sporazum idući tjedan / Posrnulu industriju spašavaju Kinezi: Hrvatsko mlijeko uskoro ćemo izvoziti na drugi kraj svijeta

Poveća li se potražnja za mlijekom zbog izlaska na kinesko tržište i mljekari bi se mogli nadati povećanju otkupne cijene mlijeka

8.4.2019.
20:59
VOYO logo

Nakon Pelješkog mosta koji nismo mogli sami izgraditi - sada bi Kina trebala podići i hrvatsko mljekarstvo. Mlijeka, naime, uvozimo triput više nego što izvozimo, a otkupna litra mlijeka jeftinija je od litre vode. 

U Hrvatsku dolazi kineski premijer i tom će prilikom biti potpisano 9 sporazuma, među kojima i onaj o izvozu mlijeka i mliječnih proizvoda u Kinu, što bi moglo preporoditi hrvatske farme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potoci mlijeka uskoro bi mogli poteći putem svile.

Kina otvara tržište hrvatskom mlijeku i mliječnim proizvodima. Kineski premijer dovodi i glavnu carinsku upravu koja daje zeleno svjetlo za izvoz.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To će biti potpisano idući tjedan u sklopu Kina +16 i to je zasigurno velika mogućnost za naše proizvođače u mliječnom sektoru. Na njima je da to iskoriste. Država im je u ovom segmentu omogućila sve. Izborila se da Hrvatska dobije mogućnost izvoza mliječnih proizvoda u Kinu i naši proizvođači su tu koji trebaju dalje to ispregovarati s kineskim trgovcima", kaže ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

Za domaće prerađivače to je velik izazov, ali i prilika jer trenutno uvozimo tri puta više mlijeka nego što izvozimo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uvezli smo prošle godine mlijeka i mlilječnih proizvoda 1,7 milijardi kuna, izvezli smo nekih 514 milijuna kuna. Kineska delagacija je bila u našoj najvećoj mliječno prerađivačkoj industriji. Posjetili su i vidjeli naše pogone, dali su pozitivnu ocjenu. Prema tome mi možemo reći da smo spremni za ta tržišta", tvrdi Dalibor Janda, Udruga hrvatskih otkupljivača i prerađivača mlijeka Cromilk.

Poveća li se potražnja za mlijekom zbog izlaska na kinesko tržište i mljekari bi se mogli nadati povećanju otkupne cijene mlijeka koja je sada niža od litre vode.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Novo tržište nije nešto što je loše nego nešto što je odlično. Svatko tko vidi svoju šansu u tome će tu šansu iskoristiti. Sigurno ima i onih koji spavaju, ali bih im ja preporučio ima puno više mlijeka što Kinezi mogu popit nego što ga Hrvatska može proizvest", dodaje Tolušić.

Uz mlijeko, jeli bi Kinezi i hrvatsku piletinu, svinjetinu, tunjevinu - na najmnogoljudnijem tržištu na svijetu zaraditi mogu svi, samo je pitanje imaju li kapacitete za proizvodnju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Trenutno kapaciteti prehrambene industrije su dostatni za određeno povećanje, a kroz povećanja proizvodnje prehrambene industrije postoji velika šansa za povećanje primarne poljoprivredne proizvodnje odnosno sirovina za prehrambenu industriju", kaže Žaklina Jurišić iz sektora za poljoprivredu HGK.

Kinezi su pokazali interes i potrebu, sad je sve na hrvatskoj prehrambenoj industriji da to iskoristi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo