pobuna zbog smeća / Podzemni spremnici u centru besplatni, ostali svoje bokseve moraju platiti: 'To je diskriminacija'

Image

Odvjetnica Višnja Drenški Lasan kaže da svi plaćaju prirez pa bi morali biti u istom položaju

3.9.2022.
8:08
VOYO logo

Kada se cijeli Zagreb prikaže kao na dlanu, sve zgrade i četvrti izgledaju jednako. No u stvarnoj veličini, građani tvrde, nisu svi jednaki. Pa tako Grad Zagreb u strogom centru financira podzemne spremnike, a primjerice na Borongaju - ili će sami platiti bokseve za kontejnere, ili ih nagurati čovjeku ispod prozora.

Darko Bobić pokazuje: "Tu mi je kuhinja, ne. Sve to što bi bilo, mirisi iz toga sve nam ide u kuhinju, da ja ne smijem prozore otvoriti." Smetlarnike unutar zgrade nemaju, a traže, bokseve neka plati Grad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Marinko Blažeković, koordinator predstavnika suvlasnika, govori: "Mi, ne da nećemo kupovati bokseve, mi zakonski ne smijemo kupovati bokseve. Davatelj usluge, jedinica lokalne samouprave su dužni osigurati uvjete za pojedinačan pristup svakom korisniku usluge."

Darko Bobić komentira: "Ima tu ljudi koji jedva žive, kraj s krajem spajaju. Tko će odvojiti povećavanje pričuve i takve stvari. Nema šanse."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pa dvostruke standarde gradonačelnik Tomislav Tomašević objašnjava: "U centru grada plaćaju i veću komunalnu naknadu, plaćaju i spomeničku rentu, plaćaju i sve što rade, adaptaciju bilo kakvu na svojim objektima i zgradama moraju dobiti konzervatorske uvjete. Iz perspektive pravednosti to funkcionira".

Image
diskriminatorna odluka /

Suludi plan zagrebačke vlasti? 'Prvo ćemo sami platiti skupe spremnike za otpad, a onda će ih Grad zamijeniti'

Image
diskriminatorna odluka /

Suludi plan zagrebačke vlasti? 'Prvo ćemo sami platiti skupe spremnike za otpad, a onda će ih Grad zamijeniti'

Pa će stanari centra dug otplatiti i tako što će s vrećicama smeća do najbližih spremnika hodati i nekoliko stotina metara. I oni skeptični oko svega. "Krasan smrdočinuk gdje turisti prolaze svakodnevno, a za ta spremišta isto ne znam kako će bit", kaže sugrađanin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pravnici pojašnjavaju, prema definiciji, ovo izgleda kao diskriminacija. Odvjetnica Višnja Drenški Lasan govori: "S obzirom na to da svi stanovnici Grada Zagreba plaćaju i taj lokalni prirez koji direktno odlazi u proračun Grada Zagreba, morali bi biti u istoj situaciji. Ako grad nekome, tko živi u centru grada, gradi spremnik onda bi trebao sagraditi i nekome tko živi u Kozari boku i nekome tko živi na Črnomercu."

Dok se lome koplja tko će što platiti, iz sjene još jedna skupina građana brine kako će im život izgledati kada glavni grad više neće biti kantograd.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Igra sudbine
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo