POGLEDAJTE KAKO IZGLEDAJU NOVI STANOVI POS-A: / Objavljeno je kada kreće prikupljanje zahtjeva za davanje u najam

Image

'Nakon usvajanja navedene Odluke, pokrenut će se objavljivanje Javnog poziva za prikupljanje zahtjeva za davanje stanova u najam s mogućnošću kupnje'

28.1.2021.
11:57
VOYO logo

Novoizgrađeni POS stanovi u Mokošici prvi su koji će se dodijeliti po tzv. modelu "Dubrovačke stanogradnje", a ekipa Dubrovačkog dnevnika zavirila je u prostorije stanova. Kako su prvi u Hrvatskoj koji će se dodijeliti na takav način, čini se da se ništa ne propušta slučaju, stoga su od Grada Dubrovnika zatražena mišljenja od nadležnih ministarstava oko cijene najma i kupoprodajne cijene.

Image

"Upravo zbog navedene financijske komponente Odluke, a budući je ovo prvi ovakav model u Republici Hrvatskoj održan je radni sastanak u Ministarstvu financija na temu Odluke s posebnim osvrtom na pitanje cijene najma i kupoprodajne cijene te su na temelju zaključaka s istog upućeni dopisi Ministarstvu financija, Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike kojima se traži suglasnost opcionalno mišljenje na predloženi model stambenog zbrinjavanja, odnosno njegovu financijsku komponentu", odgovorili su iz Grada Dubrovnika na upit Dubrovačkog dnevnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
OBJAVLJENI KRITERIJI ZA DODJELU POS-OVIH STANOVA: /

'Ne budimo nemoralni šup*i koji će ga uzeti, iako nam ne treba'

Image
OBJAVLJENI KRITERIJI ZA DODJELU POS-OVIH STANOVA: /

'Ne budimo nemoralni šup*i koji će ga uzeti, iako nam ne treba'

Odluka najkasnije za mjesec i pol dana

Nakon pribavljanja potrebnog mišljenja, konačna verzija Odluke dostavit će se Gradskom vijeću na raspravu i usvajanje, što bi se, prema neslužbenim informacijama s kojima raspolaže Dubrovački dnevnik, moglo dogoditi najkasnije kroz mjesec i pol dana, kada bi se trebale održati tri sjednice Gradskog vijeća. Na nekoj od njih bi se trebalo raspravljati i odlučivati o samom Prijedlogu Odluke. A onda slijedi daljnja procedura, dakle raspisivanje samog natječaja za dodjelu POS stanova.

Image

"Nakon usvajanja navedene Odluke, pokrenut će se objavljivanje Javnog poziva za prikupljanje zahtjeva za davanje stanova u najam s mogućnošću kupnje. Javni poziv će se objaviti u tjednom listu Grada Dubrovnika i na službenim stranicama Grada Dubrovnika s točno određenim podacima o stanovima koji se daju u najam s mogućnošću kupnje kao uvjetima, mjerilima i postupcima za određivanje reda prvenstva", odgovorili su iz Grada Dubrovnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koji su kriteriji?

Inače, kriteriji su prošli savjetovanje s javnošću, a o njima se raspravljalo i na sjednici Gradskog vijeća. Neki od uvjeta su da podnositelj u trenutku raspisivanja javnog poziva nema više od 45 godina, da ni on ni članovi obitelji nemaju riješeno stambeno pitanje, da stanuju kao podstanari, da ne koriste gradski stan, da nemaju u vlasništvu ili suvlasništvu građevinsko zemljište, kao ni poljoprivredno veće od jednog hektara, da nemaju poslovni prostor te da nisu oslobođeni plaćanja komunalnog doprinosa.

Image

Između ostalog, stoji i to kako je važno da pokretnine te novčana sredstva i vrijednosni papiri podnositelja zahtjeva te članova njegove obitelji ne prelaze ukupnu vrijednost veću od pola milijuna kuna. Također, jedan od uvjeta je i taj da podnositelj zahtjeva i članovi obitelji u posljednjih 15 godina nisu prodali ili darovali nekretnine u svom vlasništvu i suvlasništvu odnosno da se na neki drugi način nisu odrekli nasljedstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dva vijećnika na radnom sastanku

Iz Grada Dubrovnika su odgovorili kako je održan i radni sastanak na koji su bili pozvani svi vijećnici, a kojem su se odazvali jedino Jadran Barač i Nikša Selmani. "Njihove primjedbe odnosile su se na sam model stambenog zbrinjavanja te mogućnost apliciranja mladih i mladih obitelji koji žive s roditeljima. S obzirom na to da predloženi model od strane Selmanija i Barača nije model koji se razrađuje u predmetnoj Odluci, o istome se nije dalje razgovaralo. Na navedenom sastanku predstavnici Grada Dubrovnika istaknuli su kako je prvobitna namjera Grada Dubrovnika, prilikom izrade Odluke, bila omogućavanje apliciranja i mladima i mladim obiteljima koje žive s roditeljima.

Image

Međutim, nakon brojnih odredbi kojima se nastojala definirati predmetna materija, došlo se do zaključka kako u konkretnim slučajevima postoji velika mogućnost manipulacije. Stoga je, s ciljem transparentnosti i što manje mogućnosti manipulacije, omogućeno apliciranje isključivo osobama koje imaju dokaziv status najmoprimca/podstanara pod uvjetima predviđenim Odlukom", odgovorili su iz Grada Dubrovnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Inače, objavljivanje javnog poziva i utvrđivanje liste prvenstva trebao bi pratiti sam završetak radova na stanovima. Radovi u samim zgradama su uglavnom završeni, a u tijeku su završna ispitivanja i montaže te čišćenja. Prijavljen je tehnički pregled zgrada. Također, u tijeku su i radovi na cesti između zgrada sa svom pripadajućom infrastrukturom, čiji je investitor Grad Dubrovnik. Na gradilištu se izvode gabionski zidovi, nogostupi, rubnjaci i priprema za asfaltiranje na dijelu ceste. Tehnički pregled ceste se očekuje za oko mjesec dana, a potom i ishođenje Uporabne dozvole, prvo za cestu, a potom i za zgrade.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo