ODLAZAK PREMIJEROVA MILJENIKA / 'Plenković ima ozbiljan problem, Marić nije dovršio jedan delikatan posao... Izbori? Plenković bi izašao s anonimcima'

Image
Foto: Pixsell

Ivan Rimac kaže kako Marić odlazi u trenutku kada uvodimo euro te kako će Plenković imati ozbiljnih problema jer je tu još niz problema koje je Marić rješavao

6.7.2022.
10:54
Pixsell
VOYO logo

Politički analitičar Ivan Rimac, profesor Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, komentirao je za Net.hr ostavku ministra financija Zdravka Marića koja je iznenadila javnost.

Image
PRODUŽENI VIKEND /

Marić odlazi usred afere koju je otkrio Net.hr: Luksuzni hotel koji dobiva povlaštene kredite dao mu je popust od čak 25 tisuća kuna

Image
PRODUŽENI VIKEND /

Marić odlazi usred afere koju je otkrio Net.hr: Luksuzni hotel koji dobiva povlaštene kredite dao mu je popust od čak 25 tisuća kuna

"Ne bih spekulirao o razlozima njegove ostavke, međutim činjenica je da Vlada ima ozbiljan problem. S jedne strane, on je bio najpopularniji ministar, što sada ruši i popularnost same Vlade i premijera. Plenković je mnogo poslova koje je morao raditi prenosio na ministra Marića. S druge strane, nalazimo se u vrlo turbulentnim vremenima. Rat u Ukrajini je nametnuo ne samo financijske nesigurnosti, koje vidimo kroz inflaciju, nego i potrebu za restrukturiranjem barem energetskog sektora, ako ne drugih grana gospodarstva. Bez ministra financija koji je vrlo operativan - jer koga god sada dovedete, taj neko vrijeme neće pohvatati sve konce u resoru - Vlada će teško funkcionirati", kazao je Rimac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Marić odlazi u najdelikatnijem trenutku

On ističe da Marić odlazi dok je Hrvatska u fazi jednog nedovršenog posla - promjene nacionalne valute u euro.

"Taj posao treba dovršiti i taj posao zahtijeva ne samo promjenu novčanica, nego i kontrolu da unutar te promjene ne bi došlo do rastuće inflacije i da se konverzija ne bi pretvorila u svojevrsni krah vrijednosti novca. Još jedan, možda manje vidljiv problem, jest i pitanje dosadašnje politike Vlade u pogledu očuvanja gospodarske aktivnosti. Vlada je od pandemije naovamo, s potresom i inflacijom, imala strategiju selektivnog pomaganja onim gospodarskim subjektima koji su najglasniji u iskazivanju da ih promijenjeni uvjeti poslovanja vode u stečaj. Sada, s općom inflacijom, svi postaju tražitelji financijskih injekcija, i to se više ne da kontrolirati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, stvoreno je očekivanje da bi Vlada i dalje mogla upravljati svojim transferima gospodarskim subjektima. Time se odmičemo od logike tržišnog gospodarstva i ulazimo u potpunu kontrolu Vlade nad time tko preživljava, a tko ne. Tu politiku, koju sada stubokom treba promijeniti, ministar financija je rješavao s ministrom gospodarstva. A sada, s odlaskom ministra Marića, imat ćemo novog čovjeka (Marka Primorca, nap.a.) koji, bez obzira na svu svoju stručnost, treba barem nekoliko mjeseci da pohvata sve konce u svome resoru", rekao je Rimac.

'Stanje financija tek sada će postati problem'

Marić je svoju ostavku dao naslutiti još polovicom lipnja nakon jedne konferencije za novinare, a sinoć, nakon što je to učinio, iz Vlade je smjesta objavljeno ime novog kandidata za upražnjeno mjesto. Rimca smo pitali jesu li u Vladi znali za Marićevu odluku i unaprijed mu pripremili nasljednika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da je tome tako, onda bi on (Primorac) već neko vrijeme sjedio u Ministarstvu financija, uhodavao se i pratio sve poteze Vlade. Marić očito neće ovoga ljeta više biti tema, osim ako negdje ne iscure razlozi njegova odlaska. Međutim, stanje financija tek sada će postati ozbiljan tema", smatra.

Oporba je na Marićevu ostavku očekivano reagirala zahtjevom za raspisivanjem izvanrednih izbora budući da premijer ostaje bez najpopularnijeg ministra i vjerojatno najčvršće karike u Vladi. Rimac smatra da se na izvanredne izbore neće ići.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U ovom trenutku premijer Plenković sigurno neće pustiti uzde iz ruku, barem što se tiče kontrole većine u Saboru. A bez toga ne možemo očekivati da bi se upustio u izbore. To mu u ovom trenutku pogotovo ne bi odgovaralo, jer gubi ministra s dobrim rejtingom u javnosti. Da sada raspiše izbore, izašao bi na njih praktički s listom političkih anonimaca, odnosno onih koji su tek odnedavno politički vidljivi javnosti i medijima. Tu je grešku sam Plenković nekoliko puta već napravio. Recimo, na lokalnim izborima u Splitu gdje je uvodio kandidate koje prethodno nije dovoljno predstavio javnosti", zaključio je Rimac.

Sve vijesti i reakcije oko ostavke ministra Marića pratite OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo