UŽIVAJTE DOK MOŽETE / Početak tjedna još ne donosi zatopljenje, ali uskoro se vraća 'pakao': U nekim gradovima bit će blizu 40 °C!

Image

Gotovo sedmodnevni izostanak vrućine, ne samo na kopnu, mnogima je odgovarao nakon toplinskog vala. Dani su u unutrašnjosti trenutno hladniji u usporedbi s prosjekom za ovaj dio srpnja

11.7.2022.
7:43
VOYO logo

Oslabljena fronta odmiče na istok, a zbog jačeg utjecaja anticiklone sa zapada, vrijeme će u Hrvatskoj u ponedjeljak biti stabilnije, ali ne i toplije, kaže se u vremenskoj prognozi HRT-a.

U Slavoniji i Baranji danju će biti od 22 do 24 stupnja uz umjerenu naoblaku i umjeren sjeverozapadni vjetar. Noć i jutro bit će vedriji i mirniji, a stoga i svježi - temperatura se može sniziti i do 10 stupnjeva - kazao je meteorolog Tomislav Kozarić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NEKAD DESETAK TISUĆA GODINA, DANAS JEDAN ŽIVOT /

Ugledna meteorologinja o paklenoj vrućini, tuči i gigantskoj promjeni: 'Usred smo ekstremnog ljeta. I tek smo počeli'

Image
NEKAD DESETAK TISUĆA GODINA, DANAS JEDAN ŽIVOT /

Ugledna meteorologinja o paklenoj vrućini, tuči i gigantskoj promjeni: 'Usred smo ekstremnog ljeta. I tek smo počeli'

U Slavoniji ujutro samo 10 stupnjeva

U središnjim predjelima bit će djelomice sunčano uz većinom slab vjetar. Najniža jutarnja temperatura većinom između 11 i 14, a najviša dnevna oko 24 stupnja. Povremeno će umjerene naoblake biti u gorju te na širem riječkom području, a drugdje na sjevernom Jadranu većinom sunčano. Umjerena do jaka bura, podno Velebita na udare i olujna, koja će zapuhati tijekom noći, sredinom dana će oslabjeti i donijeti smirivanje mora. Popodnevna temperatura od 23 u gorju do 29 na moru.

U Dalmaciji će u ponedjeljak biti pretežno sunčano. U noći i ujutro prolazno jača bura koja će zatim oslabjeti i okrenuti na zapadnjak i sjeverozapadnjak. More pritom malo i umjereno valovito. Poslijepodne će biti vrlo toplo, ponegdje i vruće. U ponedjeljak se najviše vedrine očekuje na južnom Jadranu gdje će također biti razmjerno vjetrovito uz umjereno valovito more. U prvom dijelu dana umjerena do jaka bura, a zatim zapadnjak i sjeverozapadnjak. Najniža temperatura između 20 i 23 stupnja, a najviša dnevna od 28 na obali do 31 u zaobalju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do kraja tjedna vraća se vrućina

U utorak će u unutrašnjosti još biti razmjerno svježe, pogotovo ujutro, te djelomice sunčano. Na zapadu je moguć i poneki lokalni pljusak, ponajprije u gorju. U srijedu i četvrtak većinom sunčano, a temperatura u naglom porastu te nam se vraća vrućina. Vjetar uglavnom slab, u Slavoniji do srijede povremeno umjeren sjeverozapadni.

Na Jadranu u iduća tri dana pretežno sunčano, u noćnim i jutarnjima satima uz slabu i umjerenu buru, a poslijepodne jugozapadnjak i sjeverozapadnjak. Temperatura zraka u blagom porastu, pa će danju sve češće ponovno biti vruće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osvježenje nakon toplinskog vala

Gotovo sedmodnevni izostanak vrućine, ne samo na kopnu, mnogima je odgovarao nakon toplinskog vala. Dani su u unutrašnjosti trenutno hladniji u usporedbi s prosjekom za ovaj dio srpnja, ali u drugoj polovini idućeg tjedna temperatura opet raste na iznadprosječne vrijednosti.

I na moru se, sa završetkom neugodnog toplinskog vala u prvom tjednu srpnja, temperatura ovih dana snizila na mnogo ugodnije vrijednosti koje su oko prosjeka za doba godine ili niže. Ali uskoro će opet biti vruće, kazao je Tomislav Kozarić u vremenskoj prognozi HRT-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema prognozi DHMZ-a, početkom idućeg tjedna temperature u Hrvatskoj bi mogle doći blizu 40 stupnjeva. Tako se u Pločama i Metkoviću u subotu očekuje 38 stupnjeva.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo