PRIPREME ZA SUPERIZBORNU GODINU / Počeli pregovori, postavljaju se prvi uvjeti: Hoće li zajedno na izbore SDP i Možemo! I hoće li desnica s HDZ-om?

'Kad razgovori budu konkretizirani, onda ćemo o tome moći javno govoriti, ali dio razgovora mora uvijek proći u miru', kazao je predsjednik SDP-a Peđa Grbin o pregovorima s Možemo!

5.6.2023.
13:46
VOYO logo

Iduće godine građane Hrvatske čeka tzv. superizborna godina kada će čak triput izlaziti na birališta (parlamentarni, europarlamentarni i predsjednički izbori) pa se već sada dogovaraju buduće koalicije. Kalkulira se na sve strane, a postavljaju se i prvi uvjeti. Dok je desnica konkretnija u svojim planovima s partnerima, SDP i Možemo! još nisu objavili detalje svoje suradnje, rečeno je u prilogu RTL-a Danas.

"Kada razgovori budu konkretizirani naravno da ćemo onda o tome moći javno govoriti, ali dio razgovora mora uvijek proći u miru jer bez tog mira oni se ne mogu voditi", rekao je predsjednik SDP-a Peđa Grbin dodajući da ne želi govoriti o detaljima dosadašnjih pregovora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
KONAČNA ODLUKA /

Poznato kad će Možemo! odlučiti hoće li u koaliciju sa SDP-om

Image
KONAČNA ODLUKA /

Poznato kad će Možemo! odlučiti hoće li u koaliciju sa SDP-om

Uvjet su i zajedničke vrijednosti

O detaljima nije želio govoriti ni zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević iz stranke Možemo!. Kazao je da se o suradnji sa SDP-om na nacionalnoj razini tek odlučuje.

"Rekao sam već da je postizborna koalicija sa SDP-om vjerojatna i da smo pokazali da u Zagrebu dobro funkcioniramo. No, hoće li biti predizborne koalicije odlučit ćemo s članstvom i sa stranačkim tijelima", kazao je Tomašević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SDP će partnere tražiti i na temelju zajedničkih vrijednosti.

"U subotu smo opet vidjeli primjer jedne od tih vrijednosti, a to je suprotstavljanje onim nesretnim klečavcima koji i danas žele žene u Hrvatskoj vratiti u srednji vijek. Oni koji su zajedno s nama tome spremni reći ne - to su naši poželjni partneri", rekao je Grbin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Desnica puno konkretnija u pregovorima

Na desnici su razgovori o suradnji puno konkretniji.

"Razgovarali smo o suradnji sa Suverenistima o stvaranju jednog političkog pobjedničkog bloka koji će pokrivati od centra pa na desno", izjavio je Zvonimir Troskot iz Mosta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Razgovaramo o politikama, dosta dobro se u Saboru pokrivamo, odnosno pratimo jedne druge u našim inicijativama i smatramo da imamo jako dobru suradnju s njima, zapravo najbolju do sada koju smo imali u parlamentu", kazao je, pak, Marko Milanović Litre iz Hrvatskih suverenista.

Suverenisti, kako se čini, nisu spremni na ikakvu suradnju s HDZ-om.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"S HDZ-om, nažalost, nemamo dodirnih točaka. Smatramo da provode određene politike koje nisu u skladu s našim svjetonazorom i s našim uvjerenjima", pojasnio je Milanović Litre.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo