izvlačio novac iz hgk / Podignuta optužnica protiv Vidoševića, USKOK traži da se mu se oduzme 39 milijuna kuna

Image
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Nakon provedene istrage Uskok je pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv Nadana Vidoševića i još osmero okrivljenika

1.7.2015.
15:01
Dalibor Urukalovic/PIXSELL
VOYO logo

Optužnicom koju je Uskok podigao protiv Nadana Vidoševića i još osam osoba zbog izvlačenja novca uglavnom iz Hrvatske gospodarske komore (HGK) predloženo je da se Vidoševiću oduzme imovinska korist u iznosu od 39 milijuna kuna.

Glasnogovornik zagrebačkog županijskog suda Krešimir Devčić u srijedu je rekao novinarima da je Uskok u odnosu na Vidoševića predložio tzv. prošireno oduzimanje imovinske korisiti u iznosu od čak 39 milijuna kuna, rukovodeći se pritom mišljenjem knjigovodstveno-financijskog vještaka koji je utvrdio da između njegovih zakonitih prihoda i imovine postoji znatan nesrazmjer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
USPON I PAD /

Nadan Vidošević - dugogodišnji čelnik HGK i političar prozivan u nizu afera

Image
USPON I PAD /

Nadan Vidošević - dugogodišnji čelnik HGK i političar prozivan u nizu afera

Također je stavljen prijedlog da se oduzme i određeni broj umjetnina, rekao je Devčić.

Vidoševića se tereti da je godinama potkradao HGK kojeg je s još osam osoba oštetio za oko 36 milijuna kuna. Bivšeg čelnika HGK-a Vidoševića i njegove suokrivljenike Uskok tereti za više kaznenih djela koja su navedena u šest točaka optužnice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz Vidoševića, optužnicom su obuhvaćeni i njegovi najbliži suradnici iz Komore - Zdenka Peternel i Josipa Miladinov, marketinški stručnjak Davor Komerički, vlasnik tvrtki preko kojih se izvlačio novac Igor Premilovac, Vidoševićeva savjetnica za nekretnine Vesna Rodić, stručna suradnica za financije i računovodstvo HGK J. M., trgovkinja umjetninama Jasna Marković Grubić i tadašnja članica Nadzornog odbora Kraša Jadranka Ivčić.

"Radi se o kaznenim djelima udruživanja za počinjenje kaznenih djela pri čemu je Vidošević označen kao organizator i više kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti", rekao je Devčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pojasnio je kako prema proceduri, nakon podizanja optužnice treba odrediti predsjednika optužnog vijeća koje će u konačnici odlučivati o osnovanosti optužnice. Predsjednik optužnog vijeća dostavlja optužnice okrivljenicima i njihovima braniteljima koji imaju pravo odgovora u roku od osam dana nakon čega se zakazuje sjednica optužnog vijeća.

Sjednica optužnog vijeća, koje može potvrditi ili odbaciti optužnicu, ali je i vratiti Uskoku na doradu može se očekivati početkom jeseni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vidoševićev odvjetnik Dražen Delač izjavio je Hini kako je obrana spremna poricati navode iz optužnice. "Bilo je logično očekivati da će u jednom takvom predmetu nakon duge istrage i nekoliko proširenja biti podignuta optužnica", kazao je odvjetnik. Dodao je, kako je Uskok od djela optužbi odustao tijekom istrage pa će u tom smislu tek vidjeti na koji je način postavljena optužnica.

Slučaj se počeo otkrivati 2013., uhićenjem Zdenke Peternel

Istragu u HGK nazvanu afera Remorker najprije je započelo zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo, da bi ju nakon povećanja broja osumnjičenih preuzeo Uskok. Ime Remorker afera je dobila po češkoj tvrtki ključnog svjedoka Igora Premilovca, koji je priznao da je fiktivnim ugovorima dizao novac, a zatim ga 'opranog' u gotovini vraćao u Hrvatsku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijeli se slučaj počeo otkrivati nakon uhićenja Vidoševićeve suradnice Zdenke Peternel u listopadu 2013. uz koju je zbog izvlačenja 36 milijuna kuna iz Komore pritvoren i Davor Komerički, marketinški stručnjak pušten iz Remetinca nakon dopune iskaza u kojem je s Remorkerom povezao upravo dugogodišnjeg čelnika Komore.

Zajedno s Vidoševićem, nakon čijeg je uhićenja javnost doznala za njegovu bogatu umjetničku zbirku, navodno najvrjedniju na Balkanu, sredinom studenoga 2013. pritvorena je i bivša voditeljica HGK-ove Službe za financijsko-računovodstvene poslove Josipa Mladinov, a slučaj se u međuvremenu proširio i na HAC. Ta je grana afere Remorker nedavno rezultirala optužnicom protiv zadarskog gradonačelnika i bivšeg HDZ-ovog ministra Božidara Kalmete te njegovih najbližih suradnika iz ministarstva i Hrvatskih autocesta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vidoševićev krak istrage u slučaju Remorker više je puta proširivan, među ostalim i zbog sumnji da je Komoru oštetio nabavljajući umjetnine, ali i da je radio na štetu tvrtke Kraš u kojoj je do 2011. bio predsjednik uprave. U jednom od proširenja istraživana je i tvrtka Piramida, zbog čega je uhićen i Vidoševićev dugogodišnji prijatelj i navodni 'mentor' Zvonimir Radić.

Tijekom istrage blokirana mu je vrijedna imovina od umjetničke zbirke do brojnih nekretnina, automobila i dionica. No, kako je njihova vrijednost manja od tridesetak milijuna kuna za koliko je navodno oštetio Komoru Uskok je zatražio i oduzimanje imovine članovima njegove obitelji - supruge, dviju kćeri i majke. Istražitelji su tvrdili da se ni njihova imovina ne može opravdati prihodima evidentiranim kod porezne uprave, zbog čega su posumnjali da je i ona ostvarena nezakonito.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo