'nagrada kolegi' / Policija o slučaju imotskog policajca: 'Odgovorni su sve pokušali zataškati, bahatog zamjenika treba smijeniti!'

Image
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

'Ono što nas brine je činjenica je da se navedeni rukovoditelj ističe kao ugledni član određene policijske udruge'

11.5.2017.
8:59
Davor Puklavec/PIXSELL
VOYO logo

U utorak smo pisali o slučaju policajca iz Imotskog, Ivanu Vladiću koji je podnio prijavu protiv svog nadređenog Ante Đuke, pomoćnika načelnika u imotskoj policiji zadužen za zaštitu granice koji je prijetio Vladiću da izbriše kaznu uhvaćenom prijestupniku.

No, Vladić je, unatoč prijetnjama nadređenog ipak napisao prekršajnu prijavu protiv Prološčanina te ga isključio iz prometa. Potom je Đukine prijetnje prijavio načelniku Policijske postaje Imotski Zvonku Bubalu, a njegova prijava proslijeđena je Policijskoj upravi splitsko-dalmatinskoj u Splitu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uslijed cijele situacije se oglasio Sindikat policijskih službenika čije priopćenje prenosimo u cijelosti:

"Policijski službenik je, bez obzira na prijetnje nadređenog rukovoditelja, postupio u potpunosti sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama i Zakonu o policijskim poslovima i ovlastima i građanina procesuirao, a sukladno Zakonu od državnim službenicima naređenog rukovoditelja prijavio svom neposrednom rukovoditelju Zvonku Bubalu, načelniku Policijske postaje Imotski o čemu je obaviješten i Operativno-komunikacijski centar policije PU splitsko-dalmatinske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obzirom na sve navedeno i na skrivanje događaja od javnosti, jer po navodima Slobodne Dalmacije o ovom događaju nije obaviještena javnost na redovitom biltenu PU splitsko-dalmatinske zato što si je netko od odgovornih osoba dao za pravo da prosudi da ova informacija nije od nekog sigurnosnog značenja iako o cijelom događaju bruji cijeli MUP, možemo samo izvesti zaključak da se rukovoditelje mora i treba slušati bez obzira bile njihove zapovijedi zakonite ili ne, a kada ih se i prijavi učinit će se sve da se događaj zataška i da oni prođu nekažnjeno.

Ono što nas brine je činjenica koju navodi Slobodna Dalmacija, a ta je da se navedeni rukovoditelj ističe kao ugledni član određene policijske udruge i da je postavljen za vršitelja dužnosti voditelja Tranzitnog prihvatnog centra za strance Trilj iako natječaj još nije objavljen i centar nije u funkciji, pa se s razlogom pitamo da li se određena policijska udruga bavi kadrovskim poslovima, jer bi se dalo zaključiti da su mnogi članovi i dužnosnici te udruge ujedno i rukovoditelju u policiji na nivou cijele države.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako je tako molimo MUP da prilikom natječaja u uvjetima natječaja propiše obvezno članstvo u toj udruzi kako bi i drugi policijski službenici koji se javljaju na natječaj imali iste šanse prilikom imenovanja na rukovodeće funkcije u policiji.

Poštovani državni tajniče, gospodine Kopal, kakvu to poruku javnosti policija šalje s ovakvim postupanjem i skrivanjem događaja, stoga kao sindikat pitamo Vas sljedeće:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zar rukovoditelji svojim primjerom ne bi trebali biti uzor kako policijskim službenicima tako i građanima i što su nadležne službe poduzele u konkretnom slučaju tj. da li je rukovoditelj udaljen s dužnosti jer je evidentno svojim ponašanjem teško naštetio ugledu policije i počinio kazneno djelo i koji su daljnji postupci naspram njega?

Ima li javnost potrebu znati za ovaj događaj i tko je ta odgovorna osoba u PU splitsko-dalmatinskoj koja si je dala za pravo ovaj događaj prešutjeti na redovnom izvještavanju javnosti kvalificirajući ga da nije od nekog sigurnosnog značenja?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da li policijski službenici trebaju postupati sukladno zakonu i pravilima struke ili kako im to nalažu njihovi rukovoditelji, bez obzira da li su te zapovijedi zakonite ili ne, koliko brzo i kako nadležne službe i u njima odgovorni pojedinci postupaju prema takvim rukovodećim policijskim službenicima te kakva je ovo poruka policijskim službenicima u sličnim situacijama, kao i građanima?

Poštovani Državni tajniče, očekujemo od Službe za unutarnju kontrolu MUP-a da inspicira ovaj slučaj, a od glavnog ravnatelja policije da nakon inspiciranja slučaja pokrene disciplinske postupke protiv odgovornih rukovoditelja navedene Policijske uprave, a policijskog službenika koji je savjesno i odgovorno obavio svoj posao pohvali za hrabrost i nagradi."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo