POREZNA UPRAVA O JEDINICI ZA FINANCIJSKE ISTRAGE: / 'I dalje su samostalni, otkrili su malverzacije teške milijardu kuna'

Image
Foto: Ilustracija: Željko Lukunić/PIXSELL

Od 1. srpnja 2017. do 11. lipnja ove godine Porezni USKOK prikupio je dokaze i podnio kaznene prijave u 14 slučajeva protiv 152 fizičke osobe i 35 pravnih osoba.

13.6.2019.
15:52
Ilustracija: Željko Lukunić/PIXSELL
VOYO logo

Jučer smo objavili tekst o radu Poreznog USKOK-a, odnosno Samostalnom sektoru za financijske istrage (SSFI) kako je službeni naziv tog tijela koje je nastavilo rad dotadašnjeg Samostalnog sektora za otkrivanje poreznih prijevara (SSOPP) osnovanog 2014. godine u okviru Ministarstva financija, a na inicijativu tadašnjeg ministra financija, SDP-ovca Borisa Lalovca.

Image
KAKO JE HDZ RAZBIO ELITNU POREZNU POSTROJBU: /

Otkrili su muljaže teške 2,1 milijardu kuna, srušili Mamića, a onda su stigli izbori

Image
KAKO JE HDZ RAZBIO ELITNU POREZNU POSTROJBU: /

Otkrili su muljaže teške 2,1 milijardu kuna, srušili Mamića, a onda su stigli izbori

Kolokvijalno nazvan Poreznim USKOK-om, to je tijelo osnovano i ustrojeno uz svesrdnu organizacijsku pomoć SAD i Službe unutarnjih prihoda (Internal Revenue Service, IRS) pri američkom Ministarstvu financija ambiciozno i beskompromisno krenulo u rozotkrivanje poreznih prijevara, odnosno opranog i nelegalno stečenog novca, posebno usmjereno na nadzor tzv. velikih igrača iliti "velikih riba".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istrage Poreznog USKOK-a u to su vrijeme rezultirale optužnicama za utaje poreza i porezne prijevare protiv aktera poput Blaža Petrovića, osumnjičenog za utaju 15 milijuna kuna od PDV-a, Zdravka Mamića optuženog za prijevare teške 226 milijuna kuna, afere “suhi led” u kojoj se bivšeg zagrebačkog pročelnika za zdravstvo Zvonimira Šostara sumnjičilo da je gradski proračun oštetio za 40 milijuna kuna...

Jesu li pod kapom Porezne uprave jednako samostalni?

Iako su odlaskom vlade Zorana Milanovića i dolaskom HDZ-a na vlast 2015. te ponovno 2016. godine kružile glasine o mogućem ukidanju Poreznog USKOK-a, to se ipak nije dogodilo, možda dijelom i zbog pritiska javnosti i dijela političke scene. No, godine 2017. HDZ-ova vlada, odnosno Ministarstvo financija na čelu sa Zdravkom Marićem, donijeli su odluku da se Porezni USKOK stavi pod kapu Središnjeg ureda Porezne uprave i preimenuje u Samostalni sektor za financijske istrage.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Budući da se o radu Poreznog USKOK-a otad u javnosti nije više čulo onoliko koliko se moglo čuti prije, poslali smo upit Poreznoj upravi o tome što i kako radi SSFI. Do objave jučerašnjeg teksta odgovore nismo dobili, no stigli su ubrzo potom pa ih sada objavljujemo.

Zanimalo nas je ima li bitnih razlika u radu SSFI I SSOPP u organizacijskom i kadrovskom smislu te kako je “prijelaz” utjecao na rad?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Poreznom USKOK-u trenutno radi 20 službenika

"Od 1. srpnja 2017. godine u Središnjem uredu Porezne uprave ustrojen je Samostalni sektor za financijske istrage (SSFI). Osnivanjem ovog Sektora omogućen je učinkovit nastavak djelovanja Samostalnog sektora za otkrivanje poreznih prijevara Ministarstva financija čije je poslove u cijelosti preuzeo novi Sektor. Samostalni sektor za financijske istrage organiziran je u tri službe, u bitnom na isti način kao i bivši Samostalni sektor za otkrivanje poreznih prijevara, dok u samoj metodologiji rada i načinu obrade predmeta nije došlo do promjena", odgovorili su nam iz Središnjeg ureda Porezne uprave.

Temeljna razlika u odnosu na staru organizaciju rada je, kažu, što su danas rad i ovlasti Samostalnog sektora za financijske istrage dodatno bolje zakonski normirani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U odnosu na staru organizaciju rada razlika je i u tome što je Samostalni sektor za otkrivanje poreznih prijevara bio ustrojen u užem dijelu Ministarstva financija, dok je Samostalni sektor za financijske istrage ustrojen unutar Središnjeg ureda Porezne uprave. Izvršene su manje korekcije u nazivima službi i opisima poslova prema poslovima koje je Sektor u praksi obavljao, no u bitnom organizacija rada se nije promijenila. Sistematizacijom radnih mjesta za Samostalni sektor za financijske istrage predviđeno je 26 službenika, dok je trenutno popunjeno 20 radnih mjesta. Dio zaposlenih je prošao i dodatne edukacije", odgovorili su.

Jednako učinkoviti i samostalni kao prije

Posebno su nas zanimali konkretni rezultati financijskih istraga ostvareni otkako Sektor djeluje u okviru Porezne uprave, odnosno koliko je slučajeva poreznih prijevara otkriveno i u kojim iznosima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U razdoblju od 1. srpnja 2017. do 11. lipnja 2019. godine Samostalni sektor za financijske istrage prikupio je dokaze i podnio, USKOK-u i drugim nadležnim državnim odvjetništvima, kaznene prijave u 14 slučajeva protiv 152 fizičke osobe i 35 pravnih osoba. Prema kaznenim prijavama utvrđena je šteta za poslovne subjekte u iznosu od 1.019.092.646,32 kn, šteta za proračun, odnosno utaja poreza u iznosu od 123.040.793,17 kuna te subvencijska prijevara u iznosu od 18.570.387,61 kuna", odgovaraju iz Poreznog USKOK-a.

Na naše pitanje o tome je li pridruživanje Sektora Poreznoj upravi u operativnom smislu utjecalo na učinkovitost i samostalnost u radu, kratko nam je odgovoreno da "formiranje Sektora u okviru Porezne uprave nije utjecalo na učinkovitost i samostalnost u radu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo