STOŽER OBJAVIO NOVE PODATKE: / Imamo 2360 novozaraženih, umrle su 73 osobe; 'Prvi Europljani mogli bi biti cijepljeni prije kraja godine'

Image
Foto: Borna Filic/PIXSELL

U posljednja 24 sata zabilježeno je 2360 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 21861

15.12.2020.
7:11
Borna Filic/PIXSELL
VOYO logo
  • U Hrvatskoj je 2897 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga na respiratoru 304
  • Preminule su 73 osobe
  • U svijetu je potvrđeno 72.655.939 slučajeva zaraze
  • Oporavilo se 50.874.955, a umrlo 1.619.077

PRATITE TIJEK DOGAĐANJA:

Švedska je propustila zaštititi starije ljude u ustanovama od virusa

19.37 - Rašireni prijenos virusa, kao i "strukturni nedostaci koji su poznati već duže vrijeme" čimbenici su koji su pridonijeli propustu. "Ti su nedostaci doveli do toga da je skrb za starije u ustanovama nepripremljena i nedovoljno opremljena za upravljanje pandemijom", stoji u izvješću vladina povjerenstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Među nedostacima su nedovoljna količina odgovarajuće zaštitne opreme za osoblje, kašnjenja testiranja i uvođenje zabrane posjeta. Slabost istaknuta u izvješću je "fragmentacija" švedskih sustva zdravstva i skrbi. Potrebno je poboljšati obuku i radne uvjeta za zdravstvene radnike kao i zakonski okvir, navodi se u izvješću. Povjerenstvo je zaključilo da "odgovornost za te nedostatke leži na sadašnjoj vladi i prethodnim vladama".


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danska proširila ograničenja na cijelu zemlju

18.00 - Mjere poluzatvaranja koje su na snazi u dvije trećine danskih općina, među kojima i u velikim gradovima, bit će proširene na cijelu zemlju kako bi se suzbio rast broja novozaraženih.

"Proširujemo djelomično zatvaranje na cijelu zemlju", napisao je na Facebooku ministar prometa Benny Engelbrecht. "Koronavirus se previše ukorijenio u Danskoj. Stopa zaraze je previsoka i broj hospitaliziranih raste. Puno previše", naglasio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mjere objavljene 7. prosinca, među kojima zatvaranje fakulteta i gimnazija, kafića, restorana, sportskih centara, kazališta i kina, najprije su se odnosile na Kopenhagen i predgrađa, te Aarhus i Odense, i zatim su u četvrtak proširene na još 31 općinu. U ostatku zemlje, one stupaju na snagu u srijedu poslijepodne. Mjere će biti na snazi do 3. siječnja.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Srbiji rekordan broj pacijenata na bolničkom liječenju

16.10 - U Srbiji su u posljednja 24 sata od posljedica infekcije covidom-19 preminule 53 osobe, a potvrđena su 5.884 nova slučaja zaraze. Na bolničkom liječenju je 9.320 pacijenata, najviše dosad, dok je na respiratorima 312 pacijenata.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić najavio je da će prve količine "bar dva cjepiva" protiv covida-19 stići prije kraja godine. Cijepljenje bi u Srbiji trebalo početi najkasnije u siječnju, a Vučić vjeruje da bi mogli krenuti s cijepljenjem već u prosincu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ispitujemo rusko cjepivo i čekamo registriranje cjepiva u Kini. Razgovarali smo i s Modernom, ali oni mogu isporučiti tek krajem sljedeće godine", rekao je Vučić.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Von der Leyen: 'Prvi Europljani bit će cijepljeni vjerojatno prije kraja 2020.'

15.37 - Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen izjavila je u utorak da će prvi Europljani "vjerojatno" biti cijepljeni protiv covida-19 prije kraja ove godine nakon što je Europska agencija za lijekove objavila da bi mogla odobriti cjepivo Pfizera i BioNTecha na sastanku 21. prosinca.

Europska agencija za lijekove (EMA) u utorak je objavila da će sastanak na kojem je moguće odobrenje cjepiva Pfizera i BioNTecha biti pomaknut za 21. prosinca, umjesto ranije predviđenog datuma 29. prosinca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svaki dan je važan, radimo punom brzinom na odobrenju cjepiva protiv covida-19 koje je sigurno i učinkovito. Pozdravljam vijesti iz EMA-e. Vjerojatno će prvi Europljani biti cijepljeni prije kraja 2020.", objavila je na Twitteru predsjednica Komisije Ursula von der Leyen.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Borić: 'Nakon epidemije čeka nas još jedna kriza...'

14:55 - Saborska zastupnica Kluba zeleno-lijevog bloka Rada Borić upozorila je danas da nas nakon epidemije koronavirusa čeka još jedna kriza, kriza mentalnog zdravlja. „Čeka nas još jedna kriza. I dok će nas od korone i nesposobne Vlade možda spasiti cjepivo, za ovu koja nam slijedi, depresija i suicidi, cjepiva nema”, ustvrdila je Borić tijekom slobodnog iznošenja stajališta. Podaci pokazuju da čak 20 posto oboljelih od covida razvija slike psihičkog poremećaja, te se procjenjuje da će čak 10 do 15 posto populacije kao trajni podsjetnik na pandemiju imati kronično i trajno narušeno psihičko zdravlje, navela je Borić upozorivši na rast anksioznosti, depresije i posttraumatskog stresa kod građana. Pozvala je zato Vladu da se aktivno počne voditi briga o mentalnom zdravlju populacije i donose jasan plan i strategiju prevencije mentalnih bolesti.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

U vrijeme samoizolacije došla u policiju

14:53 - Umjesto da poštuje određene mjere izolacije, 41-godišnjakinja iz Siska pojavila se u prostorijama policijske uprave pa je prijavljena za širenje zarazne bolesti. Sisačko-moslavačka policija je izvijestila da je 41-godišnjakinja u ponedjeljak prijepodne došla u policijske prostorije u sisačkoj Ulici Ivana Kukuljevića Sakcinskog gdje se nalaze uredi za rad sa strankama. Odmah joj je izdan prekršajni nalog zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti zbog čega joj prijeti kazna od 8 do 15 tisuća kuna.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Varaždinska županija: 89

14:32 - Osjetan pad broja novozaraženih i udjela pozitivnih u ukupnim testovima, bolnički sustav i dalje pod pritiskom, poručuju iz varaždinskog stožer. Tijekom 24 sata u Varaždinskoj županiji evidentirano je 89 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a broj novo zaraženih unutar 7 dana na 100.000 stanovnika ovime se smanjio na 817. Varaždinska županija u posljednjih tjedan dana broji 1363 novih slučajeva, dok je još početkom ovog mjeseca broj novozaraženih unutar tjedan dana iznosio je 2024. Testirano je 403 uzoraka. Udio pozitivnih na COVID-19, među testiranim uzorcima simptomatskih pacijenata, jučer je iznosio 34%, a udio pozitivnih u svim testiranim uzorcima 22%.

Na bolničkom liječenju u Općoj bolnici Varaždin nalazi se 277 osoba s težom kliničkom slikom. Od toga je 134 na odjelu infektologije i drugim odjelima u Varaždinu, 21 ih je u jedinici intenzivnog liječenja na respiratoru, 74 ih je u Klenovniku i 48 u Novom Marofu. Preminulo je 6 osoba pozitivnih na COVID-19. Ukupno su do sada evidentirane 182 preminule osobe pozitivne na COVID-19, od kojih 78 tijekom ovog mjeseca. S kućnog liječenja otpušteno je 310 osoba. Ovime je od početka epidemije na području Varaždinske županije broj zaraženih dostigao brojku 12005. Aktivnih slučajeva je 1855.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Saudijska Arabija počinje cijepiti stanovništvo

14:17 - Saudijska Arabija je objavila danas da počinje kampanju masovnog cijepljenja stanovništva protiv novog koronavirusa, nekoliko dana nakon što je odobrila cjepivo Pfizer/BioNTecha. "Ministarstvo zdravstva je objavilo početak registracije svih građana i osoba s boravištem za cjepivo protiv koronavirusa od utorka", navodi službena novinska agencija SPA. Saudijci, kao i brojni stranci u kraljevstvu mogu besplatno dobiti cjepivo putem aplikacije ministarstva "Sehaty", prema kampanji cijepljenja u tri etape, precizira SPA. Kraljevstvo, s više od 34 milijuna stanovnika prema službenim podacima, 10. prosinca odobrilo je cjepivo Pfizer/BioNTecha i tako nakon Bahreina postalo druga zemlja Zaljeva koja mu je dala zeleno svjetlo. Saudijska Arabija je službeno imala više od 360.000 slučajeva zaraze od kojih je 6059 oboljelih umrlo. U ponedjeljak su susjedni Ujedinjeni Arapski Emirati pokrenuli kampanju cijepljenja s proizvodom kineske farmaceutske tvrtke Sinopharm. Saudijsku Arabiju je pogodio pad cijene nafte na svjetskim tržištima zbog gospodarskog usporavanja izazvanog pandemijom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Splitsko-dalmatinska županija: 378

14:13 - Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 1134 obrađena testa danas je 378 novooboljelih osoba s područja Splitsko-dalmatinske županije pozitivno na COVID infekciju i to iz Splita 132, Imotskog 20, Kaštela 27, Makarske 14, Omiša 19, Sinja 40, Trilja 16, Trogira 5, Vrgorca 2, Brela 2, Dicma 3, Dugog Rata 8, Dugopolja 8, Gradca 1, Hrvaca 2, Jelse 1, Klisa 4, Lovreća 1, Marine 4, Milne 1, Muća 3, Okruga 3, Otoka 6, Podbablja 8, Podgore 1, Podstrane 6, Primorskog Doca 2, Prološca 2. Runovića 1, Segeta 8, Selca 1, Šestanovca 1, Tučepi 3 i Ciste Provo 2 osobe. Od ukupnog broja novooboljelih osoba 191 osoba su kontakti prethodno oboljelih dok se ostali epidemiološki obrađuju. Ukupno 2762 osobe nalaze se u samoizolaciji. Na bolničkom liječenju nalazi se 199 COVID pozitivnih osoba u KBC-u Split dok se 16 osoba nalazi na respiratoru. Prema izvješću KBC-a Split u protekla 24 sata preminulo je osam osoba; pet muških osoba starosti 77, 84, 82, 82 i 79 godina i tri ženske osobe starosti 91, 77 i 67 godina. Osobe su uz brojne komorbiditete bile pozitivne i na covid infekciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Francuskinja u 105. godini života pobijedila covid-19

14:10 - Korisnica umirovljeničkog doma u francuskim Alpama, Léa Lavy, koja je 10. prosinca proslavila svoj 105. rođendan, ove je jeseni preboljela blaži oblik covida-19, rekao je u utorak direktor te ustanove, potvrdivši vijest objavljenu u lokalnom listu Le Dauphiné Libéré. Njezin smo rođendan "obilježili prikladno i u skladu s okolnostima u društvu njezine pokćerke" , rekao je AFP-u Stéphane Richard, direktor umirovljeničkog doma "Fondation du Parmelan" u Annecyju. "Predsjednik uprave doma "Fondation du Parmelan" našoj je korisnici, zajedno s njezinom pokćerkom i nekoliko njegovateljica uručio buket cvijeća. Svi smo imali zaštitne maske i nije bilo nikakvih kolača, u skladu s restriktivnim mjerama", kazao je. "Moram priznati da sam se malo uplašila kad sam se razboljela", rekla je Léa Lavy za lokalni list, dodavši da je u domu u Annecyju odnedavno. Naime, drugi je val covida-19 teško pogodio dom umirovljenika u kojemu Lea živi posljednjih nekoliko mjeseci. "Oboljelo je 109 od 185 naših korisnika ili gotovo 60 posto, a čak 33 ih je, nažalost umrlo od posljedica bolesti", rekao je Stéphane Richard.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Merkel upozorila na 'razarajući' učinak nediscipline

13:02 - Neki ljudi su odlučni dovesti u pitanje mjere koje vrijede u pandemiji koronavirusa u nastojanju da ih zaobiđu, kazala je danas njemačka kancelarka Angela Merkel nazvavši takvo ponašanje "razarajućim". Neki su se odlučili ponašati komotnije zbog činjenice da virus više predstavlja rizik za starije ljude, kazala je Merkel studentima koji su na on-line forumu razgovarali s kancelarkom. "No, ima razlike u tome hoće li moji roditelji umrijeti s 80 ili s 90 godina", dodala je Merkel. "Drugi valovi pandemije obično su i najopasniji", upozorila je kancelarka pozvavši građane da situaciju shvate ozbiljno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Utvrđen prvi slučaj zaraze kod nerčeva u divljini

13:01 - Američko ministarstvo poljoprivrede priopćilo je u ponedjeljak da je potvrdilo prvi poznati slučaj zaraze koronavirusom kod divljeg nerca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Francuska se oprezno zatvara prije Božića

13:00 - Francuzi su danas pozvani na oprezne mjere ograničenja kretanja prije Božića da bi izbjegli novo razbuktavanje zaraza tijekom blagdana, u vrijeme kada se restrikcije malo popuštaju, osim za sektore ugostiteljstva i kulture. Premijer Jean Castex je preporučio roditeljima da u četvrtak i petak prije Božića ne šalju djecu u školu, kako bi ograničili opasnost od zaraze nekoliko dana kasnije. U utorak, Francuska je službeno izašla iz druge karantene, koju je sada zamijenio noćni policijski sat, od 20 do 6 ujutro. Život je daleko od povratka u normalu, jer restorani i kazališta i kina ostaju zatvoreni do nove uredbe.

Jean Castex nije bio optimističan u utorak i upozorio je da ne može jamčiti da će kafići, noćni klubovi i restorani moći početi raditi 20. siječnja kao što je ranije bilo predviđeno i objasnio da" to ovisi kako će proteći razdoblje blagdana, koje može pogodovati ubrzanom širenju virusa". To isto vrijedi i za sektor kulture gdje kazališta, kina i muzeji ostaju zatvoreni. Djelatnici u kulturi kritiziraju te odluke i organiziraju nekoliko skupova diljem Francuske u znak prosvjeda.

Kako bi ih smirio Castex je potvrdio dodatnih 35 milijuna eura za sektor kulture i ponovno razmatranje situacije 7. siječnja. Iz ugostiteljskog i hotelskog sektora više tisuća profesionalaca se okupilo u ponedjeljak u Parizu uz povike "Pustite nas da radimo". Više od 58.000 ljudi je umrlo od početka epidemije u Francuskoj gdje je svakog dana bilo prosječno više od 10.000 novozaraženih.


Karlovačka županija: 135

12:58 - U posljednjih 24 sata u Karlovačkoj županiji je 135 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 (PCR), od 218 obrađenih uzoraka. S područja grada Karlovca je 104 osobe, Duga Resa 14, Ogulin 1, Ozalj 3, Slunj 2 , Barilović 4, Cetingrad 1, Generalski Stol 1, Netretić 1, Rakovica 1, Vojnić 2, Žakanje 1. U posljednjih 24 sata u Karlovačkoj županiji 113 osoba je pozitivno- brzi test za detekciju antigena (234 uzoraka)- iz Karlovca 25 osoba, Duga Resa 24, Ogulin 11, Ozalj 7, Slunj 20 , Barilović 7, Cetingrad 3, Josipdol 1, Kamanje 1, Lasinja 1, Netretić 4, Rakovica 4, Ribnik 1, Vojnić 3. U protekla 24 sata u bolnicama je umrlo 5 osoba ( 1 Ogulin, 1 Duga Resa, 3 Karlovac).


Krapinsko-zagorska županija: 21

12:19 - Na području Krapinsko-zagorske županije evidentirana je 21 nova osoba pozitivna na koronavirus. Radi se o osobama s područja sljedećih jedinice lokalne samouprave: Grad Donja Stubica (1), Grad Krapina (1), Grad Oroslavje (1), Grad Zabok (1), Grad Zlatar (3), Općina Bedekovčina (4), Općina Kraljevec na Sutli (1), Općina Krapinske Toplice (1), Općina Mače (1), Općina Marija Bistrica (2), Općina Sveti Križ Začretje (1), Općina Tuhelj (1) i Općina Veliko Trgovišće (3).

Oporavilo se 160 osoba te je trenutni broj aktivnih slučajeva zaraze osoba s područja Krapinsko-zagorske županije 1.475. U samoizolaciji se nalazi 1.840 osoba. Na COVID odjelu Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Stubičke Toplice nalazi se 26 pacijenata sa SARS CoV-2 infekcijom. Na COVID odjelu Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice nalazi se 26 pacijenata. U Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana nalaze se 93 pacijenta pozitivna na SARS CoV-2, od kojih je 14 na respiratoru. Preminule su dodatne 4 osobe pozitivne na koronavirus.


Slvenija potvrdila 1524 nova slučaja zaraze

12:17 - U Sloveniji su u zadnja 24 sata potvrđene 1524 zaraze koronavirusom, uz 44 smrtna ishoda kod oboljelih, objavila je u utorak slovenska vlada, koja je od danas na tjedan dana ublažila neke mjere uvedene zbog obuzdavanja pandemije. To je na razini prosjeka proteklog tjedna, pa je epidemiološka situacija u zemlji i dalje teška. Od danas su, međutim, na snazi vladine odluke o malom popuštanju nekih restrikcija, u trajanju od osam dana, nakon čega slijedi ponovno zatvaranje tijekom božićnih i novogodišnjih praznika. S 5634 testa potvrđeno je 1524 zaraza, uz 27 posto pozitivnih nalaza, od posljedica Covida-19 umrlo je još 44 oboljelih, čime se broj preminulih od početka epidemije povećao na 2151, objavila je vlada. Stanje u bolnicama i dalje je teško i one na granici kapaciteta, a po jučerašnjim podacima u njima je bilo najviše hospitaliziranih do sada. Po današnjim podacima trenutno su hospitalizirana 1284 covid pacijenata. Od toga je njih 204 na odjelima intenzivne njege, a tijekom jučerašnjeg dana na kućni oporavak otpušteno je 127 ljudi.

Od danas su na snazi mjere manjeg popuštanja i ublažavanja restrikcija, ali će to vrijediti samo do 23. prosinca, kad će se protuepidemijske mjere opet pojačati kako bi se izbjeglo pojačano širenje virusa do čega bi moglo doći tijekom blagdanskih dana. U idućih osam dana u cijeloj je državi ponovo dopušten javni promet, ali u manjoj mjeri nego inače i uz pridržavanje svih mjera zaštite, pa će tako u autobusima moći biti popunjeno svako drugo sjedište. Na nacionalnoj je razini ponovo dopušten rad nekih uslužnih djelatnosti, poput frizerskih i pedikerskih salona, a dodatno popuštanje restrikcija i kretanja vrijedi u samo 4 od 12 statističkih regija u kojima je epidemiološka situacija nešto bolja. Riječ je o središnjem i zapadnom dijelu zemlje, uključivši i područje Ljubljane, a stanovništvo će u njima moći izlaziti i izvan područja svojih matičnih općina, ali ne izvan regije. U tim područjima otvorene su i trgovine obuće i odjeće koje su do sada bile zatvorene.

Ova pravila ne vrijede u ostalih osam regija u kojima je stanje s epidemijom teže, a za cijelo područje države i dalje je na snazi policijski sat, kao i odluka o on-line nastavi u školama. O tome kakve će mjere biti u vrijeme blagdana i nakon njih vlada će razgovarati na svojoj sjednici već u četvrtak. Potpredsjednik vlade i ministar gospodarstva Zdravko Počivalšek kazao je da se razmišlja o modelu restrikcija koje je za to razdoblje uvela Njemačka. Premijer Janez Janša u ponedjeljak je u parlamentu najavio da će prvih 5000 doza cjepiva Pfizer-BioNtecha, koje će Slovenija dobiti preko zajedničkih nabava Europske komisije, u zemlju stići krajem godine, te da do opsežnijeg cijepljenja koje će riješiti problem pandemije treba pričekati još nekoliko mjeseci i držati se svih propisanih mjera zaštite.

Odgovarajući na kritičke tvrdnje oporbe da njegova vlada slabo upravlja krizom i da je Slovenija i nakon dvomjesečnih strogih restrikcija među najlošijim državama u Europi po rastu zaraze, Janša je kazao je to daleko od istine. Rezultati bi, tvrdi on, mogli biti i bolji da oporba, umjesto da se pridruži vladi u naporima da se stanje dovede pod kontrolu, čak i vrhunac epidemije ne koristi za političku destabilizaciju i da joj je i u vrijeme pandemije glavni cilj "rušenje vlade".


Grad Zagreb: 417

12:15 - Prema podatcima Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), u protekla 24 sata na području grada Zagreba evidentirano je 417 novooboljelih osoba od bolesti covid-19, a broj potencijalno oporavljenih i ozdravljenih je za 466 osoba veći u odnosu na prethodne podatke. Nastavni zavod za javno zdravstvo (NZJZ) "Dr. Andrija Štampar" priopćio je u utorak da je, prema podatcima HZJZ, ukupan broj potencijalno ozdravljenih/oporavljenih 32.625, što je 466 osoba više nego jučer. U protekla 24 sata u Službi za kliničku mikrobiologiju NZJZ "Dr. Andrija Štampar" obavljena su 1124 testiranja na SARS-CoV-2, od čega je 246 nalaza bilo pozitivno. Djelatnici Službe za epidemiologiju uspješno su kontaktirali 574 osoba, a mjera samoizolacije izrečena je za 1146 osoba.

Od 574 obrađenih osoba 168 je za sada negativne epidemiološke anamneze, 269 osoba su kontakti covid pozitivnih osoba, a kod njih 12 moguća je izloženost u zdravstvenim ustanovama, 14 osoba su štićenici/djelatnici domova za starije i ostalih ustanova socijalne skrbi, a za 52 osobe obrada je još u tijeku. Kod 17 osoba moguća je izloženost na radnom mjestu, a šestero djece školske dobi u obradi su liječnika školske medicine, dok su obradu 33 osobe završili liječnici obiteljske medicine. Tri su osobe doputovale iz Austrije, Njemačke i Italije.

U domovima za starije i nemoćne osobe na području grada Zagreba i drugim socijalnim ustanovama u protekla su 24 sata potvrđeni pozitivni nalazi troje korisnika i pet djelatnika. Tijekom proteklog dana utvrđen je pozitivan nalaz testa kod 31 učenika, četiri nastavnika i jednog pomoćnika u nastavi osnovnih škola, te devet učenika srednjih škola. Mjera samoizolacije određena je za 650 učenika osnovnih te 156 učenika srednjih škola. U Karanteni Grada Zagreba nalazi se osam osoba, a trenutačno su u Gradu Zagrebu 3154 aktivna slučaja.


Brodsko-posavska županija: 30

12:14 - Prema podacima Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije, u zadnja 24 sata na području Brodsko-posavske županije pristiglo je 30 pozitivnih nalaza osoba zaraženih virusom SARS-CoV-2. Ukupan broj zaraženih osoba na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako sada iznosi 5.999. Broj zaraženih osoba prema prebivalištu (grad/općina): grad Nova Gradiška (5), grad Slavonski Brod te općine Cernik, Davor i Nova Kapela (po 3), općine Donji Andrijevci, Okučani, Oprisavci i Staro Petrovo Selo (po 2) te općine Bebrina, Oriovac, Sibinj, Stara Gradiška i Vrpolje (po 1).

U zadnja 24 sata preminule su tri osobe. U slavonskobrodskoj Općoj bolnici „Dr. Josip Benčević" preminula je jedna osoba (Ž – 1945.), a dvije su osobe preminule u novogradiškoj Općoj bolnici (M – 1939. i M – 1945.). Hospitalizirano je ukupno 79 osoba (6 osoba manje nego prethodni dan) od čega u slavonskobrodskoj bolnici 51 osoba, a u novogradiškoj bolnici 28 osoba. Trinaest hospitaliziranih osoba je na respiratoru (isto kao i prethodni dan). Pod mjerom samoizolacije trenutno se na području Brodsko-posavske županije nalazi ukupno 1.565 osoba (20 osoba više nego prethodni dan).


Šibensko-kninska županija: 124

11:33 - U protekla 24 sata, na području Šibensko-kninske županije 124 osobe su oboljele od COVID-19 infekcije. Trenutno je 879 aktivnih slučajeva oboljenja od COVID-19 infekcije. Nažalost, preminula je ženska osoba starije životne dobi oboljela od COVID-19 infekcije, koja se liječila u kninskoj bolnici. U šibenskoj bolnici trenutno se liječe 44 osobe, od kojih je pet osoba na respiratoru, dok se u kninskoj bolnici liječi 20 osobi. Ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u izolaciji. Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutno je 2913 osoba. U posljednja 24 sata uzorkovana su 333 uzorka za testiranje na SARS-CoV-2 virus.


Stožer objavio podatke o preminulima

11:31 - Nacionalni stožer je objavio podatke o preminulima na službenoj stranici Koronavirus.hr na Twitteru.

Preminula je 41 muška osoba KB Dubrava, ’30.,’73., ’33., ’50., ’48., ’56., ’53., ’33., ’30., ’34. i ’39. god; KBC Split, ’43., ’36., ’38., ’38., ’41. god; KBC Osijek, ’48. i ’36. god; OB Varaždin, ’48. i ’40. god; KBC Rijeka, ’60., ’61., ’42. god; OB Koprivnica,’43. god. (1/5). OŽB Našice, ’50. god; OB Karlovac, ’39. i ’53. god; OB Sisak, ’51. god; OB Dubrovnik, ’63. i ’31. god; OB Nova Gradiška, ’39. i ’43. god; OB Zabok, ’44. i ’44. god; KIB „Fran Mihaljević“, ’54. i ’55. god; Nacionalna memorijalna bolnica Vukovar, ’43. god. OB Ogulin, ’50. god; OB Virovitica, ’32. god; OB Zadar, ’67. god; OIB Pula, ’30. god.

Preminule su 32 ženske osobe: KB Dubrava, ’42., ’47., ’39., ’32., ’56. god; KBC Split, ’29. i ’43. god; KBC Osijek, ’39., ’33., ’47., ’55., ’51. god; OB Varaždin, ’45., ’49., ’30., ’30. god; KBC Rijeka, ’32. i ’44. god; OB Koprivnica, ’42., ’33. i ’40. god. OŽB Našice, ’53. i ’38. god; OB Karlovac, ’36. god; OB Sisak, ’50. i '52. god; Nacionalna memorijalna bolnica Vukovar, ’33. god; Specijalna bolnica Biograd na moru, '37. god; ŽB Čakovec, ’34. god; OVB Knin, ’35. god; OB Slavonski Brod, ’45. god.


Međimurska županija: 77

11:15 - Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije u proteklih 24 sata u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda PCR metodom testirane su 292 osobe od čega je evidentirano 77 pozitivnih slučajeva na koronavirus u Međimurskoj županiji. U proteklih 24 sata oporavile su se 172 osobe. Testiranjima brzim antigenskim testovima koji se obavljaju u drugim zdravstvenim ustanovama i privatnim laboratorijima, primljena je informacija o 6 pozitivnih slučaja. Epidemiološka služba ne raspolaže podacima o ukupno obavljenim testiranjima u drugim ustanovama. Epidemiolozi su na temelju kliničke slike (bez testiranja) dijagnosticirali covid-19 kod 2 osobe. Iz drugih županija je prijavljeno da je PCR-om dokazan pozitivan slučaj na covid-19 kod 4 osobe s prebivalištem ili boravištem u Međimurskoj županiji. U protekla 24 sata preminula je 1 osoba s posljedicom koronavirusa, ženska osoba stara 86 godina.


Zagrebačka županija: 44

11:13 - U Zagrebačkoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je 44 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a 684 osobe su se oporavile, izvijestili su u utorak iz te županije. Od početka pandemije u županiji je evidentirano 13.592 osobe kojima je potvrđen covid-19, oporavilo se njih 8870, a 42 su osobe umrle. Trenutno je aktivno 2680 slučajeva. U Velikoj Gorici 12 je novooboljelih, šest je u Samoboru, četiri u Svetoj Nedelji, četiri u Bistri, po tri su u Ivanić-Gradu, Svetom Ivanu Zelini, dva u Pokupskom dok po jedna novi slučaj imaju Zaprešić, Jastrebarsko, Dugo Selo, Vrbovec, Marija Gorica, Klinča Sela, Pisarovina, Kravarsko, Rakovec i Farkaševac. Samoizolacija je propisana za 17 razreda osnovnih škola, a u priopćenju podsjećaju i kako će se od 16. do 24. prosinca u svim osnovnim školama kojima je osnivač županija nastava održavati preko interneta, odnosno online.


U Hrvatskoj je 2360 novozaraženih

11:10 - U posljednja 24 sata zabilježeno je 2360 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 21861. Među njima je 2897 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 304 pacijenta. Preminule su 73 osobe. Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 179718 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 2778 preminulo, ukupno se oporavila 155 079 osoba od toga 3195 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji je trenutno 51.108 osoba. Do danas je ukupno testirano 896 828 osoba, od toga 8 748 u posljednja 24 sata.

Image
Foto: Borna Filic/PIXSELL

14.12.2020., Zagreb - Konferencija za medije Stozera civilne zastite Republike Hrvatske.

Pridržavanje svih dosad donesenih mjera i uputa je od ključne važnosti jer odgovornim ponašanjem možemo smanjiti širenje zaraze koronavirusa. Svatko mora biti svjestan odgovornosti za vlastito zdravlje, zdravlje obitelji i sugrađana. Pozivom na broj 113 svakim danom od 8 do 21 sat možete dobiti sve informacije o koronavirusu. Također, informacije vezane uz koronavirus možete pronaći na internetskim stranicama Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a RH, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i jedinstvenoj web stranici www.koronavirus.hr


Ličko-senjska županija: 16

10:30 - S područja Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata 16 je novooboljelih osoba od covida-19, 54 osobe su izliječene. 8 oboljelih osoba je s područja Gospića, 2 s područja Brinja, po jedna oboljela osoba s područja Otočca, Donjeg Lapca, Lovinca te Udbine te 2 oboljele osobe korisnici Doma za starije i nemoćne osobe LSŽ – podružnica Udbina. U tijeku je epidemiološka obrada kontakata oboljelih osoba. U posljednja 24 sata provedeno testiranje nad 63 osobe. Pod aktivnim nadzorom/samoizolacijom je ukupno 1012 osoba.


Zadarska županija: 99

10:28 - Na području Zadarske županije 99 je novooboljelih osoba od covida-19. Novozaražene osobe izolaciju provode na područjima gradova Zadar(63), Benkovac(4), Biograd(3) i Pag(1) te općina Bibinje(1), Galovac(2), Kali(1), Novigrad(3), Pašman(3), Poličnik(1), Preko(4), Ražanac(1), Sali(1), Sukošan(2), Sv. Filip i Jakov(5), Vir(1) i Vrsi(3). Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 435 uzoraka, a pod aktivnim nadzorom je 2262 stanovnika. Koronavirus ušao je u još jedan obiteljski dom na području Grada Zadra u kojem je zaraženo 5 korisnika. U Općoj bolnici Zadar na respiratoru je od posljedica infekcije koronavirusom preminuo 53-godišnji pacijent koji nije bolovao od kroničnih bolesti. U Specijalnoj bolnici za ortopediju Biograd na Moru preminula je 83-godišnja žena, korisnica Doma za stare i nemoćne osobe Zadar.


Dubrovačko-neretvanska županija: 69

10:25 - U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je 69 novih slučajeva zaraze koronavirusom (od toga 46 slučaja brzim antigenskim testom). Radi se o 23 osobe iz Dubrovnika, 13 iz Metkovića, po deset iz Korčule i Ploča, po tri iz Opuzena i Župe dubrovačke, dvije iz Konavala, po jednoj osobi iz Dubrovačkog primorja, Kule Norinske, Orebića i Slivnog te jednoj osobi koja nema prebivalište na području županije. Ukupno su zaražene 33 osobe muškog spola i 36 osoba ženskog spola, a za 36 osoba je utvrđena epidemiološka veza. Preminule su dvije muške osobe, jedna iz Metkovića (rođ. 1963.) i jedna iz Slivnog (rođ. 1931.). Stožer CZ DNŽ izvještava kako je načelnik Stožera Joško Cebalo pozitivan na koronavirus. On se od ranije nalazi u samoizolaciji, dobrog je općeg stanja s vrlo blagim simptomima.


Manje od polovice liječnika želi se cijepiti

10:03 - Podaci o anketiranju zaposlenih o cijepljenju koje od prošlog tjedna traje u bolnicama zasad govore da se manje od polovice liječnika namjerava cijepiti, piše u utorak Jutarnji list. Primjerice, u KBC-u Zagreb manje od pola liječnika izjasnilo za cijepljenje, ali je zato više od 60 posto medicinskih sestara dalo svoj potpis za cijepljenje. U KB-u Sveti Duh situacija je obrnuta i više je liječnika sklono cijepljenju. U KBC-u Sestre milosrdnice cijepila bi se polovica zaposlenika.

Više pročitajte OVDJE.


Koprivničko-križevačka županija: 86

10:00 - Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije obavještava javnost da je nakon pristiglih nalaza testiranih uzoraka na virus SARS – CoV-2 na području županije potvrđeno 86 novih slučajeva bolesti COVID-19. Tijekom jučerašnjeg dana izuzeto je 214 uzoraka sa sumnjom na virus SARS – CoV-2. Na području županije trenutno je aktivno 748 slučajeva bolesti covid-19, ozdravilo je 125 osoba, a na bolničkom liječenju nalaze se 84 osobe. U OB Koprivnica preminule su četiri osobe s pozitivitetom na koronavirus (1933.g., 1940.g., 1942.g. i 1943.g.) koje su u kliničkoj anamnezi imale i druge dijagnoze.


Vukovarsko-srijemska županija: 94

9:59 - U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata su 94 nove pozitivne osobe na covid-19 (21 osoba iz Vinkovaca, po 8 osoba iz Vukovara i Nuštra, 5 iz Županje, po 4 osobe iz Iloka, Ivankova i Nijemaca, po 3 iz Bapske, Cerića i Cerne, po 2 iz Bobote, Jarmine, Petrovaca, Privlake, Starih Jankovaca i Trpinje, te po 1 osoba iz Apševaca, Babine Grede, Bošnjaka, Markušice, Mohova, Novih Mikanovaca, Orolika, Otoka, Podgrađa, Račinovaca, Retkovaca, Semeljaca, Soljana, Srijemskih Laza, Šarengrada, Štitara, Tovarnika, Vođinaca i Vrbanje). Preminule su tri osobe.


Neslužbeno: U Hrvatskoj je oko 2300 novozaraženih

9:52 - Kako neslužbeno doznaje Index, danas je broj novih slučajeva u Hrvatskoj oko 2300, a testirano je više od 8700 ljudi.


Bjelovarsko-bilogorska županija: 18

9:43 - U posljednja 24 sata na području Bjelovarsko-bilogorske županije potvrđeno je 18 novih slučajeva zaraze koronavirusom, dok se za 200 testiranih osoba nalazi još očekuju. 7 novozaraženih osoba s područja je grada Bjelovara, 4 novooboljele osobe s područja su grada Čazme, 3 nova slučaja zaraze koronavirusom zabilježena su na području grada Daruvara, a po 1 novozaražena osoba s područja je grada Grubišnog Polja te općina Šandrovac, Končanica i Veliki Grđevac. Na COVID odjelu bjelovarske Opće bolnice trenutno je na liječenju 51 pacijent obolio od koronavirusa, od kojih je njih 3 na respiratoru. Također, 11 pacijenata je na opservaciji, odnosno za njih se čekaju nalazi jesu li pozitivni na koronavirus ili ne. U samoizolaciji na području Bjelovarsko-bilogorske županije nalazi se 1876 osoba. Preminula je jedna osoba s koronavirusom.


Primorsko-goranska županija: 141

9:37 - Na području Primorsko-goranske županije danas je 141 novooboljelih i 287 ozdravljenih osoba. Broj aktivnih slučajeva COVID-19 bolesti na području PGŽ se smanjio za 146 osoba u odnosu na jučer i iznosi 3178. Ukupno je tijekom jučerašnjeg dana testirano 1221 osoba.


Osječko-baranjska županija: 198

9:32 - U laboratorijima za mikrobiologiju Kliničkog bolničkog centra Osijek i Zavoda za javno zdravstvo OBŽ u zadnja 24 sata za područje Osječko-baranjske županije na koronavirus je testirano ukupno 506 uzoraka od kojih je 198 bilo pozitivno. Novopozitivne osobe imaju prebivalište u 36 naselja na području Osječko-baranjske županije; najviše na području grada Osijeka s prigradskim naseljima (81), a slijede područja gradova/općina Đakovo (26), Našice (15), Valpovo (10), Donji Miholjac, Beli Manastir i Čepin (po 9), Belišće (6), Đurđenovac (5), Antunovac, Darda i Vladislavci (po 3), Bilje, Erdut, Feričanci, Koška i Petrijevci (po 2) te Bizovac, Donja Motičina, Draž, Ernestinovo, Gorjani, Jagodnjak, Podgorač, Semeljci i Viškovci (po 1). Na bolničkom liječenju nalazi se ukupno 254 osoba oboljelih od covida-19, i to 195 u Kliničkom bolničkom centru Osijek (od kojih su 47 na respiratoru), a u Općoj županijskoj bolnici Našice hospitalizirano je 59 pacijenta s tim oboljenjem. U zadnja 24 sata u KBC Osijek i OŽB Našice preminulo je devet osoba s područja Osječko-baranjske županije. Preminuli su bili u dobi od 65 do 87 godina, a uz covid-19 imali su i druga oboljenja.


Sisačko-moslavačka županija: 101

9:16 - U Sisačko-moslavačkoj županiji, na današnji dan je sto jedna novooboljela osoba od zarazne bolesti COVID-19. Riječ je o pedeset pet osoba s područja grada Siska, dvanaest osoba s područja grada Popovače, jedanaest osoba s područja grada Petrinje, sedam osoba s područja grada Kutine, pet osoba s područja općine Lipovljani, tri osobe s područja grada Hrvatska Kostajnica, dvije osobe s područja općine Sunja, dvije osobe s područja općine Lekenik, dvije osobe s područja općine Donji Kukuruzari, jedna osoba s područja grada Gline te jedna osoba s područja općine Velika Ludina.


Istarska županija: 85

9:04 - Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 611 uzoraka briseva na COVID-19. Potvrđeno je 85 novozaraženih osoba s područja županije. Za 63 osobe radi se o dolasku iz mjera samoizolacije ili bliskom kontaktu već poznate pozitivne osobe. Kod 7 osoba epidemiološki se radi o uvezenim slučajevima s područja: Rijeka (2), srednja Dalmacija (2), Italija (3). U epidemiološkoj obradi nalazi se 15 osoba. Izliječeno je 65 osoba. Trenutno je 698 aktivnih COVID-19 pozitivnih osoba. U mjerama samoizolacije nalazi se 1182 osoba. U Općoj bolnici Pula, na Odjelu za infektologiju, na liječenju je 56 osoba, od toga su 2 osobe u respiracijskom centru. Nažalost, u Općoj bolnici Pula preminula je jedna COVID-19 pozitivna osoba (1930. godište) s pridruženim kroničnim bolestima.


Pulmolog Srića zabrinut stanjem u KB Dubrava

8:44 - Govoreći o stanju u KB Dubrava, pulmolog Saša Srića rekao je za N1 kako se boji da podaci Ministarstva zdravstva ne odgovaraju aktualnoj situaciji u Dubravi. "Pohvalio bih ravnatelja, liječnike, sestre, specijalizante, zahvaljujući ljudstvu dajemo nadljuske snage, no bojim se da brojke ne odgovaraju realnom stanju. broj primljenih pacijenata svaki dan je veći, srednje teške i teške slike, pacijenti koji zahtijevaju kisik i oni koji završavaju u intenzivnoj. Brojka je prešla 80%, hitne ambulante su prenapučene, do stotinjak pregleda je u covid bolnici. Pacijenti koji ne zahtijevaju kisik upućuju se na kućno liječenje. Pitanje je koliko će se situacija moći održavati, kako kolegica Markotić kaže da se osjeća kao da je u sudnici, što je malo neobično jer treba odgovarati na novinarska pitanja, bojim se da, ako nastavimo ovim trendom, završit ćemo u ropotarnici."

Dodaje da se boji da će se kapacitet popuniti ako se nastavi trend priljeva bolesnika: "Pokušava se balansirati. Dio pacijenata ide u Arenu, ne otpuštaju se pacijenti na brzinu ili ako nisu adekvatno zbrinuti, još je priljev pacijenata veći od onih koje otpuštamo. Ako se trend nastavi, bojim se da kapaciteti u KBC Zagreb i KB Sestre Milosrdnice neće biti dostatni za pacijente koji zahtijevaju skrb u bolnici. Pomogao je tzv. poluintenzivni centar u KB Dubrava."


Požeško-slavonska županija: 60

7:54 - U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivno 489 slučajeva zaraze koronavirusom, 439 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, a 50 osoba je hospitalizirano. U samoizolaciji se nalazi 1499 osoba, a ukupno je testirano 20330 osoba. Na posljednjem testiranju obrađeno je 315 uzoraka, od kojih je 60 pozitivnih. Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba.


Hrvatska 4. po broju zaraženih i umrlih u svijetu

7:01 - Prema statistici New York Timesa koji prikuplja podatke Svjetske zdravstvene organizacije, Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti te lokalnih stožera, Hrvatska je 4. u svijetu u posljednjih 7 dana po broju zaraženih na 100.000 stanovnika s prosjekom od 89,2. Ispred nas su Gruzija, Srbija i Litva, dok u najgorih 10, niz nastavljaju Luksemburg, Crna Gora, Slovenija, SAD, San Marino i Švedska.

Prema broju umrlih u posljednjih 7 dana i tu smo 4. u svijetu. U posljednjih tjedan dana prosječno nam umire 66,6 bolesnika što je 1,6 na 100 tisuća stanovnika. Najgore stanje je u Sloveniji, Bugarskoj i BiH. A iza nas, u najgorih 5 je i Mađarska. Aktivno je 22.769 slučajeva, koliko ljudi živi u Kutini. U samoizolaciji su 54.042 osobe, što je grad veličine Karlovca, javlja Dnevnik Nove TV.


U SAD-u umrlo preko 300.000 ljudi, počela kampanja cijepljenja

7:00 - Broj mrtvih u SAD-u od koronavirusa prešao je u ponedjeljak 300.000, u trenutku kada je u zemlji počela najveća kampanja cijepljenja u povijesti. Najmanje 300.267 ljudi umrlo je širom SAD-a od početka pandemije, pokazuju podaci Sveučilišta John Hopkins. Zemlja je prijavila više od 16 milijuna slučajeva zaraze, što je najviši broj od svih zemalja u svijetu, i redovito ruši dnevne rekorde hospitalizacija zbog covida-19.

Kampanja cijepljenja počela je u ponedjeljak u toj zemlji, pa je tako medicinska sestra koja radi na odjelu intenzivne skrbi u bolnici u New Yorku javno primila prvu dozu. Prioritet za Pfizer-BioNTech cjepivo su medicinski djelatnici s prve crte širom zemlje. Radi se o najvećem programu cijepljenja u američkoj povijesti.

Regulatori su tijekom vikenda dali konačno odobrenje potrebno za korištenje cjepiva po hitnom postupku. Logističke tvrtke koje surađuju s vladom počele su dostavljati doze iz Pfizerovih postrojenja do mjesta distribucije. Vojska cijeloj operaciji pruža logističku podršku, a jedan od izazova je držanje cjepiva na odgovarajućoj niskoj temperaturi.

Njujorški liječnik koji je pred kamerama primio cjepivo rekao je da mu ono daje "nadu" i signalizirao da se radi o prekretnici u pandemiji. New York je bio epicentar zaraze u ožujku. Guverner New Yorka Andrew Cuomo rekao je da su djelatnici na prvoj liniji "heroji" koji su pokazali hrabrost tijekom pandemije.


Nizozemska ulazi u karantenu, Češka vraća mjere

Jučer - Nizozemski premijer Mark Rutte objavio je u ponedjeljak navečer novi niz mjera borbe protiv covida-19, najstrožih od početka krize, i precizirao da ovog tjedna na snagu stupa petotjedna karantena, dok Češka vraća epidemiološke mjere ukinute prije dva tjedna. "Nizozemska će se zatvoriti na pet tjedana", rekao je Rutte u tv-govoru iz sjedišta vlade u Den Haagu, pred kojim su bili okupljeni prosvjednici. Povici i zvižduci su se čuli unutar zgrade, a Rutte je ponovio da se "ne radi o običnoj gripi, kao što to misle ljudi okupljeni vani". Od utorka će svi dućani osim prehrambenih i ljekarni biti zatvoreni, a od srijede se u školama ne održava nastava.

Nizozemcima se preporučuje da ne izlaze, i da primaju najviše dvije osobe dnevno. Postroženje mjera u Nizozemskoj poklapa se s najavom susjedne Njemačke o djelomičnoj karanteni od srijede. Češka vlada je objavila uvođenje noćnog policijskog sata, kao i zatvaranje restorana i kafića u zemlji za Božić. Skupovi će biti ograničeni na šest osoba na otvorenom i u zatvorenim prostorima i od 18. prosinca zabranjuje se konzumiranje alkohola vani. Premijer Andrej Babiš je rekao da je to bila "teška odluka" jer zna koliko će utjecati na živote ljudi. Dodao je da trgovine i uslužne djelatnosti ostaju otvorene.

U Češkoj sa 11 milijuna stanovnika, u jesen je svakodnevno bilo po 15.000 novooboljelih, a posljednjih tjedana po 6000 novih slučajeva dnevno. Ukupno je od ožujka oboljelo više od 580.000 ljudi i umrlo više od 9600. Usporavanje epidemije je potaknulo češku vladu na ublaženje mjera početkom prosinca, pa su otvoreni restorani, muzeji i galerije, ali olakšanje je bilo kratkog daha. Vlada koja predviđa rekordni proračunski deficit od blizu 10 posto BDP-a, najavila je u ponedjeljak program pomoći tvrtkama pogođenima posljedicama pandemije. Babiš je rekao da krajem mjeseca zemlja očekuje prva cjepiva protiv covida-19.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike