Poslovi ministra Ostojića pod istragom DORH-a

Državno odvjetništvo ispituje kupoprodaju atraktivnog zemljišta pokraj Rovinja, u Istri, čija je vrijednost nakon urbanizacije porasla s milijun na 25 milijuna kuna.

3.3.2013.
19:42
VOYO logo

Slučaj u kojem DORH istražuje kupoprodaju atraktivnog zemljišta pokraj Rovinj je posebno zanimljiv jer je, piše HRT, u kupnju, urbanizaciju, a zatim i prodaju uključen ministar turizma Veljko Ostojić.

Obitelj Mitton potvrdila je da je prodala 11 i pol hektara zemljišta pokraj Bala obitelji ministra turizma Veljka Ostojića. Prije nego što su Ostojiću prodali zemlju, o tome su oko dva mjeseca pregovarali sa jesnim zagrebačkim poduzetnikom. Ovaj detalj je vrlo bitan jer objašnjava kako je Ostojić došao na ideju da kupi zemlju od Mittona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, kako piše HRT, zagrebački poduzetnik se obratio vodećim istarskim političarima u želji da u Istri investira nekoliko milijuna eura. Nakon što se sreo s Ostojićem, tadašnjim županijskim ministrom turizma, i izvijestio ga da je pri kraju pregovora s Mittonima - događa se preokret. Ostojić sam odlazi vlasniku zemlje i dogovara posao.

Ministar Veljko Ostojić sve opovrgava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Vezano uz sam predmet još jedanput ću naglasiti da nisam niti kupio, niti urbanizirao, niti prodao bilo kakvo zemljište na području općine Bale'', tvrdi ministar.

Posao formalno ide preko Ostojićeve šurjakinje Sandre Perić. Iako ministar tvrdi da nije imao veze s kupnjom, na kupoprodajnom ugovoru svojim je potpisom potvrdio identitet dvojice prodavatelja koji su na potpisivanje kod javnog bilježnika došli bez osobnih iskaznica. Mittoni tvrde i da je Ostojić donio novac. Jedanest i pol hektara zemlje plaćeno je oko 860 tisuća kuna. Jedan kvadrat - jedan euro.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Područje Squaciotta atraktivno je zemljište okruženo vinogradima i maslinicima. S njega se pruža prekrasan pogled na Rovinj i otoke ispred Rovinja, a s druge strane na Brijune. Obitelj Mitton je šest mjeseci prije prodaje tražila urbanizaciju, ali su ih u općini odbili. Kada je zemlju kupila druga obitelj - Ostojić - prenamjena je smjesta pokrenuta. Da je Ostojić kao član Županijskog poglavarstva lobirao za urbanizaciju, svjedoči tadašnji glavni županijski arhitekt.

''Veljko Ostojić se dva puta pojavio u mojem uredu. Došao se raspitati kako stoji s izradom prostornog plana, da vidi odgovara li to što je ugrađeno unutra više-manje zahtjevu koji je bio postavljen'', izjavio je arhitekt Bruno Nefat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Urbanizirana nekretnina brzo nalazi kupca. Da se izbjegne plaćanje poreza, zemlja se unosi u tvrtku Squaciotta. Pritom je službeno procijenjena na 25 milijuna i 600 tisuća kuna. Prilikom registracije dokumenti su sudu poslani iz tvrtke Brijuni Rivijera, u kojoj je Ostojić tada bio direktor. Tvrtku Squaciotta potom kupuje zagrebački Heruc.

Ministar turizma Veljko Ostojić reagirao je priopćenjem koje prenosimo u cijelosti:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nisu utvrđene nikakve nepravilnosti

Projekt na lokaciji Škvačota u Balama je već više puta bio tema medijskih napisa zbog čega su poslove na projektu provjerile i nadležne institucije koje u proteklih osam godina - od 2004. do danas - nisu utvrdile nikakve nepravilnosti. Očekujem od DORH-a, ako postoji ponovna prijava za ovaj slučaj, da ispita sve činjenice vezane uz ovaj projekt i da javnost čim prije izvijeste o rezultatima. S navedenom transakcijom i aktivnostima sam bio upoznat i djelomično uključen s obzirom da se radi o obitelji moje supruge i mogu samo potvrditi da je obitelj postupala odgovorno u odnosu na sve sudionike navedenih radnji. Osobno nisam kupio, urbanizirao, niti prodao bilo kakvo zemljište na području općine Bale. Navedenu lokaciju u Balama 2004. kupila je moja šogorica s idejom da poslovanje restorana i hotela „Vallsabion“ u Pješačanoj uvali, koji je vodila zajedno s mojom suprugom, a koji je bio prepoznat kao svojevrsni brand obiteljskog hotelijerstva, proširi na novi boutique hotel „Vallsabion 2“ na spomenutoj lokaciji u Balama. S idejom ostvarenja tog cilja započete su još 2004. pripremne aktivnosti za realizaciju projekta: izrada idejnog rješenja, izrada feasibility studije, priprema projektne dokumentacije i drugih. Općina Bale je sukladno strategiji razvoja općine 2006. donijela prostorni plan kojim se na navedenoj lokaciji dopušta isključivo turistička djelatnost s ciljem daljnjeg razvoja Bala kao turističke destinacije. U vrijeme kada je općinsko vijeće Bala izglasalo prostorni plan od 11 vijećnika, njih 7 je bilo iz Nezavisne liste Plinija Cuccurina (kasnije Ladonja) a samo 2 vijećnika iz redova stranke u kojoj sam član - IDS-a. Vjerujem da je javnost upoznata s odnosima IDS-a i Plinia Cuccurina odnosno Ladonje te da nema potrebe da se po tom pitanju išta dalje pojašnjava. Toliko o insinuaciji da se na takve odluke moglo utjecati izvan Bala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Boutique hotel Zemljište se unosi u temeljni kapital tvrtke Skvačota d.o.o. s ciljem realizacije projekta. Imajući u vidu kapacitete navedenog projekta i strukovno visoke postavljene standarde za izgradnju boutique hotela, procjena vrijednosti investicije iznosila je oko 20 milijuna eura. Taj je iznos bio preveliki zalogaj za financijske mogućnosti postojeće tvrtke, a s obzirom na nestabilnost financijskih tržišta jedina opcija je bila potražiti novog investitora za projekt hotela. Tako je 2007. projekt prodan investitorima koji ga i dalje razvijaju te se nadam da će Bale i Istra na navedenoj lokaciji uskoro dobiti svoj prvi boutique hotel. Ova se u Istri već prožvakana i tema izvlači iz naftalina 'po potrebi', a s obzirom na aktualne okolnosti i predizbornu kampanju te dužnost koju obnašam ne iznenađuje da se ona upravo sad pokušava ponovno aktualizirati.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo