Na više od 300 lokacija / Počelo je prikupljanje potpisa za referendum 'Zaštitimo hrvatsku kunu': Evo koliko potpisa treba

Image
Foto: Facebook/Marijan Pavliček

Ministarstvo pravosuđa i uprave priopćilo je u nedjelju da je za raspisivanje referenduma "Zaštitimo hrvatsku kunu", potrebno prikupiti 368.867 potpisa

24.10.2021.
10:06
Facebook/Marijan Pavliček
VOYO logo

Počelo je prikupljanje potpisa za referendumsku inicijativu pod nazivom "Zaštitimo hrvatsku kunu."

Na više od 300 lokacija širom Hrvatske građani će moći podržati inicijativu Hrvatskih suverenista i HSP-a da se odgodi uvođenje eura kao službene valute u RH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovu su inicijativu suverenisti pokrenuli prije nekoliko mjeseci, a podržalo ju je nekoliko manjih stranaka kao što su Hrvatska stranka prava, Neovisni za Hrvatsku i Generacija obnove, koje su se nedavno i ujedinile sa Suverenistima.

Potrebno prikupiti više od 360 tisuća potpisa

Ministarstvo pravosuđa i uprave priopćilo je u nedjelju da je za raspisivanje referenduma "Zaštitimo hrvatsku kunu", potrebno prikupiti 368.867 potpisa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministarstvo u priopćenju ističe kako se "Rješenjem Ministra pravosuđa i uprave utvrđuje da je u registru birača na dan 24. listopada 2021. u 00:00 sati upisano ukupno 3.688.671 birača hrvatskih državljana s prebivalištem u Republici Hrvatskoj te da deset posto od tog broja iznosi 368.867". 

Image
guverner hnb-a u direktu /

Vujčić otkriva koliko je Hrvata za uvođenje eura, što će biti s kunama, ali i tumači: 'E, to je nefer praksa banaka, to ćemo spriječiti'

Image
guverner hnb-a u direktu /

Vujčić otkriva koliko je Hrvata za uvođenje eura, što će biti s kunama, ali i tumači: 'E, to je nefer praksa banaka, to ćemo spriječiti'

"Organizacijski odbor Referendumske inicijative 'Zaštitimo hrvatsku kunu', za izjašnjavanje birača o potrebi da se zatraži raspisivanje referenduma - s referendumskim pitanjem: Jeste li za to da se u Ustav Republike Hrvatske unese odredba koja glasi: 'Novčana jedinica Republike Hrvatske jest kuna, koja se dijeli na stotinu lipa. Odluku o promjeni novčane jedinice u Republici Hrvatskoj donose birači na referendumu' - najavio je početak prikupljanja potpisa birača", navode iz Ministarstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nedjelja, 24. listopada 2021. određen je kao prvi dan prikupljanja potpisa (referentni dan), dodaje se u priopćenju..

Ministarstvo pravosuđa i uprave dužno je, sukladno Odluci Ustavnog suda RH od 10. prosinca 2014., posebnim rješenjem utvrditi ukupan broj birača u Republici Hrvatskoj na referentni dan u 00:00 sati (referentni sat). Isti je dan to rješenje dužno objaviti na svojoj mrežnoj stranici i dostaviti ga za objavu u "Narodnim novinama", ističu iz Ministarstva.

"Prebitno pitanje. Može odlučivati samo hrvatski narod"

"Ulazak Hrvatske u eurozonu prebitno je pitanje o kojemu može odlučivati isključivo hrvatski narod na referendumu", rekao je saborski zastupnik suverenista Marijan Pavliček na konferenciji za novinare prije mjesec dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na svom Facebook profilu pozvao je građane da izađu na prikupljanje potpisa:

"Od 24.listopada, 00:00 krećemo sa prikupljanjem potpisa za Zaštitu hrvatske kune. Naši volonteri će sljedeća dva tjedna biti na više od 300 lokacija diljem Hrvatske. Potpišite referendumsku inicijativu, jer o promjeni nacionalne valute treba odlučiti isključivo narod na referendumu!"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Love island uk
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo