Pogledajte kako bura diže krovove, otkida dimnjake...

'Krovovi doslovce lete s kuća, bura otkida i dimnjake, uništeni su deseci automobila zbog cigle koju nosi bura. Opasno je i kretati se po mjestu...

7.2.2012.
19:13
VOYO logo

Iako se u srijedu vrijeme u Senju i okolici postepeno počelo smirivati (iako je zbog na mahove jakog vjetra zabranjen promet na Jadranskoj magistrali od Bakra do Senja), stanje u utorak je bilo zaista dramatično. Bura je kidala krovove s kuća, cigle s polomljenih dimnjaka padale su po automobilima... Svake minute na podvelebitskom području raste materijalna šteta na mnogim objektima, no stradalih nema.

Policija je izvijestila da je jedan neoprezni Španjolac krenuo prema Karlobagu Jadranskom magistralom. Udar bure prevrnuo je njegov šleper estonskih registarskih oznaka, iako mu je bilo zabranjeno prometovanje tom dionicom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne pamte ovakvu buru

Zbog udara bure, koja je cijeli utorak na području Karlobaga i Senja puhala i do 140 kilometara na sat, život je bio paraliziran. Žitelj Karlobaga Ivan Jurišić u utorak zbog zatvorenih cesta nije stigao na posao u Gospić.

http://www.youtube-nocookie.com/v/X7gKE6m-3RY?version=3&hl=en_US

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovdje je kao u Sibiru, bura ne popušta. Uvjeti su loši već danima, a moji roditelji koji su u Karlobagu od 60-ih ne pamte ovakvo vrijeme", kazao je Ivan.

Opisao je kako su krovovi doslovce letjeli s kuća, bura je otkidala i dimnjake, uništeni su deseci automobila zbog cigle koju je nosila bura. Opasno je bilo i kretati se po mjestu jer je i na čovjeka moglo nešto pasti i ozlijediti ga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi srećom imamo vode i struje, no kod svih susjeda voda je zamrzla pa dolaze kod nas. Promet je zatvoren pa u dućanu ponekad ima kruha, no mi svoj pečemo kod kuće", objasnio je Ivan.

Karlobag odsječen

Zaledilo se i kupalište zbog neprestanih udara valova na rivu, prizori su katastrofalni. Načelnik općine Karlobag Ivica Tomljenović objašnjava da u svojih 56 godina života ne pamti takvu zimu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Najgore je jer smo odsječeni. Magistrala je zatvorena zbog bure, a cesta do Gospića zbog snijega. Opasno je kretati se ikamo, krovovi lete, bura čupa vrata i dimnjake, kamenje kotrlja po cesti. Nadamo se smirivanju pa ćemo tek kad se izađe na teren vidjeti kolika je šteta", objasnio je Tomljenović. Za srijedu je sazvana sjednica na kojoj će se odlučiti hoće li se od župana ličko-senjskog tražiti proglašenje izvanredne situacije.

Promet blokiran kamionima

Isto govori i gradonačelnik Senja Darko Nekić koji se sastaje s Državnom upravom za zaštitu i spašavanje. I u Senju je bura čupala krovove, dimnjake i grede, razbijeni su mnogi automobili. Slova imena jednog supermarketa otrgnula su se i porazbijala aute. Iščupan je i krov tvornice Trikotaža.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ulice u kojima je zabranjeno prometovanje zablokirali smo kamionima, napravili barikade, jer znakove nosi bura. Preko radija upozoravamo stanovnike koja su mjesta najopasnija i da ne izlaze iz domova ako ne trebaju", kazao je Nekić, koji kaže da bura za Senj nije ništa izvanredno, ali situacija nije ni uobičajena.

Opskrba hranom za sada nije upitna, najgore je u Jablancu, no potrebe za dodatnim intervencijama nema. Na terenu su ponajviše vatrogasci, ali i hitne službe za pomoć starijim bolesnim osobama. Neumorni su i komunalci, kao i zimska služba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kolika je materijalna šteta na podvelebitskom području za sada je nemoguće govoriti. Svi se nadaju smirivanju vremena, popravku štete na dalekovodima i dolasku struje u tamošnje zaseoke i naravno smirivanju orkanske bure. Bez električne energije su u sriejdu još uvijek naselja Podvelebitskog primorja Cesarica, Ribarica, Barić Draga, Devčić Draga i Lukovo.

specijal-201012070191004-Vrijeme

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo