INMUSICU NI KUNE / Pobuna organizatora koncerata zbog smanjenih donacija Ministarstva kulture

Image
Foto: Borna Filic/PIXSELL

Ministarstvo kulture bez objašnjenja je smanjilo izdvojena sredstva za rock glazbu za gotovo 50% i to na ukupnih 1,195,000 kuna, učinivši odobreni budžet apsolutno nedostatnim da osigura i osnovni minimum za zadovoljavanje javne potrebe

10.5.2016.
15:45
Borna Filic/PIXSELL
VOYO logo

Nakon javnog zagovaranja i velike podrške javnosti, Udruga Promo prošle godine izborila je prepoznavanje i uvrštavanje rock glazbe kao program javne potrebe u kulturi od strane Ministarstva kulture.

Ministarstvo kulture i bivši ministar BerislavŠipuš su se obvezali da za novu programsku liniju Rock glazba: festivalski i klupski program, izdvojiti dva milijuna kuna. Riječ je o iznosu koji predstavlja minimum financijske potpore za smislenu i uspješnu provedbu prijavljenih programa kojom se uvažava kulturni interes 70% posjetitelja kvalitetnih glazbenih sadržaja te kojom se i službeno autorska rock glazbe prepoznaje kao javna potreba u kulturi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Udruga Promo aktivno je sudjelovala  u radnoj grupi sa stručnim tijelima Ministarstva kulture i inzistirala na uvođenju europskog modela provedbe javnog poziva gdje se prema mjerljivim i jasnim kriterijima ocjenjuju prijavljeni programi i čime se minimalizira mogućnost subjektivne procjene ili klijentelizma. Usvajanjem prijedloga natječajnih kriterija od strane Ministarstva kulture rock glazbi je napokon osigurano zasluženo mjesto u programima javnih potreba u kulturi Republike Hrvatske.

Na tragu donesenih odluka, formirano je stručno vijeće za rock glazbu koje je temeljem raspisanih kriterija javnog poziva Ministarstva kulture za navedenu programsku liniju raspodjeljivalo dva milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Usvojeni kriteriji za ocjenu prijavljenih programa rock glazbe objavljeni su od strane Ministarstva kulture prilikom raspisivanja javnog poziva za prijave programa javnih potreba u kulturi. Kriteriji su sljedeći:

1. programi koji promoviraju hrvatske neafirmirane bendove, afirmirane rock skupine i hrvatske rock glazbenike  (minimalno 30% programa unutar jedne programske cjeline)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2. dostupnost/pristupačnost publici (cijene ulaznica u skladu s hrvatskim standardima, odgovarajući kapacitet prostora)

3. međunarodna relevantnost programa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

4. kontinuitet održavanja programa

5. jasno profiliran programski sadržaj s live izvedbama kvalitetnih autora/glazbenika/skupina (predmetnom području ne pripadaju koncerti tzv. cover bendova ni estradne priredbe)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

6. jasno i detaljno razrađen prijedlog financijske konstrukcije

Upravo programska linija Rock glazba: festivali i klupski programi, može se kao jedna od rijetkih programskih linija unutar javnog poziva za prijavu programa javnih potreba u kulturi, pohvaliti jasnim, objektivnim i mjerljivim kriterijima kojima bez iznimke mogu transparentno i utemeljeno podupirati programe koji ostvaruju konkretne rezultate i ustraju u radu u teškim uvjetima, a čime se izbjegavaju subjektivne ocjene koje potiču netransparentnost i klijentelizam pri donošenju odluka o sufinanciranju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Klijentelizam dovodi do toga da se javni novac dijeli nepravedno i u končanici na štetu građana koji financiraju javne potrebe u kulturi, jer građani u slučaju klijentelizma ne dobivaju dovoljno kvalitetnih kulturnih sadržaja za novac koji su putem poreza izdvojili. Ovako postavljeni kriteriji i stručnoj komisiji ostavljaju minimum subjektivne procjene – u realnosti  obaveze stručnog vijeće sastojale su se u najvećoj mjeri u provjeri koji od prijavljenih programa zadovoljava i u kojoj mjeri propisane kriterije od strane Ministarstva kulture.

Usprkos jasno postavljenim temeljima i kriterijama za pravednu i transparentnu provedbu natječaja, rezultati objavljeni 2. svibnja 2016. godine na službenim stranicama Ministarstva za programsku liniju Rock glazba: festivalski i klupski program su višestruko razočaravajući:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministarstvo kulture bez objašnjenja je smanjilo izdvojena sredstva za rock glazbu za gotovo 50% i to na ukupnih 1,195,000 kuna, učinivši odobreni budžet apsolutno nedostatnim da osigura i osnovni minimum za zadovoljavanje javne potrebe u kulturi za rock glazbom tj. za zadovoljavanje potreba za suvremenom autorskom rock glazbom 70% građana koji posjećuju kvalitetne glazbene sadržaje. Drastično smanjenje sredstava provedeno je unatoč činjenici da su sredstva za vijeće Inovativne umjetničke prakse (pod kojim djeluje potprogramska linija za rock glazbu) povećana za skoro 2,6 milijuna kuna (s 4,4 milijuna na 7,01 milijuna kn).

Ministarstvo kulture se, pri raspoređivanju tih drastično smanjenih sredstava, nije pridržavalo vlastitih kriterija po kojima je stručno vijeće napravilo raspored predviđenih sredstava za rock glazbu. Neke je programe, koji zadovoljavaju sve propisane kriterije i koje je sukladno tome stručno vijeće ocijenilo najvišim ocjenama, izbacilo u potpunosti iz javnih potreba u kulturi (npr. INmusic festival 2016), a nekim programima unatoč zadovoljavanju svih kriterijima i sukladno visokim ocjenama stručnog vijeća nije odobrilo povećanja sredstva o odnosu na prethodne godine (npr. Superuho festival).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S druge strane, usvojene ocjene stručnog vijeća za pojedine programe Ministarstvo je prihvatilo, međutim sa smanjenim dotacijama od onih predviđenih od strane stručnog vijeća – evidentno zbog drastično smanjenog ukupnog budžeta za programsku liniju Rock glazba: festivali i klupski programi.

Zahvaljujući navedenim intervencijama, Ministarstvo kulture je od natječaja koji je imao sve predispozicije da posluži kao ogledni primjer transparentnog i pošteno provedenog natječaja temeljenog na mjerljivim i jasnim kriterijima, napravilo netrasparentan, nepravedan i nestručan raspored sredstava po kriterijima koji su samo Ministarstvu kulture znani. Udruzi Promo takav način provedbe natječaja  potpuno je neprihvatljiv jer demokratska država mora biti temelj stabilnosti i izvjesnosti temeljene na pravednosti, a ne uzročnik neizvjesnost i nepravednosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Udruga Promo očekuje od Ministarstva kulture da ispravi počinjenu pogrešku te da iznos sredstava za rock glazbu poveća na minimalnih dva milijuna kuna, te da u raspodjeli tih sredstava poštuje vlastite kriterije po kojima je stručno vijeće ocijenilo i preporučilo sufinanciranje programa u programskoj liniji Rock glazba: festivali i klupski programi.

Ukoliko Ministarstvo kulture odluči ignoritati zahtjev Udruge Promo i ustraje na drastičnom smanjivanju sredstava za rock glazbu koje je raspodijelilo bez poštivanja vlastitih, objektivno postavljenih kriterija, postat će sasvim izvjesno da se uključivanje rock glazbe u javne potrebe u kulturi ne želi doista provesti, odnosno da se jedna kvalitetna i pošteno provedena reforma Ministarstva kulture destruira, na štetu brojne javnosti koju zanima relevantna rock glazba i koju zanima pripadnost Hrvatske svjetskim kulturnim tokovima. Naravno, time bi Ministarstvo kulture u konačnici nastupalo protiv javnih interesa u kulturi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ispred inicijative udruge Promo stoje sljedeći koncertni organizatori i glazbeni klubovi: INmusic festival, SuperUho festival, Vintage Industrial Bar, Tvornica kulture, Klub. Zagreb, Močvara, Žedno uho, Pozitivan ritam, Klub Palach, Distune Promotion, Seasplash festival, Multikultura, Outlook festival, Dimensions festival, Attack, Terraneo Festival.

Na ovu temu održat će se i konferencija za novinare koja je zakazana za srijedu, 11. svibnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo