Pontonskim mostom do Pelješca za 36 milijuna eura

4.7.2012.
7:41
VOYO logo

Ministarstvu prometa, pomorstva i infrastrukture američka tvrtka The Adriatic Group, koja okuplja više stranih investitora, i domaća tvrtka Lotus Architecti, na čelu s arhitekticom Majom Bručić, predložila je gradnju pontonskog mosta do Pelješca. Za sada samo pismenim putem, ministru Siniši Hajdaš Dončiću predložili su gradnju najvećeg pontonskog mosta u Europi i drugog po veličini u svijetu, nakon mosta Rosellini u Seattleu.

Most dugačak 2,4 kilometra imao bi 90 pontona i dva kolnička traka, gradnja bi koštala 36 milijuna eura, a koristi bi, tvrdi američko-hrvatski konzorcij, imale hrvatske tvrtke, poput brodogradilišta, koje bi mogle sudjelovati u gradnji dijelova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brzina vožnje ovakvim mostom bila bi ograničena na 50 kilometara na sat, mostarina bi pak koštala tri eura – izračunali su u konzorciju, čije je pismo ministru Hajdaš Dončiću, potvrđeno je u Ministarstvu, stiglo prošli tjedan. Kako napominje ministrova glasnogovornica Renata Ivanović, pismo je stiglo mailom, dok će termin za razgovor kod ministra tek biti dogovoren.

U međuvremenu, za pontonski se most založio i Marijan Banelli, predsjednik Hrvatske udruge cestovnih prijevoznika, koji napominje da će povezivanje Hrvatske s krajnjim jugom, nakon ulaska u EU, biti velik problem, piše Novi list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''To više nije samo problem Hrvatske nego i EU. U postojećim uvjetima, naime, nemoguće je ispoštovati schengenski režim prelaska granice, pogotovo za prijevoz tereta'', napominje Banelli dodajući da ne treba izmišljati toplu vodu, nego se okrenuti učinkovitim rješenjima iz svjetske prakse.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo