PODUZETNICI PRONAŠLI NOVU NIŠU NA TRŽIŠTU: /

Cvjeta posao s elitnim proizvodom zabranjenim za mlađe od 18 godina

Image
11.3.2017.
14:46
VOYO logo

Uvođenje instituta male destilerije, Pravilnik o trošarinama, nova organizacija uzgajivača autohtonih zavičajnih sorti, perspektive poljoprivredne zadruge, primjeri modernizacije prerade, održivost zavičajnih sorti, ekološka proizvodnja, očuvanje kvalitete tradicijskih proizvoda, nužnost cjeloživotnog obrazovanja u voćarstvu te mogućnosti osiguravanja financijskih potpora za ruralni razvoj iz EU fondova, bile su samo neke od tema o kojima se raspravljalo na skupu pod nazivom 'Male destilerije, nova organizacija uzgajivača i prerađivača i razvoj u tradicijskom šljivarstvu', javlja Glas Slavonije.

Niže porezne stope za proizvođače 'elitnog alkohola'

Skup su zajednički organizirali Udruga proizvođača domaće šljivovice Slavonka Osijek i Općina Bizovac uz potporu Ministarstva poljoprivrede i pod pokroviteljstvom Rasadnika Milić iz Donjeg Miholjca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je u uvodu naglasio jedan od inicijatora stručnog skupa i čelnik Slavonke Stjepan Galović, uz kojeg je u uvodu govorio i Zdravko Adamović iz Carinske uprave, uvođenje instituta male destilerije u hrvatski trošarinski sustav prije svega je utemeljeno na usklađivanju struktura trošarina na alkohol i alkoholna pića, koji članicama dopušta primjenu snižene stope trošarina na etilni alkohol koji proizvode male destilerije, uz uvjete da snižene stope ne smiju biti niže od 50 posto standardne nacionalne stope trošarine te da se mogu primijeniti na poduzeća koja u komercijalne svrhe proizvode do deset hektolitara čistog alkohola godišnje i da ne proizvode prema licenciji.

Destilerije se otvaraju diljem Hrvatske

Otkako je 1. siječnja ove godine u nas uveden institut male destilerije, koja je odlična prigoda za razvoj prije svega ruralnih i slabo razvijenih područja, već je registrirano 20 takvih destilerija u Hrvatskoj, od čega šest na području Slavonije, šest na riječkom području, četiri u Zagrebu i četiri u Splitu. Nakon što se o tome na sličnim skupovima detaljnije informiraju i domaći proizvođači, očekuje se da će ta brojka kontinuirano rasti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S obzirom na definiciju male destilerije koja smije proizvesti do 10 hektolitara čistog alkohola godišnje, odnosno do 2500 litara rakije jakosti do 40 posto vol. u komercijalne svrhe, evidentno je da je riječ o proizvođačima koji zauzimaju tržišni prostor između malih proizvođača jakih alkoholnih pića koji ne mogu sudjelovati u komercijalnom prometu i velikih destilerija. Taj međuprostor stoga je posebno zanimljiv OPG-ovima, obrtima, zadrugama i manjim trgovačkim društvima te sličnim registriranim djelatnostima koje ciljaju na specifičan segment kupaca i čiji proizvod ima naglašeni lokalni i regionalni karakter.

Konkurentnije poslovanje

Uvođenje male destilerije omogućit će stoga njihovo konkurentnije poslovanje te uvelike pridonijeti održivosti poljoprivredne proizvodnje općenito, a osobito onih proizvođača koji, uz osnovnu poljoprivrednu i turističku djelatnost, proizvode ili imaju uvjete za proizvodnju jakih alkoholnih pića i njihovu komercijalizaciju.

Prema podacima iz registra trošarinskih obveznika, u RH posluju 394 proizvođača jakih alkoholnih pića u komercijalne svrhe, koji su u 2015. godini pojedinačno proizveli do 1000 litara apsolutnog alkohola, a ukupna količina proizvedenih jakih alkoholnih pića tih obveznika iznosila je 47.998 litara apsolutnog alkohola. Stoga ukupni iznos obračunane trošarine na tu količinu iznosi 2,543.953 kune. Uvođenje snižene stope trošarine od 50 posto standardne nacionalne trošarine za male destilerije s druge će pak strane imati za posljedicu smanjeni prihod državnog proračuna RH s osnova trošarine na alkohol u iznosu od 1.271.968 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo