još se čeka odluka ustavnog suda / Pobačaj je ženama u Hrvatskoj i dalje teško dostupan: sve više ih prekida trudnoću u Srbiji ili BiH

Iako je legalan, zbog priziva savjesti liječnika, ali i zbog cijene, žene iz Hrvatske često trudnoću prekidaju u jeftinijem susjedstvu

3.10.2016.
19:00
VOYO logo

Ima li žena pravo na pobačaj, pitala je Ružica Ćavar Ustavni sud prije 25 godina Ružica Ćavar. Ova liječnica i katolička aktivisticajoš nije dočekala odgovor.

"Naravno, očekujemo da odluka bude u skladu sa moralnim principima. To je ono najosnovnije što treba biti, a ako tako bude, bit ćemo jako zadovoljni. Zna se kad počinje ljudski život i normalno je da treba taj život poštivati i štititi na sve moguće načine. I zdravstveno i moralno i pravno, od samoga začeća", kaže Ćavar.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ustavni sud bi, kaže ustavni stručnjak Mato Palić, trebao dvojbe rješavati u razumnom roku od godine dana. 

"Je li u skladu s ustavnim pravom jamstva na život ili nije, nije nekakvo minorno pitanje pa da njegovo nerješavanje zapravo ne znači ništa", kaže Palić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovo osjetljivo svjetonazorsko pitanje zahtijeva i biološku analizu, ali toliko odugovlačenje narušava vjerodostojnost Ustavnoga suda. 

"Ovoliko dugo čekanje sugerira da bi ustvari sud mogao zaključiti da taj zakon je u skladu s Ustavom. Jer ukoliko bi zaključio da nije, onda smo u situaciji da zaključimo da smo svih 25 godina pobačaj obavljali u suprotnosti s Ustavom RH", smatra ustavni stručnjak Palić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema zakonu, pobačaj se može obaviti do 10. tjedna trudnoće, iznimno kasnijem ako je utvrđeno da je ugroženo zdravlje žene ili ploda. Obavlja se isključivo u bolnicama. No, liječnicima je dopušten priziv savjesti pa mnogi pobačaje ne rade. 

"U ovim manjim okolnim ustanovama i u našoj klinici isto tako ima liječnika koji pobačaj ne rade, ali služba je organizirana tako da je ženama omogućeno da, ako se odluče za prekid trudnoće, im je to omogućeno", kaže doc.dr.sc. Andrijana Muller, predstojnica Klinike za ginekologiju KBC-a Osijek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz organizacija koja se bave ženskim pravima smatraju i da priziv savjesti nije dobro zakonski riješen.

"Na koji način je to regulirano, koje su to procedure, tko to monitorira, to nije regulirano, jednostavno ne postoji. Ono čemu žene pribjegavaju je pobačaj u privatnim klinikama, što je zapravo ilegalno u Hrvatskoj ili eventualno odlasci negdje van Hrvatske", kaže Nataša Bijelić iz Centra za edukaciju, savjetovanje i istraživanje.

A jedan od razloga je i cijena. U Srbiji se cijene abortusa kreću od 270 kuna na više, u Bosni i Hercegovini od 400, a u hrvatskim bolnicama zahvat stoji od 850 do 3000 kuna. Pa iako je legalan, pobačaj je, prema svemu sudeći, ženama u Hrvatskoj i dalje teško dostupan. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo