UNIŠTENI USJEVI /

Poljoprivrednici zbog Mađara gube oko osam milijuna kuna! 'Ili mi ili divljač, neka Vlada odluči!'

Danas deseci tisuća divljači u potrazi za hranom uništavaju usjeve, ratarske i voćarske kulture

16.9.2019.
18:41
VOYO logo

Više od 30 poljoprivrednika iz Baranje koji žive uz granicu s Mađarskom, izišlo je na prosvjed kako bi upozorili na veliki problem koji im se pojavio zbog žilet-žice na mađarsko-hrvatskoj granici.

Zbog nemogućnosti prirodnemigracije jelenske, ali i druge divljači, njihova se populacija na sjeveroistoku Baranje umnogostručila. Danas deseci tisuća divljači u potrazi za hranom uništavaju usjeve, ratarske i voćarske kulture, a susreti s nekim nimalo bezazlenim životinjama su svakodnevni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Viđaju ih u svojim dvorištima i vrtovima. No, mještani Topolja ne strahuju samo za polja koja im životznače, već i za živote svoje djece. Sigurnost im je ugrožena i na prometnicama jer svakoga dana divlje svinje i jeleni pretrčavaju na samo nekoliko metara od njihovih automobila.

Naš reporter Tin Kovačić zbog toga je u Baranji, tik uz mađarsku granicu, kako bi se iz prve ruke mogao uvjeriti u nastalu štetu. U analizi situacije pomogao mu je poljoprivrednik iz TopoljaVinko Kovačev.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Najveći problem nam je prekomjeran broj divljači u našim područjima, a to je sve nastalo zbog žice koju su podigli Mađari. Divljač nam pojede 20 do 30 posto usjeva, a negdje i 70 posto", ističe Kovačev.

To je šteta od oko sedam do osam milijuna kuna. Zato prosvjed...

"Lovačka društva su nemoćna. Država, Vlada i ministarstvo jedini mogu nešto učiniti. Ili mi ili divljač, jedno i drugo ne ide", govori Kovačev.

Dok se to ne dogodi, kukuruz će se bacati, a poljoprivrednici će gubiti enormannovac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo