mirogoj / Pokušao zaraditi na grobnom mjestu. Stručnjaci tvrde: Grob se službeno i ne može prodati

Da i smrt papreno košta uvjerili su se svi koji su ostali bez bližnjih, pa je priliku za zaradom na prevaru tu vidio i jedan 37-godišnjak...

2.11.2022.
20:30
VOYO logo

Pokušao je zaraditi na grobnom mjestu koje se nalazi u elitnom dijelu Mirogoja, nedaleko od arkada – no planove mu je pomrsila policija.

"Možda bi priča i duže bila skrivena da nije gospodin, živući pokojnik, došao u Upravu groblja nešto riješiti oko svog grobnog mjesta i tada je došlo do informacije da je on živući pokojnik, odnosno da je netko drugi vlasnik prava na grobno mjesto", kazala je glasnogovornica PU zagrebačke Marija Goatti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije ovo prvi takav slučaj, kažu u policiji. Grobna mjesta postala su sve skuplja i sve traženija, a vara se na isti način kao i s nekretninama.

Image
PU zagrebačka /

Lažirao ugovor da je vlasnik groba na Mirogoju i prodao ga za pola milijuna kuna

Image
PU zagrebačka /

Lažirao ugovor da je vlasnik groba na Mirogoju i prodao ga za pola milijuna kuna

"To vam je kao slučaj da netko temeljem falsificirane osobne iskaznice dođe kod javnog bilježnika, predstavi se kao prodavatelj i ovjeri kupoprodajni ugovor – javni bilježnik neće ulaziti u valjanost osobne iskaznice i tu će doći do pravnog posla, i može doći do prijenosa sredstava. Takvih slučajeva u praksi ima", govori odvjetnica Vladimira Hebrang.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prevarant je u upravu groblja došao s krivotvorenim ugovorima i dokumentima - i uspio se upisati. Iz Zagrebačkih groblja nisu željeli pred kamere, iako im ovo nije prvi takav slučaj. Direktor groblja u Šibeniku kaže nam da nisu imali takvih situacija, no objašnjava kako se prevarante lako može otkriti.

"U tom procesu naviše može zakazati uprava groblja ukoliko nema unificiranu pravnu proceduru i stajalište o samom postupanju u takvim okolnostima. Uprava groblja je ovdje support između prodavatelja i kupca, onoga koja ustupa i onoga tko prodaje grobno mjesto", govori direktor Joško Vuković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jer, kada jednom dođe do plaćanja, jako teško je vratiti novac.

"To su ljudi koji unaprijed imaju smišljen plan i često se zna dogoditi da su to samo figure, a u pozadini priče je netko drugi kome idu ta sredstva", kaže odvjetnica Hebrang.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grob se službeno i ne može prodati, objašnjavaju stručnjaci – jedino što je moguće jest sklopiti ugovor o ustupanju prava na korištenje grobnoga mjesta.

"Vlasnik ste jedino nadgrobnog spomenika i uređenja na grobu – ogradica i tako dalje, jer pravo korištenja grobnog mjesta podrazumijeva pravo raspolaganja, pravo ukopa i pravo uređenja nadgrobnog spomenika", rekao je javni bilježnik Mladen Ježek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A da nešto nije kako treba, najprije se može vidjeti po uplatnicama.

"Tko je tu normalan da bi plaćao i dalje svoju grobnu naknadu ako je grobnicu prodao, odnosno ustupio pravo korištenja drugome", objašnjava Vuković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijeli slučaj sada je na sudu, a 37-godišnjaku prijeti i do 8 godina zatvora.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo