Porez će morati plaćati i 'kraljica' nekretnina!

25.11.2013.
18:55
VOYO logo

Na pitanja građana odgovarao je putem Twittera. Kako je najavljivao, sljedeće godine namjerava uvesti još jedan porez – na nekretnine, kojeg neće biti pošteđena ni Crkva. Kad je ministar financija u pitanju, građani se odmah sjete poreza, pa zato ne čudi jedno od pitanja – što ih štiti od mogućeg nastavka porezne represije. Ministar je jasan. Nisu porezi ti koji ugrožavaju egzistenciju.

"Ono s čime se moramo boriti je kako povećati investicije, kako otvoriti radna mjesta i kako osigurati plaće od koje će jedna obitelj moći normalno živjeti. To je bitka za preživljavanje i standard, a sami porezi su nešto sasvim drugo", rekao je ministar financija, a prenosi HRT.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To ne znači da iduće godine neće biti novih koji će ovaj put zahvatiti i Crkvu – "kraljicu" nekretnina. "Porez na nekretnine vjerojatno će se primijeniti već u 2014. jer moramo dodatnim porezima prikupiti prihode. Neće biti izuzetaka za Crkvu. Morat će platiti porez", istaknuo je Slavko Linić.

'Očito je da su promjene u Hrvatskoj najveći problem'

Istaknuo je da je Vladina politika smanjiti namete privredi kako bismo bili konkurentniji i potaknuli privredu da počne napokon investirati i zapošljavati ljude. "Prema tome, zdravstveni doprinos privredi je prevelik, treba ga smanjiti i prebaciti na nekretnine. To je nešto što je već pripremljeno od početka ove godine i čeka svoju primjenu. Treba dobiti većinu. Očito je da su promjene u Hrvatskoj najveći problem. Svi smo za, ali kad ih treba primijeniti, onda smo protiv", kazao je Linić, čiji su odgovori objavljeni na web stranici Vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najavio je i da će se u 2014. bitnije reformirati 14 parafiskalnih nameta i ići će se s većim opterećenjem cijena na korisnike, dok će se dio parafiskalnih nameta zadržati jer je riječ o socijalizaciji plaćanja tih nameta.

Tako nitko nije bio oduševljen ni zbog oporezivanja drugog dohotka po stopi od 40 posto, ali Linić ne popušta. "Ovakvo pitanje samo pokazuje da mnogi ne znaju o čemu se radi. Mi smo 2010. imali HDZ koji je krao lokalnu samoupravu. To pripada jedinicama lokalne samouprave i mi to želimo vratiti", rekao je Linić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Ili ćete se prilagodit krizi ili ćemo ratovati'

HDZ nije ostao pošteđen ni kad je riječ o stanju u zdravstvu, a jezikovu juhu dobio je i sindikat koji se, tvrdi Linić, lako prilagodio dodvoravanju bivše garniture. "O tome da se plaća sjedenje kod kuće, da se plaća skitanje po Hrvatskoj, a plaćalo se, visoke naknade da se plaćaju dežurstva, a nije se uveo smjenski rad što mi sada moramo razriješiti. Tomu je s ovom Vladom došao kraj", rezolutan je ministar.

"Ili ćete se prilagodit krizi u Hrvatskoj ili disciplini u radu, ili ćemo ratovati."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nešto vas je oduševilo, naljutilo, rastužilo ili potaknulo da potražite dodatne informacije? Za slanje konstruktivnih, smislenih komentara uveli smo posebnu adresu komentari@portal.net.hr kako bismo i dalje saznali što mislite o temama o kojima pišemo.

Namjera nam je redovito objavljivati komentare čitatelja za koje procijenimo da su konstruktivni te da iz njih svi zajedno možemo nešto naučiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pišite nam.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo