zabrinjavajuće brojke / Porazni rezultati istraživanja među podravskim srednjoškolcima: svaki peti je probao drogu, a 40 posto ih se redovito opija

Image
Foto: Thinkstock.com

Prvo istraživanje o drogama među srednjoškolcima, provedeno 1995. godine – među svih 3800 učenika – pokazalo je da ih je drogu probalo oko sedam posto. Proteklih godina taj je postotak dosegao zabrinjavajuće visoku razinu

7.6.2018.
10:29
Thinkstock.com
VOYO logo

Svaki peti učenik srednje škole iz Koprivničko - križevačke županije svakodnevno puši cigarete, svaki 25. svakog dana pije alkohol, dok svaki 100. redovito konzumira neku vrstu droge, otkrivaju poražavajući rezultati istraživanja objavljenog od dr. Davorke Gazdek iz Koprivničko - križevačkog Zavoda za javno zdravstvo, piše Podravski.hr.

Gazdek je usporedila rezultate anketiranja više od 2000 učenika prvih i završnih razreda u svim našim srednjoškolskim ustanovama od 2002. godine do danas. Usporedba je pokazala kako se smanjuju ovisnička iskustva mladih kad su u pitanju duhan i alkohol, no brojke rastu kad je u pitanju drogiranje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se kocke tiče, učenici su prvi put anketirani prošle godine, pa trend zasad nije poznat. Prvo istraživanje o drogama među srednjoškolcima, provedeno 1995. godine – među svih 3800 učenika – pokazalo je da ih je drogu probalo oko sedam posto. 
Godine 2002. taj je postotak među učenicima prvih razreda i maturanata skočio je na 18,1 posto, isti je bio i u istraživanju 2007. godine, a onda je pao na manje od 15 posto 2012. godine, da bi se u lanjskoj anketi opet približio 18 posto.

"Iako se stanje nije mnogo promijenilo tijekom petnaestak godina, otkako se provode ova istraživanja, u smislu da je marihuana i nadalje najčešća opojna droga s kojom srednjoškolci eksperimentiraju, ipak se ne može zanemariti kako srednjoškolci sve češće eksperimentiraju i s nekim drugim drogama koje su dostupnije na tržištu i taj udio značajno raste. Od tih drugih droga, pokazalo se kako srednjoškolci najčešće konzumiraju tvari koje sadrže sintetičke kanabinoide. Oni su se pojavili unazad nekoliko godina. Slični su prirodnim kanabinoidima koji se nalaze u marihuani, no zbog svoje jače potentnosti uzrokuju teže kliničke simptome", izjavila je dr. Gazdek. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se pušača tiče, u 15 godina povećana je stopa svakodnevnih s 18 na gotovo 20 posto, ali je istodobno smanjena stopa povremenih. Cigaretu ipak nisu nikad zapalila dva od tri srednjoškolca.

Svakodnevno alkoholiziranje u proučavanom razdoblju zadržalo je stopu od četiri posto, s tim da se opijanje nekoliko puta mjesečno povećalo i sada to čini 40 posto srednjoškolaca, piše Podravski.hr. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo