hakiranje / Pljačka stoljeća u Sloveniji pretvorila se u sapunicu: otkivamo što se točno dogodilo i tko je navodno upleten

Hrvatski stručnjak za bitcoin Boris Agatić objašnjava posljedice ove krađe

8.12.2017.
19:15
VOYO logo

Pljačka stoljeća u Sloveniji pretvorila se u sapunicu. Sumnja se, naime, da je gotovo 5 tisuća bitcoina u vrijednosti 60 milijuna eura ukrao upravo netko povezan s tvrtkom. Iako službeno i dalje stoji da je lopov haker izvan Slovenije. 

Vlasnici slovenskog startupa, njihovi zaposlenici i svi koji su kod njih ulagali u virtualni novac bitcoin u šoku su. Prema prvim informacijama svi su oni doslovno preko noći ostali bez 4700 bitcoina, čija se vrijednost procjenjuje na 80 milijuna dolara. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hakeri su se u 1 sat ujutro ubacili u naš sustav. To su uspjeli zahvaljujui zaraženom kompjuteru i ukradenim korisničkim podacima jednog zaposlenika. Uskoro su shvatili i kako funkcionira naš platni sustav, pa su već u pola 4 počeli izvlačiti novac", ispričao je Marko Kobal, glavni direktor NiceHasha.

Prateći trag, zaključeno je kako je riječ o hakerima koji se nalaze izvan Europske unije. No, ima i onih koji sumnjaju u inženjera Matjaža Škorjanca, otprije poznatog hakera. Njegov otac, igrom slučaja još je i suvlasnik startupa. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hakiranje se dogodilo izvana. Moja firma, moj sin ni bilo tko drugi iz moje familije nije odgovoran za ovu situaciju", priča Martin Škorjanc, suvlasnik NiceHasha.

"Na ovom slučaju rade naši najbolji kriminalni istražitelji. U istrazi surađujemo i sa nekoliko država, no ne smijemo reći sa kojima. ukoliko to učinimo počinitelji bi na vrijeme mogli uništiti sve dokaze", otkriva Boštjan Lindav, glasnogovornik slovenske policije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatski stručnjak za bitcoin Boris Agatić tvrdi da se svi koji su trgovali na ovoj burzi bitcoina, mogu oprostiti sa svojim novcem. Razlog - slovenski startup napravio je kardinalnu grešku i sve bitcoine stavio na jedan server. 

"Svaki haker ako nađe nekakav propust može vam  otuđiti vaše bitcoine i to je onda gotova priča. Nema centralnog autoriteta gdje se vi možete žaliti ako nestane novac", objašnjava Boris Agatić, savjetnik za bitcoin i kriptovalute.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak je ovdje riječ o novoj tehnologiji za koju još nema zakonskih okvira. Zbog toga su u trgovanju bitcoinom i velike zarade. Da ste uložili 100 dolara 2010., danas biste bili vlasnici više od 80 milijuna dolara. 

"Danas bolje zvuči da ste 2017. u prvom mjesecu uložili 1000 eura danas bi imali 13 tisuća eura. Znači može se nešto zaraditi, riskantno je, ali ima još lufta za zarade", prića Agatić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, svi oni koji su mislili odhmah uložiti moraju znati da je bitcoin ograničena valuta. Ima je samo 21 milIjun i nestat će 2140. godine. 

Love island uk
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo