oprezno s božičnim darovima / Police hrvatskih trgovina pune su opasnih igračaka s kancerogenim spojevima!

Među mnoštvom igračaka na policama hrvatskih trgovina pronašli smo i one opasne po život vaše djece. Laboratorijskim testiranjem u njima smo pronašli kancerogene spojeve koji uzrokuju rak jetara i bubrega. Naše istraživanje pokrenulo je lavinu

20.11.2015.
18:23
VOYO logo

Bebe najviše vole igračke poput zveckalica, djevojčice lutke, a dječaci super heroje. No u potrazi za idealnom igračkom na policama jednog od kineskih dućana, naišli smo na sumnjivu lutku.

Plastika nam je odmah privukla pozornost pa smo lutku odlučili testirati. I to u laboratoriju nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr Andrija Štampar. Rezultati su bili šokantni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi smo pronašli dijetel heksoftalat koji je jedan od najtoksičnijih ftalata koji je zabranjen u svim kategorijama dječijih igračaka, a pronašli smo ga u količini od 1,64 posto, a dozvoljeno je 0,1 posto. Dugotrajno taloženje u pojedinim organima može uzrokovati rak jetre i bubrega, a u manjim koncentratima su opasni kao alergeni i povezuju se s astmom", upozorila je Lidija barušić, Nastavni zavod za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar.

Stoga ni ne čude zabrinjavajuće brojke da gotovo svako drugo dijete u svijetu ima neku vrstu alergije. Osim što smrde, opasne boje i plastika od kojih su sastavljene neke igračke, mogu uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme. Čini se da je sve više ljudi svjesno ove činjenice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Samo prošle godine svjetska ekološka organizacija povukla je s tržišta preko 2500 igračaka i to sve zbog njihove štetnosti. Čak 28% opasnih neprehrambenih proizvoda na tržištu su igračke, a 64% ih je proizvedeno u Kini. Baš kao i lutka koju smo izdvojili slučajnim odabirom.

"Mi smo kao institucija dužni obavjestiti nadležne insitutcije da smo pronašli igračku koja je na tržištu zdravstveno neispravna. Moraju djelovati službeno uzrokovati da bi se uzorak povukao s tržišta", dodaje Barišić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slova C i E na deklaraciji trebala bi značiti da je lutka proizvedena u skladu sa zakonskim uvjetima. No imala ih je i spomenuta neispravna lutka. Stoga stručnjaci savjetuju na koje načine prije same uporabe možete provjeriti ispravnost nekih od igračaka.

"Uzmete uteg težine 1kg, igračka se poklopi ili baci s visine od 85 centimetara pet puta o tvdru površinu. Punila ne  smiju imati dijelove koja ako se igračka pokida dijete može progutati. Ti šavovi se ispituju pod određenom silom vučenja", objasnila je Barišić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ostale igračke koje smo donijeli na analizu prošle su testiranje, te nisu opasne za zdravlje djece. No što je s onima koje se još uvijek skrivaju na policama hrvatskih dućana? Stižu blagdani, igračke će nam svima biti na popisu darova. Pri kupovini dobro izoštrite sva čula. 

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo