Hrvatska će se i službeno spojiti! / Posljednje pripreme za povijesni spektakl: Je li sve spremno za svečanost otvaranja Pelješkog mosta?

Nije lak posao uskladiti tisuću izvođača koji će jedan most pretvoriti u veliku pozornicu...

25.7.2022.
19:14
VOYO logo

Uz taktove simfonijskog orkestra Hrvatska će i službeno biti spojena sa svojim jugom. Nakon gotovo 30 godina od najave izgradnje - tu je nova tabla sa starim imenom... A tu je i on. Dugo sanjani most za čije svečano otvorenje već danima teku pripreme.

"A teku teško. To nije prostor predviđen za priredbe, koncerte. Za sve ovo što će se tamo događati. Tako da doista ljudi daju sve od sebe. Radi se doista dan i noć", govori redatelj Krešimir Dolenčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A sutra od jutra do mraka, oko mosta, na kopnu i poluotoku - spektakl s 1000 izvođača! Samo za ovu prigodu komponirane su i dvije skladbe koje će otvoriti svečanost.

"Ja sam apsolutno ponosan. Mogu reći da sam prije 3 dana operirao mrenu na oku i da sam s jednim okom sve ovo što ćete sutra vidjeti i čuti zapravo komponirao i pisao note. Preko 800 stranica nota sam napisao", kazuje skladatelj i kompozitor Matija Meštrović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dirigent Dubrovačkog simfonijskog orkestra nije još ni svjestan kakvu čast ima u rukama.

"Najbolje o tome ne razmišljat. Ako počne o tome razmišljat onda ga uhvati malo i treme i nervoze. Najbolje je razmišljat da se da sve iskreno od srca, da se izvuče svaka nota i emocija, i ja mislim to će ispat veličanstverno kao što je i sam most", kazuje dirigent Ivan Hut.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
RTL DOSJE /

Pelješki most dugo je bio simbol političke fatamorgane. Nakon 17 godina, 7 vlada i 5 premijera konačno se otvara

Image
RTL DOSJE /

Pelješki most dugo je bio simbol političke fatamorgane. Nakon 17 godina, 7 vlada i 5 premijera konačno se otvara

"Ja, ti, tako redom. Sve dok most ne stane na vlastite noge…" A stao je uz pomoć Kineza koji su ga na "noge" podigli u samo 4 godine. Važan je za kopneno, ali i emotivno povezivanje zemlje.

"Ovo puno znači i svim ljudima u Hrvatskoj. Ali tko ovdje ne živi ne zna taj osjećaj treba pomnožit sa 50, koliko je ljudima to važno", kaže Dolenčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bit će na otvorenju i zborovi, Lado, klape, trombunjeri, glumci… "Ja se za ovaj momenat pripremam kao da idem na vjernčanje, sašila sam sama kompletno primorsku nošnju i u njoj ću bit", kaže glumica Srđana Šimunović.

Ispod mosta će proći lađari, preko njega trkači. "Koji će okupit 250 sudionika iz 6 država. Imamo recimo trkače iz Australije, Amerike, Švedske… Iskreno očekujem da će oni koji budu prvi trčali ovim mostom imat neku uspomenu za cijeli život", kaže Alen Bošković, organizator utrke Du Motion.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok još neke tehničke stvari treba obaviti i privesti kraju, glavna i najljepša moguća kulisa je spremna. RTL-ova reporterka Ana Mlinarić javila se iz Komarne gdje prati pripreme za otvaranje Pelješkog mosta. Više pogledajte u videu u nastavku:

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo