karlovačka pod vodom /

Proglašeno izvanredno stanje zbog vodostaja Kupe i Korane, podivljala i Mrežnica

Image
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Na Korani je proglašeno izvanredno stanje, a u izvanrednim mjerama obrane od poplave još je Kupa

17.5.2023.
7:22
Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
VOYO logo

NOVO:

U 9 sati na snagu je stupilo izvanredno stanje i na rijeci Kupi čiji je vodostaj dosegnuo 831 cm. Isti je vodostaj i rijeke Korane, na kojoj je izvanredno stanje na snazi već nekoliko sati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Podivljala" je i rijeka Mrežnica koja je Korani dala dodatnu snagu, a sve se spojilo u nažalost dobro poznato "karlovačko more" koje ponovo prijeti, piše KAportal.

RANIJE:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kupa je u 8 sati dosegnula razinu vodostaja 828 cm, što je samo dva centimetra manje od razine na kojoj se proglašava izvanredno stanje, koje je već na snazi za rijeku Koranu, čiji vodostaj u 8 sati iznosi 829 cm, javlja KAportal.

U novije vrijeme obje su rijeke svoje rekordne vodostaje dosegnule u listopadu 2015. godine, kada je Kupa došla do 855, a Korana do 856 centimetara, što je za Koranu i uopće rekordan vodostaj otkako je mjerenja. 

Image
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Povijesni rekord na Kupi, pak, iznosi 872 centimetra i seže još u 1939. godinu prije kanala Kupa-Kupa.

Dobra vijest je da su vodostaji uzvodno od Karlovca već nekoliko sati u opadanju pa ionako ogromne štete neće biti i još veće ukoliko ne bude novih većih vodnih valova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

RANIJE:

U odnosu na utorak u 23 sata, u srijedu u 1 sat vodostaj Korane u Karlovcu je narastao za 25 centimetara i iznosio je 786 centimetara, a Kupa je narasla za 26 centimetara i njezin izmjereni vodostaj u 1 sat je 786 centimetara. Kako javlja KAportal, već u 6 sati i Kupa i Korana su na 822 centimetra pa je na Korani proglašeno izvanredno stanje. S druge strane u izvanrednim mjerama obrane od poplave još je Kupa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ističu da je voda probila zečji nasip kod Sportskog rekreacijskog centra te je isti pod vodom.

Inače, HAK je izvijestio da su zbog vode na kolniku i odrona za sav promet zatvorene DC36 na dionicama Karlovac-Selca, Donja Kupčina-Šišljavić, Gradac Pokupski-Lijevo Sredičko te u mjestu Koritinja; DC42 u Ogulinu i mjestu Oštarije; DC228 Jurovski Brod-Ozalj.

Image
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo