'Posebno nas pogađa bahatost Milanke Opačić'

Ministarstvo socijalne politike i mladih donijelo je odluku o drastičnom rezanju sredstava za organizacije civilnog društva koje pružaju socijalne usluge, što je neugodno iznenadilo udruge poput B

2.5.2012.
16:15
VOYO logo

Naime, pojedine organizacije koje pružaju socijalne usluge još su 2010. s ondašnjim Ministarstvom zdravstva i socijalne skrbi potpisale ugovor o trogodišnjoj potpori, a s dolaskom nove ministrice na vlast, potpora im je u trećoj godini umanjena za 60 do 70 posto, prenosi H-alter.org.

"Zbog novonastale situacije udruga B.a.B.e više nema sredstava za isplatu plaća psihologinji i odvjetnici koje su radile u našem savjetovalištu. No glavni problem nisu naše plaće, već korisnici koji će sada ostati bez pomoći. Godinama smo klinjeticama omogućavale da spavaju u našim stanovima i redovito smo ih pratile na suđenja. Radile smo sve ono što Centar za socijalnu skrb zasigurno nikad nije", rekla je na konferenciji za novinare Sanja Sarnavka iz B.a.B.a, udruge koja je u protekloj godini pružila 1.850 besplatnih pravnih savjeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Ministrica se opredijelila za odokativnost'

U sličnoj situaciji našla se i udruga roditelja djece s posebnim potrebama Put u život - PUŽ, koja je, zahvaljujući programu, godišnje radila sa 60 do 70 djece s različitim poteškoćama.

"Posebno nas pogađa bahatost vlasti, odnosno u ovom slučaju ministrice Milanke Opačić, koja nas nije bila u stanju pozvati na razgovor i objasniti nam razloge rezanja sredstava nakon čega bi mogli napraviti zajedničku analizu. No ministrica, koja je dobila ministarstvo iako nema nimalo radnog iskustva u tom području, se radije opredijelila za poznatu znanstvenu metodu - odokativnost", nastavila je Sarnavka, te dodala kako će o ovom postupku obavijestiti delegaciju EU u Hrvatskoj i veleposlanstva svih zemalja koje trebaju ratificirati hrvatski ugovor o pridruživanju Uniji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I u ministarstvu 'neugodno iznenađeni'

Nedugo nakon što je konferencija održana, iz Ministarstva socijalne politike i mladih stiglo je priopćenje u kojem se objašnjava da je ministarstvo "bilo prisiljeno izvršiti usklađivanje raspoloživih sredstava u 2012. godini" s proračunom, te da na raspolaganju imaju iznos od 22,5 milijuna kuna, "što je za 27,2 milijuna manje nego što je s udrugama ugovoreno za 2012. godinu".

"Neugodno smo iznenađeni prozivanjem na konferenciji za novinare dijela udruga iz područja socijalne skrbi za izostanak komunikacije između Ministarstva i udruga po ovom pitanju. Podsjećamo da su udruge s kojima su ugovoreni programi upoznate s razlozima smanjenja sredstava prvi put na INFO danima 27. ožujka 2012. godine, nakon toga odaslan je dopis s potpisom ministrice o smanjenju sredstava s najavom budućih konzultacija. Na kraju, započet je proces individualnih konzultacija s udrugama pojedinačno. Dosad su obavljene konzultacije s 37 udruga od kojih je njih 30 na licu mjesta prihvatilo argumente Ministarstva zašto se sredstva smanjuju. Među njima i udruga B.a.B.e. Nakon završetka konzultantskog procesa Ministarstvo će započeti pripremu za financijsko ugovaranje u 2012. godini", piše u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na kraju, iz ministarstva napominju da vjeruju "da će se ovi programi provoditi i dalje iako u smanjenom opsegu što je trenutna realnost".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo