POLICIJA UPALA U MINISTARSTVO GRADITELJSTVA! / Uhićen je Josip Bienenfeld? 'Znam ga godinama, ali očito ne znate uvijek sve do kraja'

Image
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Tijekom poslijepodneva pretraženi su uredi u zgradi Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja u Zagrebu

16.4.2019.
19:41
Luka Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

PNUSKOK je u utorak po nalogu USKOK-a pretražio više prostorija i stanova u Zagrebu i Splitu, a sve u sklopu zajedničke antikorupcijske akcije. Tijekom poslijepodneva pretraženi su i uredi u zgradi Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja u Zagrebu.

Prema neslužbenim informacijama novinarke Telegrama Ane Raić Knežević, u Ministarstvu graditeljstva privedene su četiri osobe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako neslužbeno doznaje Jutarnji, zbog primanja mita u prostorijama Ministarstva još u ponedjeljak navečer uhićen je Josip Bienenfeld, načelnik sektora za pravne poslove u Ministarstvu. Navodno ga se tereti za primanje mita od nekoliko privatnih osoba s područja Dalmacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Štromar: Zbog same istrage dalje ne mogu ništa reći

Ministar graditeljstva i potpredsjednik Vlade Predrag Štromar za Jutarnji potvrđuje da je jutros provedena policijska akcija, ali ni on sam ne zna u kojem je svojstvu zaposlenik ni za što ga se tereti.

"Djelatnici PNUSKOK-a imali su jutros aktivnosti u Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja, a zbog same istrage dalje ne mogu ništa reći", rekao je Štromar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mrak Taritaš: Znam ga godinama, ali očito ne znate uvijek sve do kraja

I bivša ministrica graditeljstva Anka Mrak-Taritaš, koja je također dugo godina surađivala s Bienenfeldom, a zajednički su s još nekim kolegama 2012. radili i na priručniku o prostornom uređenju, gradnji i legalizaciji, kaže kako joj je ova vijest veliko iznenađenje.

"Znam ga godinama kao kolegu, ali očito ne znate uvijek sve do kraja. Zaprepaštena sam jer je riječ o čovjeku koji je radio na svim bitnim izmjenama zakona svih ovih godina. Vidjela sam ga prošli tjedan u Saboru jer je on bio autor svih zakonskih rješenja, pa i ovih zadnjih Zakona o gradnji i Zakona o prostornom uređenju. Bio je jedan od najviše pozicioniranih pravnika u Ministarstvu. Još od 1994. radi u Ministarstvu, a prije toga je u Gradu Zagrebu radio imovinsko-pravne poslove", kaže Mrak-Taritaš za Jutarnji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uhlir: Tražili su pristup uredu Josipa Bienenfelda

Državni tajnik Željko Uhlir za RTL Danas je poručio da još ne zna o čemu se radi niti je li itko uhićen.

"Nemamo previše saznanja zato što se istraga provodi. Ne znamo niti za što se tereti našeg službenika, nego samo da su bili predstavnici organa istrage kod nas. Tražili su pristup njegovim prostorijama i ništa više od toga stvarno ne znamo. Ne mogu vam reći koju dokumentaciju su tražili. Bio je jedan od naših kolega kao svjedok u slučaju pregleda prostorije i ništa osim toga ne znamo. Niti što su tražili, niti zbog čega su došli, u kojem statusu je on, ništa ne znamo", rekao je Uhlir.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako doznaje RTL Danas, istražitelji su tražili službenike da ih odvedu do službenih prostorija, točnije do ureda u kojem se nalazi inače načelnik sektora za pravne poslove, Josip Bienenfeld. S tog mjesta uzeli su određenu dokumentaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Ministarstva je za N1 televiziju potvrđeno da su službenici USKOK-a još u jutarnjim satima stigli i tražili dokumentaciju koju su im službenici Ministarstva ustupili. Znaju sa sigurnošću da je jedan njihov službenik priveden. Naglašavaju da će i dalje surađivati s USKOK-om.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo