Plinaru baš briga, ako niste doma, isključuju vam plin!

9.2.2011.
17:56
VOYO logo

"Dobili smo obavijest Gradske plinare da moramo biti doma od 8 do 14 sati kako bi oni pregledali ispravnost plinskih instalacija. Usred tjedna, radnim danom. I što sad? Da dam otkaz?", požalila se Danas.hr-u jedna šokirana čitateljica iz Novog Zagreba navodeći kako je provjeravajući u Plinari može li se posao dogovoriti u vrijeme kada se ne radi dobila negativan odgovor. Uz to će, dodaje, cijelom haustoru zbog toga što ona ne može biti u zakazano vrijeme kod kuće isključiti plin.

Misleći da se možda radi o nekoj greški te da Plinara ne može biti tako nefleksibilna i radikalna u kolektivnom kažnjavanju cijelog ulaza (u zgradi) zbog jednog ili dva stanara koji nisu u mogućnosti biti kod kuće, i sami smo nazvali Gradsku plinaru kako bismo provjerili što se može napraviti u tom slučaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'I ja sam uzimala slobodan dan, pa uzmite ga i vi'

"Gospođo, svi u to vrijeme morate biti kod kuće jer nama moraju biti dostupni svi plinomjeri. Nisu vam to badava napisali. To je za vašu sigurnost", ističe gospođa iz Plinare potvrđujući nam da će u suprotnom zaista isključiti plin cijelom haustoru i to dok "opet ne budete svi doma".

Na naše objašnjenje kako ne možemo dati otkaz samo kako bi oni uspjeli obaviti pregled dodaje: "Znate i ja sam u firmi tražila slobodan dan da se to obavi. To se jednostavno mora".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O tome kako je zaista nečuveno da pri svemu tome Plinara još savjetuje potrošače da susjedu ostave ključ od svog stana kako bi on njihove djelatnike pustio unutra, ne uzimajući u obzir da je stanar možda u zgradu doselio jučer ili da nema povjerenja u susjeda pa k tome i njihove djelatnike, s gospođom preko telefona više nismo ni željeli raspravljati.

Tko postoji zbog koga: Plinara zbog građana ili građani zbog Plinare?

Uvidjevši da u cijeloj priči mali potrošač zaista nema mnogo izbora kontaktirali smo i Ured za odnose s javnošću Gradske plinare d.o.o.

No, i od njih smo ubrzo dobili dopis koji odgovara na sve, samo ne na naše upite. Tako se iz odgovora do u detalje može vidjeti koliko puno posla imaju, da moraju poštivati rokove i zakonske obveze, ali nema ni riječi o tome što bi trebao napraviti čovjek koji zbog posla, bolesti ili putovanja ne može biti kod kuće u vrijeme zakazanog pregleda i što da naprave njegovi susjedi u zgradi kada im svima isključe plin.

"Gradska plinara Zagreb zbog velike dužine plinske mreže (više od 3.000 km), velikog broja kućnih priključaka (više od 100.000) te velikog broja korisnika (286.000) radove na ispitivanju mora vršiti svakodnevno kako bi se stigli zakonski rokovi. Zakonska obveza je i ispitivanje oko 30.000 plinskih instalacija godišnje u sklopu redovne zamjene plinomjera, a koja se vrši svakih 8 do 10 godina. Od toga broja oko 60 posto su plinomjeri u stambenim zgradama. Da bi se posao kvalitetno izvršio poštujući zakone o sigurnosti maksimum ispitati se može jedna zgrada od 12 korisnika u jednom radnom danu (8 sati). Posao se mora obavljati tijekom cijelog dana i tijekom cijele godine", stoji u priopćenju koje potpisuje glasnogovornik Davor Šestan. Iako bi to bilo logično, ni jednom riječju se ne spominje uvođenje popodnevne smjene koja bi pregled instalacija radila kada je većina ljudi češće kod kuće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo