Dobro ili loše? / Porezni prihodi rastu brže od gospodarstva: Hrvatska i dalje rekorder EU-a po 'ubiranju' PDV-a

Image
Foto: Duško Jaramaz/Pixsell

Hrvatska se oslanja ponajviše na PDV pa je tako i u proračunu vidljivo da planira iduće godine prikupiti 56 milijardi kuna

5.11.2019.
16:14
Duško Jaramaz/Pixsell
VOYO logo

Država iduće godine od poreza na dodanu vrijednost (PDV) namjerava prikupiti čak 74,3 milijarde kuna, čime će, vrlo je izgledno, zadržati poziciju rekordera u udjelu PDV-a u ukupnom BDP-u u Europskoj uniji.

Naime, nijedna od 27 ostalih država članica nije ni blizu Hrvatskoj u prikupljanju PDV-a jer se kod nas prikupi 13,5 posto BDP-a vrijednog poreza, dok primjerice Mađarska, koja ima i višu opću stopu tog poreza, prikupi manje od desetine svog BDP-a, piše Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Eurostatova analiza iz koje se vidi udjel poreza u BDP-u Hrvatsku smješta među zemlje višeg, ali ne i najvećeg stupnja opterećenja porezima, ali je vidljivo da se vrijednost ukupnih poreza i doprinosa tijekom godina podigao na 38,6 posto BDP-na unatoč rasterećenjima kroz četiri kruga porezne reforme.

Porezni prihodi, naime, rastu brže od gospodarstva pa ne čudi da je udjel poreza u BDP-u narastao i u prošloj godini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska se najviše oslanja na PDV

Eurostatova statistika daje uvid i u strukturu poreznih prihoda. Hrvatska se oslanja ponajviše na PDV pa je tako i u proračunu vidljivo da planira iduće godine prikupiti 56 milijardi kuna samo od tog poreza dok će od trošarina prikupiti još 16,5 mlrd. kuna. To znači da će po ovom konzervativnom planu prihodi od PDV-a narasti za 3,5% dok je proračun planiran na rastu od 2,5% pa se nastavlja trend po kojem u ovoj krizi državni prihodi, ali i njezina potrošnja, rastu znatno brže nego BDP.

Iz europskih podataka vidljivo je i da siromašne zemlje ubiru manje poreznih prihoda od imovine i kapitala, a puno više od potrošnje. Tako su među rekorderima oporezivanja dohotka i imovine Danska, Švedska, Belgija i bogati Luksemburg, a najmanje prihode od poreza na imovinu i dohodak u Europskoj uniji imaju Rumunjska, Litva, Bugarska i Hrvatska.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oporezivanje bogatstva i rentijerskog načina života karakteristično je za zemlje blagostanja, odnosno za tzv. welfare state sustav, koji je najbolje razvijen u Skandinaviji. Hrvatska nikada nije krenula u smjeru jačeg oporezivanja rente, pa je porezno opterećenje na prihode od najma samo devet posto, a porez na nekretnine i ne postoji. Dohodak je donedavno bio visoko oporezovan, ali je poreznom reformom taj dio nameta na plaću većim dijelom uklonjen.

Hrvatska tako samo 6,5% BDP-a ili oko 26 mlrd. kuna godišnje ostvaruje od oporezivanja bogatstva i dodatnih prihoda, a od PDV-a dvostruko više, piše Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo