Rijeka slavi svoga zaštitnika, Svetog Vida. U moru manifestacija Riječane i njihove goste posebno je oduševila već tradicionalna gastro-fešta na Korzu. Tisuće ljudi uživalo je u lignjama s palentom i štrudlama od trešanja dugoj čak 60 metara. A nakon zajedničkog besplatnog doručka, zapjevalo se uz klapsku pjesmu.
Dugačak red i čekanje nikoga nisu ljutili. Riječani su navikli da se u dane slavlja gradskoga zaštitnika za besplatan obrok mora malo strpiti. Lignje koje su se krčkale dva sata vrijedilo je, kažu, čekati.
„Lignje su super, mekane, sočne, puno začina ima, palenta je odlična", rekla je riječanka Ana.
Kuhari jednog uglednog riječkog hotela s pripremom doručka na otvorenome započeli su u sedam ujutro.
„Tu vam je oko 3000 porcija lignji na mornarski, sa palentom, tu je 300 kila lignji, palente 100 kila, kapule, češnjaka, pelati, vina, maslinovog ulja, bez tega se ne more", govori za RTL Danas Mirjana, šefica kuhinje.
Za kulinarsko umijeće stižu samo pohvale!
„Lijep doručak na Korzu, na otvorenom, to je nešto idealno“, kaže riječanin Mato
Nakon slanog, najbolje sjeda slatko. Štrudlu od trešanja dugu čak 60 metara troje slastičara pripremalo je tri dana, koja je sudeći po tome kako je brzo nestala, bila odlična.
Nakon gastro poslastice, uslijedila je ona glazbena. Klapska
pjesma u trenu je privukla publiku…
I to nije kraj, višednevno slavlje Svetog Vida nastavlja se i sutra.