osigurati bezbrižno djetinjstvo / Poruka iz SOS Dječjeg sela Hrvatska: 'Država bi trebala reći da su nam djeca važna'

Image
Foto: PROMO

Dječje selo postoji već 27 godina u Hrvatskoj, a i danas im je glavni cilj da napuštena djeca ne budu neprimjećena

29.10.2019.
7:00
PROMO
VOYO logo

Zanemarena, napuštena i zlostavljana djeca, ili ona koja žive u siromaštvu ili bez roditelja - ne smiju proći neprimjećeno. Poruka je to iz udruge SOS Dječje selo Hrvatska koja je na konferenciji "Prepoznaj, brini, ponosi se" - okupila domaće i svjetske stručnjake.

''Teško je kad shvatiš da nisi u biološkoj obitelji''

Martin je imao godinu i pol kada je stigao u SOS dječje selo Lekenik gdje je sa sestrama živio do prije tri godine. Ovaj 18-godišnjak završio je srednju školu, upisao se na tečaj za zavarivača, a njegov dom sada je Zajednica mladih Velike Gorice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Na početku je bilo malo teže kada sam shvatio da sam u domu, da nisam u biološkoj obitelji. S vremenom su se stvari mijenjale jer su bile uz mene dvije sestre. Tijekom odrastanja bilo je sve lakše i lakše'', izjavio je Martin iz SOS Zajednice mladih Velika Gorica.

On je jedan od 700 djece koje su SOS mame odgojile u 27 godina otkako je Dječjeg sela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trenutačno postoji 31 SOS obitelj u kojoj djeca provode 24 sata na dan u 2 dječja sela. I to u Lekeniku i Ladimirevcima gdje odrasta 170-ero djece, 49-ero srednjoškolaca živi u SOS Zajednicama mladih u Zagrebu, Velikoj Gorici i Osijeku.

SOS mame postoje u 136 zemalja

A takva praksa, alternativne skrbi za djecu, postoji već 70 godina i primjenjuje se u 136 zemalja. SOS mame i tate brinu se o 4 milijuna djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Niti jedno dijete nije rođeno da živi samo. Mi im omogućavamo prvenstvo brigu, ljubav, sigurnost, da mogu provesti svoje djetinjstvo u okruženju koje je mirno, koje je sigurno'', izjavila je Mariza Katavić, predsjednica Udruge SOS Dječjeg sela Hrvatska.

A što Hrvatska čini po pitanju dobrobiti djece i kakav je razvoj alternativne skrbi - samo su neka od pitanja na međunarodnoj konferenciji - Prepoznaj, brini, ponosi se.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Planovi ministarstva su u skladu sa tzv.  masterplanom transformacije gdje se predviđa da djeca postepeno napuštaju dječje domove i da ostanu kapaciteti hitnih smještaja'', objasnila je Tatjana Katkić Stanić iz Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku

A pretpostavka za to su snažan razvoj udomiteljstva i posvajanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Da dijete koje živi u lošim obiteljskim uvjetima nema kud se otići igrati, ići na sportske aktivnosti, njegovi roditelji ne mogu doći u savjetovalište za obitelj jer nemaju novaca za doći tamo. Taj dio itekako je zahtjevan, iziskuje jako puno novaca i tu bi država trebala reći djeca su nam važna'', rekla je Gordana Danijel, direktorica razvoja nacionalnih programa SOS Dječjeg sHrvatska.

Jer baš svako dijete zaslužuje bezbrižno i sretno djetinjstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo