otvara se pravi potencijal / Posjetili smo poduzetnike koji su znali iskoristiti EU fondove: koliko je to jednostavan proces?

U financijskom planu unije za idućih 7 godina Hrvatska je uspjela ispregovarati milijardu eura godišnje

1.7.2015.
22:37
VOYO logo

HDZ-ova i aktualna Vlada iz Europskih fondova u zadnjih 8 godina dosad su uspjele izvući oko 600 milijuna eura. To je najmanji postotak povučenog novca u EU, ali pravi potencijal tek se sada otvara.

Image
najaktualnija 'europska' tema /

Podaci demantiraju HDZ: sreću u drugim članicama EU potražilo je 49 tisuća Hrvata, a ne njih 100.000

Image
najaktualnija 'europska' tema /

Podaci demantiraju HDZ: sreću u drugim članicama EU potražilo je 49 tisuća Hrvata, a ne njih 100.000

U financijskom planu unije za idućih 7 godina Hrvatska je uspjela ispregovarati   milijardu eura godišnje, najviše u sektoru poljoprivrede i ruralnog razvoja. Na drugu obljetnicu članstva u EU posjetili smo slavonske poduzetnike koji su znali iskoristiti europske fondove i one koji se to tek spremaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koliko je to jednostavan ili kompliciran proces, na što treba najviše paziti i koje su najveće prednosti?  

"Ovisno o sezoni, o periodu sezone kroz ovaj pogon u 24 sata prođe i do dvjesto tona svježe sirovine", rekla je Aleksandra Samardžija, voditeljica proizvodnje Marinada, Slatina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od pripreme do realizacije - dvije godine.

"Kompletna investicija u Marinadi je bila teška 50 milijuna kuna. Od toga smo na IPARD prijavili maksimalni iznos koji nam dopušta pravilnik, to je tri milijuna eura. I ostvarili smo maksimalni povrat od pedeset posto", pojasnio je Alen Samardžić, direktor investicija Marinada, Slatina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve je to učinilo tvrtku konkurentnijom na tržištu. pa je i boljka oko mnoštva dokumentacije za projekt - zaboravljena.

"Papirologija je poprilično velika. Međutim, kad radi dobar tim, onda svatko odradi svoj posao i sve se na kraju posloži", dodao je Samardžić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obiteljska filozofija od polja preko kontroliranog uzgoja na vlastitoj farmi pa sve do stola trebala bi se zaokružiti europskim novcem.

U Gatu je novi pogon za proizvodnju kulena već pod krovom. Čeka se rezultat natječaja Ruralnog razvoja - najizdašniji od čak dvije i pol milijarde kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U prvom natječaju priznaje se nešto bodova, ali nismo dobili dodatno uvećanje povrata. Mi možemo maksimalno na ovom objektu po 4.2 mjeri možemo dobiti pedeset posto", kazao je Slađan Novosel, proizvođač kulena i vlasnik OPG-a Novosel Gat.

Mini-tvornica s komorama za prijem mesa, suvremenom pušnicom, zrionom, pakirnicom iz koje će put europskih zemalja čak dvije i pol tone kulena - ne može čekati. A uz to - prepreka - napretek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da je veći proble  na lokalnim razinama, državnom aparatu, državnim pouzećima.  Jer evo mi ovdje čekamo HEP da se smiluje i da dođe ono što je plaćeno u prvom mjesecu da odrade", naglasio je Novosel.

Još je jedan projekt odrađen kilometrima dalje u Baranji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sortirnica, skladište i pakirnica voća u Kneževim Vinogradima već su izgrađeni subvencijom IPARDA. Voće je spremno za još jednu EU investiciju.

"S ulaganjem možete započeti već od same prijave za natječaj, odnosno od predaje zahtjeva dok je kod IPARD-a bilo dugačije - tek kad ste dobili odluku", rekla je Natalija Havelka, pravnica u tvrtki Dabo, Kneževi Vinogradi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovog puta bit će brže i jednostavnije ostvariti plan.

"Jer je prijava online - putem interneta. Postoji aplikacija za prijavu. To je jednostavnije pa ne morate fizički dokumentaciju dostavljati", pojasnila je Havelka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ona se godinama priprema u Razvojnoj agenciji, pa je Osječko-baranjska županija jedna od najboljih u korištenju novca iz fondova.

"Dosad su subjekti s područja Osječko- baranjske županije koji se bave poljoprivrednom proizvodnjiom povukli približno 180 milijuna kuna u nešto više od sto projekata", rekao je Željko Kraljičak, zamjenik župana osječko-baranjskog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A ako je projekt dobro napisan, pametno ulaganje, prema iskustvu svih koji su novac već dobili, osigurat će i zaradu i dobar život.

Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo