Koji je najpopularniji? /

Posjetili smo Mirogojske arkade i grobove slavnih povijesnih političkih, kulturnih i estradnih zvijezda

Pod prekrasnim mirogojskim arkadama, kod grobova poznatih velikana mnogi zastaju tek iz čiste znatiželje ili pak kako bi mladima objasnili tko je osoba koja tu leži

1.11.2016.
22:01
VOYO logo

Njegov grob je nazobilazno mjesto na kojem rado zastanu tisuće ljudi. I starije i mlađe generacije večeras su još jednom odale počast Draženu Petroviću zapalivši mu svijeću.

Pod prekrasnim mirogojskim arkadama, kod grobova poznatih velikana mnogi zastaju tek iz čiste znatiželje ili pak kako bi mladima objasnili tko je osoba koja tu leži. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mjesto pod arkadama nekada je isključivo bilo rezervirano za stotine velikana koje su obilježile povijest, društvena i kulturna zbivanja na voim prostorima. Tko tu smije biti pokopan nekada je odlučivalo gradsko poglavarstvo, danas su stvari ponešto drugačije.

Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

​(Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danas je među velikima moguće počivati uz naknadu od 'parsto' tisuća kuna. Ipak, vjerojatno najveće počivalište ne nalazi se pod arkadama nego nešto niže. Pred nadgrobnim spomenikom prvog hrvatskog predsjednika građani već tradicionalno na današnji dan pale tisuće svijeća. 

Na grobovima nekih, možda, zaboravljenih političara tek je nekoliko svijeća, na nekima je od svijeća teško pročitati o kome se uopće radi. Treperava svjetlost obasjava i spomenik braniteljima i partizanima, a ni oni o kojima najmanje znamo, ovdje nisu zaboravljeni.

Kod Velikog križa usred zagrebačkog Mirogoja, upravo je mjesto gdje građani ostavljaju najviše svijeća i lampaša svojim najdražima, naime odvje je običaj zapaliti svijeću za svoje preminule za koje ne znamo gdje su pokopani.

Ili za one koji nam nisu blizu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ljubav je na selu
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo