sindikati upozoravaju / Poslodavci koji primaju naknadu ipak mogu otpustiti te radnike: 'Je li to bio neki deal s Vladom?'

Sindikalisti tvrde da su njihovi predstavnici bili onemogućeni u sudjelovanju u raspravi o kreiranju mjera

14.5.2020.
18:42
VOYO logo

Poslodavci koji su primili pomoć države za plaće zaposlenika u tri krizna mjeseca, te iste radnike smiju otpustiti nakon isteka tog roka. 

Iako su potpore donesene upravo kako bi se očuvala radna mjesta, mjere kažu da se radnici ne smije otpustiti samo u razdoblju za koje poslodavac za njih prima potporu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sindikalisti poručuju poslodavcima da se ne igraju s radnicima, a oni odgovaraju da traže način da ih zadrže.

Za šestero zaposlenika frizerskog salona Ivica koristi potpore za plaće. Bez tih mjera njegov salon, kaže, ne bi mogao opstati. Posao se pomalo vraća, prilagodili su smjene i radno vrijeme. O otpuštanju radnika ne razmišlja, iako razumije one koji će to morati učiniti.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naravno da sam korisnik te mjere, cilj svakog poslodavca je zadržati radnu snagu, mi bez radnika smo ništa. Naravno da nije fer koristiti mjeru pa otpustit radnika, ali ne možemo osuđivati nekog ako neće i dalje radit, pitanje je što će biti s turizmom", rekao je Ivica Zanetti, vlasnik frizerskog salona.

Prije donošenja odluke o potpori spominjala se mogućnost da poslodavci neće moći otpuštati radnike ni tri mjeseca nakon uzimanje potpora, no tijekom pregovora s poslodavcima od toga se odustalo. Ministar smatra da do otpuštanja radnika neće doći. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zapošljavanje je prihvatilo da mjere budu takve da se konzumiraju tri mjeseca te da je to jedina obveza poslodavaca koja postoji uz naravno određene postotke otpuštanja radnika koje smo  u tom trenutku procijenili da su oportune i koje sad s vremenskim odmakom možemo vidjeti čak da poslodavci nisu koristili otpuštanja radnika", rekao je ministar rada Josip Aladrović.

Sindikalisti tvrde da su njihovi predstavnici bili onemogućeni u sudjelovanju u raspravi o kreiranju mjera, poslodavcima poručuju da se ne igraju s radnicima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tu se s jedne strane postavlja pitanje moralnosti poslodavca, o moralnosti, naravno možemo pričati, s druge strane možemo se pitati je li to bila naivnost Vlade u povjerenju prema poslodavcima ili je očito to bio neki interesni deal", rekao je Mladen Novosel, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske.

U Hrvatskoj udruzi poslodavaca upozoravaju da većina tvrtki ima višak rade snage jer su i proizvodnja i produktivnost smanjene. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Razgovaramo s Vladom kako da sačuvamo radnike koji nam danas možda ne trebaju, da ne idemo u otpuštanja da nađemo model sufinanciranja i institucije čekanja koju predlažemo kako bi radnici mogli biti zaposleni, ali da ne budu trošak poslodavca u ovoj situaciji trošak koji ne možete  financirati jer jedva plaćate i preživljavate s onima koji rade", kazao je glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca

Sve će, kažu, ovisiti i o likvidnosti s kojom mnoge tvrtke imaju problema. Bolja likvidnost pomogla bi im, kažu, da prebrode krizu i počnu zarađivati dovoljno za normalno poslovanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo