvoljeno vjenčanje istospolnih parova pa su odlučile doći u Osijek i sklopiti životno partnerstvo. Iako priznajem da sam u početku bila malo iznenađena, sve sam naposljetku prihvatila posve uobičajeno, odradila prisegu i prevela tekst. Štoviše, u početku mi se čak činilo da je to brak iz interesa, no ipak sam se uvjerila da je to zapravo velika ljubav", ispričala je za Glas Slavonije Treneska-Cvetičanin, dodajući da su vjenčanju svjedočili i kumovi dviju djevojaka koje će živjetiu Makedoniji.

Zemlje Europske unije, kaže, uglavnom su prihvatile mogućnost vjenčanja istospolnih parova, a među njima je i Republika Hrvatska.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Očekuje se da će zahtjeva biti još i da ovo neće nipošto biti izdvojen slučaj Matičnog ureda Osijek.

U Hrvatskoj se tijekom šest mjeseci, od 15. srpnja 2014. vjenčalo ukupno 40 istospolnih parova. Najviše ih je sklopljeno u Zagrebu (27), dok su se u Rijeci vjenčala tri istospolna para. Matični uredi u Splitu i Rovinju vjenčali su po dva, a po jedan brak između istospolnih parova upisan je i u matičnim uredima u Koprivnici, Puli, Pazinu, Opatiji, Dubrovniku i Osijeku, dok su brakovi najavljeni u Pakracu i Kastvu. Za usporedbu, u Sloveniji je za devet godina otkako je usvojen sličan zakon sklopljeno 87 brakova istospolnih parova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo