Političko-kriminalni razlikovni rječnik i algebra

Član Predsjedništva HDZ-a Andrija Hebrang, kunemo se, izjavio je: 'Treba razlikovati kazneno djelo od političke odluke.' Zbilja?

12.5.2010.
13:03
VOYO logo

Ako smo u svojoj kratkoj povijesti (kratkoj ukoliko ne uzmemo u obzir onaj njezin dio koji se navodno događao oko stoljeća sedmog) zabilježili bisere poput hrvatsko-srpskog razlikovnog rječnika i njegovih termina, poput široko korištenog izraza "zrakomlata", ne vidimo prepreke da HDZ izda svoj novi rječnik: neku vrstu političko-kriminalnog razlikovnog rječnika. Zaustavimo rumenilo koje oblijeva naše obraze kada shvatimo koliko smo naivni ako smatramo da i političari, pritom vladajući, mogu krasti.

"A" neka pripadne Andriji Hebrangu, onako počasno, s obzirom da je ranije citiranom izjavom udario temelje, a onda hrabro uzdigao tvrđavu do krova odgovorom na upit Jutarnjeg lista: "Treba li Sanader kazneno odgovarati ako je donio odluku o prodaji struje ispod cijene i time oštetio proračun i pomogao bogaćenju pojedinaca?" Umjesto jednostavnog: "Da, ukoliko se pokaže da je oštetio proračun i pomogao bogaćenju pojedinaca, ne bi trebao biti nedodirljiv", član Predsjedništva HDZ-a odgovorio je:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svatko tko je donio tu odluku, donio je dobru političku odluku. Može služiti kao pozitivan primjer politike." S rizikom da budemo optuženi za izvlačenje Hebrangove izjave iz konteksta i brkanje premisa, zaključit ćemo da će u tom rječniku "oštećivanje proračuna za račun bogaćenja pojedinca" značiti "pozitivan primjer politike".

Svi su oni digli ruku kao Damir Polančec

Nakon uvida u terminologiju koja jasno odjeljuje političare od kriminalaca, prosječnom glasaču za kojeg se Hebrang bori ovakvim pristupom bit će neophodno i elementarno poznavanje HDZ-ove matematike. Da biste pozitivno odgovorili na jednostavno pitanje: je li pozitivan primjer politike i ono što je otkrio Večernji list iz raspoložive dokumentacije o privatizaciji Tvornice lakih metala iz Šibenika, zasigurno se morate poslužiti nekim drugim tablicama množenja, dijeljenja, zbrajanja i oduzimanja od onih koje su vas učili u pučkoj školi:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Litavski konzorcij UBIG za 80 posto dionica TLM-a nudio je 32,46 milijuna kuna te preuzimanje 550 milijuna kuna TLM-ovih dugova, koji su te 2007. godine ukupno iznosili 1,15 milijardi kuna. Adrial konzorcij se, pak, prema ugovoru o privatizaciji obvezao u roku od tri godine u TLM uložiti 107 milijuna eura. Obećali su i dvije godine zadržati svih 1400 radnika TLM-a. Također, Adrial konzorcij u ugovoru je tražio da TLM mora imati sklopljen ugovor s Aluminij Mostarom na pet godina, prema kojem će ta tvrtka TLM-u u godini isporučivati od 51 do 60 tisuća tona sirovine."

Štreber bi rekao da su osobe koje su u znak odobravanja te odluke dizale ručice u Vladi (uključujući tadašnju potpredsjednicu i zapisničarku Jacu, Suzanu, prvu pratilju Miss bazena, ovisno o tome koji su njeni nadimci i titule dopušteni ovih dana po zakonu) "oštetile državni proračun" za stotine milijuna kuna, ali to ne mora nužno biti tako.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Imamo pravo znati HDZ-ov jezik i matematiku

No, kako bez razumijevanja nema ni znanja, povjerimo HDZ-u zadatak da nam ovaj algoritam objasni tako da ga "ceo svet razume", pa čak i po cijenu korjenite i dosad najskuplje reforme obrazovanja u Hrvatskoj. Ako ćemo tako učiti svoju djecu, onda OK. Zašto ih obmanjivati i tjerati da budu inženjeri kad se do novca dolazi po drugačijim pravilima?

Vrijeme je da vladajuća stranka prestane samo obećavati i počne djelovati na izjednačavanju startnih pozicija svakog člana društva. Idemo ih sve, od vrtića, sustavno, učiti o pljački i politici, a ne da prosvjetljenje dožive sa sedamdeset i kusur godina kada se javnosti odluči obratiti nekakav član vladajuće stranke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Takvo što se ne čini nemogućim ako za primjer uzmemo da je glasanjem "političara" u hrvatskom Saboru omogućena "pljačka" državne imovine u privatizaciji, da je HDZ-ovim pravilnicima omogućeno istjerivanje hrvatskih građana iz stanova da bi se u njih uselili zaslužni članovi te stranke ili da zbog krimena cijele Vlade, unatoč tome što politička odluka nije isto što i kazneno djelo, u pritvoru sjedi samo jedan njezin član.

Pozitivnih primjera ima koliko ti srce želi: i onih u kojima je politika pokrivala pljačke zakonima i onima u kojima nije, pa se uz pomoć supermoći zvane đon-obraz pokrilo ono što bi neki laici nazvali kaznenim djelom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Bellator Dublin
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo