DOBRE VIJESTI? /

[VIDEO] Porez na nekretnine izbačen iz zakona! 'Ova vlada suštinski pokazuje da je za porezno rasterećenje'

Plenković traži podršku stranaka za bilateralno rješavanje spora sa Slovenijom

14.9.2017.
10:59
VOYO logo

Vlada bi na današnjoj sjednici trebala izmijeniti Zakon o lokalnim porezima kojima bi se, prema najavama predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i ministra financija Zdravka Marića, odgodilo uvođenje poreza na nekretnine predviđeno za početak iduće godine.

Plenković je na početku sjednice govorio o poplavama koje su pogodile Zadar i rekao kako su štete velike da Vlada izražava suosjećanje. "Siguran sam da će, nakon što i zadarski župan Longin proglasi elementarnu nepogodu, biti potrebno pomoći Zadarskoj županiji, gradovima i općinama koji su pogođeni", kazao je premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer se osvrnuo i na odnose sa Slovenijom i rekao kako će održati sastanak s predstavnicima stranaka. Istaknuo je kako sa Slovenijom želi u duhu dobrosusjedskih odnosa pronaći rješenja koja će biti na tragu mudre i stabilne politike koju je Vlada vodila prethodnih mjeseci.

Pritom je najavio i da će se idući tjedan sjednica Vlade održati u petak u 14 sati, a ne četvrtak. Plenković je komentirao i paljenje "Novosti" te rekao kako osuđuje taj čin. "Podnesena je i kaznena prijava, a takvu vrstu ponašanja nećemo tolerirati", kazao je premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O obrazovnoj reformi Plenković je rekao da očekuje da dokument koji je napravljen ide u daljnju proceduru i pred saborski  odbor, a pritom je zahvalio Posebnom stručnom povjerenstvu koje je imalo zadaću dovršiti Akcijski plan za provedbu strategije obrazovanje, kao i Dijani Vican

"Obzirom da su se promijenile okolnosti, pristupit ćemo modifikaciji i osvježenju PSP-a i ERS-a čime ćemo napraviti jedan korak koji će otkloniti sve medijske zlonamjerne špekulacije", poručio je Plenković.

Komentirao je i porez na nekretnine za koji je rekao kako radi jasnoće i otklanjanja svih nedoumica u hrvatskoj javnosti Vlada predlaže izmjenu Zakona o lokalnim porezima te da van snage stavljaju odredbe poreza na nekretnine. "To ćemo u budućnosti rješiti kroz zakon o komunalnom  gospodarstvu. Poreza na nekretnine svakako nema od 1. siječnja 2018.", rekao je Plenković.

Riječ je preuzeo ministar financija Zdravko Marić i rekao kako su gospodarski rezultati dobri te da su rezultati porezne reforme vidljivi. Što se tiče poreza na nekretnine, Marić je rekao kako je 15 zakona bilo u reformi uključujući i lokalne poreze.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Marić je kazao kako je krug razgovora s građanima, koji i na lokalnoj razini nije najsjajnije proveden, doveo do problema u razumijevanju poreza na nekretnine. "Ova vlada suštinski i kroz djela pokazuje da je za porezno rasterećenje, s tim u svezi ide i ovaj dio da se brišu i uklanjaju odredbe koje se tiču poreza na nekretnine", kazao je ministar financija. 

Plenković traži podršku parlamentarnih stranaka za bilateralno rješavanje spora sa Slovenijom

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik vlade Andrej Plenković na današnjem će sastanku s čelnicima parlamentarnih stranaka zatražiti podršku za bilateralno rješavanje graničnog prijepora sa Slovenijom.

Plenković će s čelnicima stranaka razgovarati u 13 sati. 

"Cilj sastanka je predstaviti širi kontekst naših odnosa sa Slovenijom, pristupiti rješavanju otvorenog graničnog pitanja na način da je to pitanje bilateralnih razgovora", kazao je Plenković u četvrtak na početku sjednice vlade. 

"Želimo u dijelogu sa slovenskom stranom u duhu dobrosusjedstva pronaći rješenja koja će biti na tragu izrazito mudre, stabilne, pouzdane politike koju smo vodili proteklih mjeseci", dodao je premijer. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pritom je podsjetio da njegov dogovor sa slovenskim premijerom Mirom Cerarom koncem travnja, nakon stupanja na snagu revidiranog šengenskog sporazuma, o prelasku sa sustavnih kontrola na granici na ciljane kontrole. 

"Time smo omogućili puno brži i lakši protok putnika, a to znači i turista u Hrvatsku. Takav razuman dijalog omogućio nam je najbolju turističku sezonu", rekao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na tom tragu i vjerujući u vrlo pozitivan dijalog koji imam s kolegom Cerarom, očekujem smirene razgovore koji će pridonijeti jačanju odnosa sa Slovenijom, onom susjednom državom s kojom moramo imati najmanje problema i nerazumijevanja, a najviše suradnje i bliskosti", kazao je Plenković.

"To je politika koju zagovaramo, to je platforma na kojoj ćemo tražiti podršku naših parlamentarnih stranaka, vladajućih i oporbenih", naglasio je. 

Danas popodne održat će se izvanredna sjednica slovenskog parlamentarnog odbora za obranu posvećena "spremnosti vojske da provede arbitražnu presudu o granici s Hrvatskom" koju je sazvao je predsjednik odbora Žan Mahnić iz najveće oporbene stranke SDS-a. Sjednica će se održati unatoč pozivima premijera Cerara da se otkaže jer je tema "neprimjerena" i najavi bojkota nekih vladajućih stranaka.

"Ne vidim neku osobitu potrebu za sazivanjem odbora za obranu Državnog zbora. Koliko znam, takvih inicijativa u Saboru niti će biti niti za to ima potrebe", komentirao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada Saboru predložila da ne prihvati interpelaciju SDP-a

Vlada je u četvrtak predložila Hrvatskom saboru da ne prihvati zaključke koje je u svojoj interpelaciji radi nečinjenja Vlade u vezi s učestalom zlouporabom ustaškog pozdrava "Za dom spremni" predložio SDP, premijer Andrej Plenković pritom je odlučno odbacio teze o revitalizaciji ustaških zločina i prihvatljivosti korištenja znakovlja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vlada u potpunosti odbacuje navode iz interpelacije koju je predložio SDP, u našem programu za razdoblje 2016- 2020.  jedno od temeljnih polazišta je osuda svih nedemokratskih sustava koji su kroz proteklo stoljeće prouzročili tragična stradanja, progone i likvidacije političkih neistomišljenika. To smo u nizu javnih nastupa i navrata vrlo jasno kazali i odbijamo teze o revitalizaciji ustaških zločina i prihvatljivosti korištenja znakovlja", rekao je premijer.

SDP, odnosno 28 zastupnika traži, naime, od Sabora da otvori raspravu o toj temi i jasno obveže Vladu da svojim djelovanjem spriječi korištenje simbola i pozdrava koji su u Hrvatskoj zabranjeni na temelju Ustava, zakona i jasne sudske prakse.

Osvrnuvši se na primjer naveden u Iinterpelaciji, ploču udruge dragovoljaca HOS-a Grada Zagreba postavljenu početkom studenoga 2016. u Jasenovcu, Plenković je rekao da je ploča postavljena u spomen na 11 poginulih hrvatskih branitelja. Naveo je njihova imena i u ime Vlade još jednom izrazio pijetet prema njihovoj žrtvi i suosjećanje s njihovim obiteljima.

"Ključno je da su riječi koje se nalaze u statutu ove udruge upisane u Registar udruga nakon modifikacije statuta u travnju 2003. godine. Međutim, za nas je sasvim jasno da se taj pozdrav predominantno vezuje uz ustaški režim. Zbog toga je taj dio sadržaja na ploči neprihvatljiv u Jasenovcu. Zbog toga je i došlo do kontakta predstavnika Vlade s udrugama i ploča je premještena na spomen obilježje 'Trokut' u Novsku", rekao je premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Važno je i sukladno Vladinoj odluci o osnivanju Vijeća za suočavanje s posljedicama totalitarnih režima, da Vlada to pitanje želi regulirati dugoročno i cjelovito, sustavno, institucionalno i zakonski.

To Vijeće danas ima sjednicu, a premijer kaže da će vrlo jasno dati zadaću članovima Vijeća da intenziviraju rad i ubrzaju preporuke za precizno zakonsko reguliranje ovog pitanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Iz svega navedenog u našem odgovoru Saboru predlažemo da ne prihvati interpelaciju SDP-a", zaključio je Plenković.

Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo