hrvati ne idu na preglede / Porazna statistika: 'Osjećala sam bolove u dojkama, otišla sam liječniku i saznala da imam rak'

Zloćudnu bolest u Hrvatskoj tako je otkrilo čak 72 posto bolesnika, a samo njih sedam posto u sklopu nacionalnih preventivnih pregleda

20.6.2019.
19:30
VOYO logo

Da nešto nije u redu, Biserka je posumnjala prije tri godine. Tada joj je dijagnosticiran karcinom dojke. 

"Osjećala sam bolove u dojkama i odlučila sam se otići liječnici jer je meni to bilo neobično s obzirom na moje godine. Dobila sam uputnicu i na sreću dijagnosticiran je karcinom, koliko je to na sreću, ali na vrijeme", kaže Biserka Blažeka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zloćudnu bolest u Hrvatskoj tako je otkrilo čak 72 posto bolesnika, a njih tek 7 posto u sklopu Nacionalnih preventivnih pregleda. 

"Mislim da je razlog još uvijek nedovoljna zdravstvena pismenost i neodazivanje na programe probira koji postoje u Hrvatskoj. Poseban je problem s rakom kolona gdje je odziv samo 20 posto", kaže Ivica Belina, predsjednik Koalicije udruga u zdravstvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Provedeno istraživanje pokazalo je da svaki četvrti bolesnik u Hrvatskoj na prvi pregled kod onkologa čeka više od mjesec dana. U Albaniji toliko čeka samo 13 posto onkoloških bolesnika, a stanje je najgore u Bosni i Hercegovini u kojoj prvi pregled kod onkologa više od mjesec dana čeka 42 posto oboljelih.  

Do terapije u Hrvatskoj bolesnici stižu relativno brzo, njih 71 posto u roku od mjesec dana od postavljanja dijagnoze.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada je riječ o komunikaciji s liječnicima, čak 47 posto bolesnika nije zadovoljno načinom na koji im je onkolog priopćio dijagnozu.

"Mislim da je pacijentu, kad sazna da ima zloćudnu bolest, jako važna jedna primjerena skrb i podrška liječnika", kaže Ivana Kalogjera, iz udruge Nismo same.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smrtnost od raka u zemljama istočne i srednje Europe raste. Upravo zato važno je zapamtiti da rano otkrivanje bolesti često spašava život.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo