ne misle odustati /

Pobuna vjernika u Jelisavcu protiv župnika: spremni pisati biskupu i nadbiskupu pa i papi Franji

Image
Foto: Thinkstock

Ogorčeni vjernici ne misle odustati i ako njihova molba ne bude uslišena, organizirat će peticiju u Jelisavcu. Prosvjede za sada ne misle držati

21.2.2018.
10:00
Thinkstock
VOYO logo

Nakon što je vlč. Nikola Legac, upravitelj Župe sv. Marka Evanđeliste u Markovcu Našičkom, kojoj pripada filijala Jelisavac, objavio da će slavlje prve pričesti biti u župnoj crkvi u Markovcu, a ne u filijalnoj u Jelisavcu, javno su se pobunili roditelji prvopričesnika, prenosi Glas Slavonije.

Ne mogu se pomiriti s takvom odlukom te su inicirali sastanak mještana u dvorani Kulturnog centra Slovaka u Jelisavcu. Nekoliko roditelja razgovaralo je sa župnikom, a Doris Šustek, majka djeteta koje treba primiti svetu pričest, okupljenim mještanima prenijela je župnikove poruke i stavove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Župnik je odmah na početku rekao da će prva pričest biti u Markovcu. Negodovali smo i rekli da želimo da bude u Jelisavcu. Uzalud smo ponavljali da je prva pričest oduvijek bila u Jelisavcu. Nije mario za naše riječi".

"Najprikladnije mjesto slavlja prve pričesti je župna crkva, ali se ona može slaviti i u drugim, npr. u područnim ili filijalnim crkvama", pročitao je iz Katekizma Saša Marenjak, također otac prvopričesnika, koji je ujedno vodio sastanak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon mirne rasprave, vjernici su zaključili da se župniku pošalje pismo s potpisima roditelja, predstavnika te članova crkvenog i mjesnog odbora u kojem će ga zamoliti da prvu pričest održi u Jelisavcu. Ako odgovor bude negativan, vjernici su složni da protestno pismo upute požeškom biskupu Antunu Škvorčeviću i đakovačko-osječkom nadbiskupu i metropolitu Đuri Hraniću, pa i papi Franji.

Roditelji prvopričesnika neće ostati sami i imaju podršku predstavnika jelisavačkih udruga, a sastanku je nazočio i Ivan Komak, počasni konzul Republike Slovačke za pet slavonsko-baranjskih županija, koji je obećao da će pokušati apelirati kod markovačkog župnika, ali i požeškog biskupa, prenosi Glas Slavonije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo