PORASLA PROSJEČNA PLAĆA: /

U jednom sektoru mjesečno se prosječno zaradi i 10.000 kuna

Image
Foto: Thinkstock

Prosječna neto plaća porasla je za 3.2 posto. Najviša isplaćena za prosinac prošle godine iznosila je 5.838 kuna, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

1.3.2017.
10:38
Thinkstock
VOYO logo

U odnosu na studeni, prosječna neto plaća isplaćena za prosinac prošle godine bila je nominalno 0.6, a realno 0.8 posto viša.

Prema podacima Zavoda, medijalna neto plaća za studeni iznosila je 4.921 kunu, što znači da je polovina zaposlenih imala manju, a polovina veću plaću od tog iznosa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U zračnom prijevozu su najviše plaće

Najviša prosječna mjesečna neto plaća po zaposlenom za prosinac isplaćena je u zračnom prijevozu - 10.649 kuna. Najniža je neto plaća isplaćena u sektoru proizvodnje odjeće, a iznosla je 3.441 kunu.

Prosječna neto plaća za kompletnu prošlu godinu iznosi 5.685 kuna, što je u odnosu na 2015. nominalno više za 1.6 , no realno za 2.7 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prosječna mjesečna bruto plaća za prosinca je iznosila 7.831 kunu. Na mjesečnoj razini, u odnosu na studeni prošle godine, prosjek bruto plaće isplaćene za prosinac bio je nominalno 1.6, a realno 1.4 posto manji.

Za cijelu 2016. prosječna mjesečna je bruto plaća po zaposlenom u pravnim osobama iznosila 7.752 kune te je prema prosjeku za 2015. nominalno veća za 1.9 posto, a realno za 3 posto.

Specifično kretanje visine plaća

Hrvatska gospodarska komora komentirala je visinu i kretanje plaća u prosincu. Navode da su ih obilježile dvije specifičnosti.

Naime, prvi put nakon ožujka 2015. zabilježen je rast potrošačkih cijena na godišnjoj razini, a zbog toga je i prvi put u tom razdoblju zabilježen niži realni rast plaća od njihova rasta u nominalnom izrazu. Druga se specifičnost, navodi HGK, nalazi u tome da je prvi put u prošloj godini zabilježen snažniji međugodišnji rast neto plaće u odnosu na rast bruto plaće, prenosi Jutarnji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Riječ je o učinku promjena u porezu na dohodak koje se primjenjuju od početka ove godine i koje su pri sniženomu poreznom opterećenju rezultirale povećanjem neto plaće. S obzirom na to da se obračun i isplata plaća za prosinac prošle godine obavljaju u siječnju ove godine, navedene su porezne promjene imale utjecaj na plaću za prosinac. Stoga se i u narednih godinu dana, dok se ne istopi učinak baznog razdoblja, može očekivati snažniji rast neto plaće u odnosu na rast bruto plaće, kako je već bio slučaj kod primjene poreznih promjena u 2015. godini', objasnili su iz Hrvatske gospodarske komore te dodali kako je rast plaća u prošloj godini dao i svoj doprinos povećanju raspoloživog dohotka kućanstava, a time i rastu osobne potrošnje, što je pridonijelo i ubrzanju gospodarskog rasta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo
Još iz rubrike